ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:26:08 DATA

Προειδοποίηση για Bitcoin από ΕΚΤ: Πιο μεγάλη φούσκα από τις τουλίπες

Με τις μεγάλες φούσκες του 17ου και 18ου αιώνα συγκρίνει η ΕΚΤ την άνοδο του Bitcoin. Ακραίες διακυμάνσεις στις χθεσινές συναλλαγές, μετά την παρέμβαση από τις αρχές της Κίνας κατά των κρυπτονομισμάτων.

Την ώρα που το Bitcoin πρόσφερε στους επενδυτές συγκινήσεις πέρα από τα όρια αντοχής των καρδιακών, με πτώση 30% και άνοδο 30% μέσα σε λίγες ώρες, παραμένοντας όμως περίπου 40% χαμηλότερα από το ρεκόρ των 64.870 δολ., η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξέδωσε μια ηχηρή προειδοποίηση κινδύνου προς τους επενδυτές, συγκρίνοντας τη φούσκα του κυρίαρχου κρυπτονομίσματος με τη «μανία με τις τουλίπες» του 17ου αιώνα.

Στην έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η ΕΚΤ ήταν ασυνήθιστα αυστηρή, επισημαίνοντας τους κινδύνους που δημιουργεί η κερδοσκοπία στα κρυπτονομίσματα, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι τους σοβαρότερους κινδύνους σήμερα αντιμετωπίζουν οι επενδυτές που τοποθετούν τα κεφάλαιά τους και όχι το χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο παραμένει ασφαλές.

Η ΕΚΤ υπογραμμίζει ότι παρατηρούνται σημάδια ευφορίας (“exuberance”, μια λέξη που παραπέμπει στην παλιά προειδοποίηση του Άλαν Γκρίνσπαν για «παράλογη ευφορία» στη Wall Street) στο ανανεωμένο ενδιαφέρον για τα κρυπτονομίσματα, αν και είναι περιορισμένοι οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Αμέσως μετά, η ΕΚΤ τονίζει ότι η άνοδος της τιμής του Bitcoin έχει ξεπεράσει προηγούμενες φούσκες των αγορών, όπως ήταν η «μανία με τις τουλίπες» τον 17ο αιώνα και η φούσκα των μετοχών της Εταιρείας της Νότιας Θάλασσας τον 18ο αιώνα.

Συγκρίνοντας το Bitcoin με τις τουλίπες, η ΕΚΤ καθιστά σαφές ότι συντάσσεται με τους αναλυτές που θεωρούν ότι το Bitcoin δεν έχει εγγενή αξία και οι διακυμάνσεις της τιμής του έχουν καθαρά κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Ο Νούριελ Ρουμπινί, μάλιστα, έχει τονίσει ότι, αν όσοι κάνουν εξόρυξη Bitcoin πλήρωναν φόρο για τις εκπομπές ρύπων που προκαλούν, τότε το κρυπτονόμισμα θα έπρεπε να έχει αρνητική αξία.

Η ΕΚΤ σημειώνει ότι κυρίως ιδιώτες επενδυτές είναι αυτοί που οδηγούν το Bitcoin σε άνοδο, αλλά επιδεικνύουν αυξανόμενο ενδιαφέρον ορισμένοι θεσμικοί επενδυτές, όπως και εταιρείες εκτός χρηματοπιστωτικού τομέα (προφανώς αυτή είναι μια αναφορά στην Tesla, που έχει επενδύσει 1,5 δισ. δολ. στο κρυπτονόμισμα). Σε αυτό το σημείο, η ΕΚΤ τονίζει ότι η μεταβλητότητα της τιμής καθιστά το Bitcoin επικίνδυνο και κερδοσκοπικό και υπενθυμίζει την πρόσφατα ανανεωμένη προειδοποίηση από την Ευρωπαϊκή Αρχή Κεφαλαιαγορών (ESMA) προς τους επενδυτές για τους κινδύνους των επενδύσεων στο Bitcoin.

Λόγους ανησυχίας αποτελούν, επίσης, όπως τονίζει η ΕΚΤ, το υπερβολικό αποτύπωμα των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, όπως και οι δυνατότητες χρήσης του Bitcoin για παράνομους σκοπούς. Τα κρυπτονομίσματα δεν έχουν ακόμη ευρεία εφαρμογή στις πληρωμές και τα πιστωτικά ιδρύματα της ευρωζώνης έχουν μικρή έκθεση σε χρηματοπιστωτικά μέσα που συνδέονται με κρυπτονομίσματα, συνεπώς οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα φαίνονται περιορισμένοι προς το παρόν, καταλήγει η αναφορά της ΕΚΤ στο Bitcoin.

Το «χτύπημα» από την Κίνα και οι ακραίες διακυμάνσεις

Η χθεσινή διαπραγμάτευση του Bitcoin επιβεβαίωσε άλλη μια φορά την ακραία μεταβλητότητα των τιμών του. «Βουτιά 31% το πρωί, άνοδος 33% το απόγευμα», έγραψε χαρακτηριστικά το Bloomberg, περιγράφοντας τις τεράστιες διακυμάνσεις που είχε σε λίγες ώρες η τιμή του κρυπτονομίσματος. Στις 9.00 π.μ. (16.00, ώρα Ελλάδος), ένα κύμα πωλήσεων οδήγησε το Bitcoin πολύ κοντά στα 30.000 δολ., ενώ τέσσερις ώρες αργότερα η τιμή για λίγο ξεπέρασε πάλι τα 40.000 δολ. Το Ether, δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, αρχικά έχασε 40%, στη συνέχεια περιόρισε τις απώλειες στο μισό.

Όλα αυτά, ενώ μόλις στα μέσα του Απριλίου το Bitcoin είχε φθάσει στα 64.870 δολ., έχοντας λάβει πολύ ισχυρή ώθηση από την ανακοίνωση της Tesla ότι θα το δέχεται ως μέσο πληρωμών, την οποία πρόσφατα ανακάλεσε (διευκρινίστηκε πάντως από τον Έλον Μασκ ότι δεν προχωρά η εταιρεία σε ρευστοποίηση της θέσης που άνοιξε στο κρυπτονόμισμα, ύψους 1,5 δισ. δολ.).

Οι «άγριες» διακυμάνσεις του Bitcoin το τελευταία 3μηνο

bitcoin_3M

 

Οι τελευταίες ακραίες διακυμάνσεις του Bitcoin αποδίδονται σε μια σοβαρή αρνητική εξέλιξη που ήλθε από την Κίνα, που, όπως έγραψαν οι Financial Times, ενέτεινε τους φόβους για μια «επίθεση» από τις εποπτικές αρχές. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας, επισήμανε την έντονη μεταβλητότητα των τιμών των κρυπτονομισμάτων και απαγόρευσε σε τράπεζες και εταιρείες πληρωμών να παρέχουν υπηρεσίες που σχετίζονται με συναλλαγές κρυπτονομισμάτων, ενώ προειδοποίησε τους επενδυτές να μην προχωρούν σε κερδοσκοπικές επενδυτικές κινήσεις.

Παράλληλα, οι τρεις ενώσεις των τραπεζών και εταιρειών πληρωμών της Κίνας εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, προειδοποιώντας τους συναλλασσόμενους να μην χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα ως μέσα πληρωμών, καθώς οι τιμές τους παρουσιάζουν ακραίες διακυμάνσεις. Τις προηγούμενες ημέρες, η ανακοίνωση του Έλον Μασκ ότι η Tesla δεν θα δέχεται το Bitcoin ως μέσο πληρωμών για την πώληση των οχημάτων της, είχε ήδη θέσει σε αμφισβήτηση τη δυναμική που είχε αναπτυχθεί για την καθιέρωση του κρυπτονομίσματας ως μέσου πληρωμών.

Η επίθεση των κινεζικών αρχών στα κρυπτονομίσματα ερμηνεύεται από πολλούς παρατηρητές ως μια προσπάθεια να περιορισθεί η δυναμική τους, για να κερδίσει έδαφος το ψηφιακό γιουάν, που ήδη έχει τεθεί σε κυκλοφορία. Έτσι, φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται η θεωρία οικονομολόγων, όπως ο Άνταμ Τουζ, που έχει υποστηρίξει ότι, ενώ το Bitcoin ήταν αρχικά μια προσπάθεια αμφισβήτησης των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών, τελικά δίνει το έναυσμα για την κυκλοφορία επίσημων ψηφιακών νομισμάτων, τα οποία θα αποτελέσουν τις κυρίαρχες μορφές ψηφιακού χρήματος, εκτοπίζοντας τα κρυπτονομίσματα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Bitcoin
ΑΓΟΡΕΣ

Η ΕΚΤ... θάβει το Bitcoin: Τίναγμα ψόφιας γάτας είναι η τελευταία άνοδος

Το Bitcoin έχει αποτύχει ως μέσο πληρωμών και έχει μηδενική αξία ως επενδυτικό μέσο. Αυτό δεν αλλάζει με την έγκριση των ETF στις ΗΠΑ, προειδοποιεί η ΕΚΤ και κάνει λόγο για επικίνδυνη κερδοσκοπική φούσκα.
bitcoin
ΑΓΟΡΕΣ

Το bitcoin στο ταμπλό της Wall Street: «Πράσινο» SEC στα πρώτα αμοιβαία

Τι σημαίνει η απόφαση της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να επιτρέψει την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση ETF κορυφαίων οίκων, που θα επενδύουν σε bitcoin. «Δεν εγκρίνουμε το ίδιο το κρυπτονόμισμα», τονίζει η SEC.
ΑΓΟΡΕΣ

Η ώρα των κεντρικών τραπεζιτών: Κρίνεται η πορεία του ράλι στις αγορές

Τζερόμ Πάουελ και Κριστίν Λαγκάρντ θα ξεκαθαρίσουν πόσο κοντά βρίσκονται οι πρώτες μειώσεις επιτοκίων, την ώρα που τα χρηματιστήρια σε ΗΠΑ και Ευρώπη προεξοφλούν γρήγορη μείωση και ετοιμάζονται για... ράλι του Άι Βασίλη.
ΑΓΟΡΕΣ

«Σήμα» και από τους «σκληρούς» της ΕΚΤ για τέλος στις αυξήσεις επιτοκίων

Ακόμη και ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης αναγνωρίζει ότι μπορεί να μην είναι αναγκαία μία αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. Ισχυρής άνοδος τιμών στα ομόλογα, αποδυναμώνεται το ευρώ.
EKT, ECB, Lagarde, Davos
ΑΓΟΡΕΣ

Κλείνει ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων: Πώς κινούνται η Fed και η ΕΚΤ

Αλλάζει γραμμή η αμερικανική κεντρική τράπεζα και συνδέει τις επόμενες κινήσεις με τα οικονομικά στοιχεία, ενώ οι αγορές προεξοφλούν ύφεση και μείωση επιτοκίου μέσα στο 2023. Κοντά στο τέλος των δικών της αυξήσεων και η ΕΚΤ.
Omologa, bonds
ΑΓΟΡΕΣ

Το μικρό θαύμα των ελληνικών ομολόγων, η αναβάθμιση και τα 28 τρισ. δολ.

Χωρίς να έχουν υποστήριξη από την ΕΚΤ για εννέα μήνες, τα ελληνικά ομόλογα πηγαίνουν καλύτερα από τα ιταλικά. Επιστροφή στην επενδυτική κατηγορία και πρόσβαση σε κεφάλαια 28 τρισ. «βλέπει» η Τράπεζα της Ελλάδος.