ΓΔ: 1390.49 0.56% Τζίρος: 113.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 DATA
Bitcoin
Φωτο: Shutterstock

Η ΕΚΤ... θάβει το Bitcoin: Τίναγμα ψόφιας γάτας είναι η τελευταία άνοδος

Το Bitcoin έχει αποτύχει ως μέσο πληρωμών και έχει μηδενική αξία ως επενδυτικό μέσο. Αυτό δεν αλλάζει με την έγκριση των ETF στις ΗΠΑ, προειδοποιεί η ΕΚΤ και κάνει λόγο για επικίνδυνη κερδοσκοπική φούσκα.

Την ώρα που επικρατεί ευφορία στους πιστούς του Bitcoin ανά τον κόσμο για τη νέα ανοδική κίνηση του μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος, μετά την έγκριση των πρώτων διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (ETF) από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιμένει να τονίζει ότι είναι άχρηστο ως μέσο πληρωμών και χωρίς αξία ως επενδυτικό μέσο. Χαρακτηρίζει, μάλιστα, τα ETF «νέα ρούχα του γυμνού αυτοκράτορα» και την άνοδο «τίναγμα της ψόφιας γάτας».

Δεν είναι κρυφή η… εχθρότητα της ΕΚΤ προς το Bitcoin, που από τους πιστούς του κρυπτονομίσματος απορρίπτεται και εκλαμβάνεται ως μια επιβεβαίωση της αντισυστημικότητάς του. Στην κεντρική τράπεζα, προσεγγίζουν το Bitcoin με σοβαρά αναλυτικά μέσα και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να γίνει μέσο πληρωμών, ούτε και αξιόπιστο επενδυτικό μέσο, γι’ αυτό και είναι άχρηστο για όλους, εκτός από τους εγκληματίες που θέλουν να κρύψουν τις συναλλαγές τους και να ξεπλύνουν βρώμικο χρήμα.

Το Bitcoin, όπως και τα ψηφιακά νομίσματα που μπορεί να εκδώσουν μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, ιδιωτικοποιώντας τις πληρωμές, είναι, άλλωστε, ένας από τους λόγους που η ΕΚΤ προωθεί με θέρμη το ψηφιακό ευρώ. Ένα δημόσιο, ψηφιακό μέσο δωρεάν πληρωμών, που προορίζεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά προς τα μετρητά και να σταματήσει τους… παρείσακτους που θέλουν να δημιουργήσουν ιδιωτικά μέσα πληρωμών.

Η αντιπαλότητα της ΕΚΤ προς το Bitcoin και, γενικότερα, προς τα κρυπτονομίσματα έχει και μια προσωπική διάσταση. Η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, αποκάλυψε πριν από λίγο καιρό, μιλώντας σε Γερμανούς φοιτητές, ότι ο γιος της αγνόησε τις προειδοποιήσεις της και έχασε τα περισσότερα από τα κεφάλαια που είχε τοποθετήσει στο Bitcoin.

Ωστόσο, από τον Νοέμβριο, όταν έγιναν αυτές οι δηλώσεις, στους πιστούς του Bitcoin επικρατεί ευφορία, η τιμή του έχει κάνει ράλι, ξεπερνώντας τα 50.000 δολάρια και όσοι το υποστηρίζουν λένε ότι έγινε πια ένα «νόμιμο» επενδυτικό μέσο.

Η κεφαλαιοποίηση του Bitcoin ξεπέρασε τα 1 τρισ. δολ.

btc_cap

 

Πίσω από αυτή την ευφορία βρίσκεται, βέβαια, η διστακτική έγκριση (ήταν αποτέλεσμα δικαστικών αποφάσεων) από την SEC των πρώτων ETF που επενδύουν στο Bitcoin μέσω της εξαιρετικά ασταθούς και μη εποπτευόμενης spot αγοράς του κρυπτονομίσματος -έως τώρα είχαν εγκριθεί μόνο ETF που επένδυαν σε Bitcoin μέσω της ρυθμιζόμενης και εποπτευόμενης προθεσμιακής αγοράς.

Τα στελέχη της ΕΚΤ δεν πείθονται ότι κάτι έχει αλλάξει πραγματικά μετά από αυτές τις εγκρίσεις. Σε άρθρο τους, που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, ο Ούλριχ Μπίντσεϊλ, γενικός διευθυντής της ΕΚΤ για τις Υποδομές Αγοράς και τις πληρωμές και ο σύμβουλος της ΕΚΤ, Γιούργκεν Σάαφ, «θάβουν» με τον πιο αυστηρό τρόπο το Bitcoin, επιμένοντας ότι δεν έχει αλλάξει το παραμικρό μετά τις εγκρίσεις των νέων επενδυτικών προϊόντων.

«Το Bitcoin έχει αποτύχει στην υπόσχεση να είναι ένα παγκόσμιο, αποκεντρωμένο ψηφιακό νόμισμα και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ελάχιστα για νόμιμες μεταφορές. Η τελευταία έγκριση ενός ETF δεν αλλάζει το γεγονός ότι το Bitcoin δεν είναι κατάλληλο ως μέσο πληρωμής ή ως επένδυση», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Και εξηγούν γιατί «αυτή η ψόφια γάτα αναπηδά τόσο ψηλά», γράφοντας: «Βραχυπρόθεσμα η εισροή χρήματος μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στις τιμές ανεξάρτητα από τα θεμελιώδη μεγέθη, όμως οι τιμές τελικά θα επιστρέψουν στις θεμελιώδεις αξίες τους μακροπρόθεσμα. Και χωρίς ταμειακές ροές ή άλλες αποδόσεις, η εύλογη αξία ενός περιουσιακού στοιχείου είναι μηδενική».

Στο συμπέρασμα του άρθρου, τα δύο στελέχη της ΕΚΤ χτυπούν καμπανάκι κινδύνου, υπογραμμίζοντας ότι:

  • Το επίπεδο τιμών του Bitcoin δεν αποτελεί δείκτη της βιωσιμότητάς του. Δεν υπάρχουν θεμελιώδη οικονομικά δεδομένα, δεν υπάρχει εύλογη αξία από την οποία μπορούν να εξαχθούν σοβαρές προβλέψεις. Δεν υπάρχει «απόδειξη τιμής» σε μια κερδοσκοπική φούσκα. Αντ' αυτού, μια αναθέρμανση της κερδοσκοπικής φούσκας δείχνει την αποτελεσματικότητα του λόμπι του Bitcoin.
  • Η κεφαλαιοποίηση της «αγοράς» ποσοτικοποιεί τη συνολική κοινωνική ζημιά που θα προκύψει όταν καταρρεύσει ο πύργος από τραπουλόχαρτα. Είναι σημαντικό οι αρχές να επαγρυπνούν και να προστατεύουν την κοινωνία από τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο και άλλα εγκλήματα, τις οικονομικές απώλειες για τους οικονομικά λιγότερο μορφωμένους και τις εκτεταμένες περιβαλλοντικές ζημίες. Αυτή η δουλειά δεν έχει γίνει ακόμα.

Φυσικά, οι επενδυτές μπορούν να αγνοήσουν αυτές τις προειδοποιήσεις, όπως ακριβώς τις είχε αγνοήσει και ο γιος της Κριστίν Λαγκάρντ…

Το άρθρο των στελεχών της ΕΚΤ

Στις 10 Ιανουαρίου, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) ενέκρινε διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια spot (ETF) για το Bitcoin. Για τους πιστούς του Bitcoin, η επίσημη έγκριση επιβεβαιώνει ότι οι επενδύσεις Bitcoin είναι ασφαλείς και το προηγούμενο ράλι είναι απόδειξη ενός ασταμάτητου θριάμβου. Διαφωνούμε και με τους δύο ισχυρισμούς και επαναλαμβάνουμε ότι η εύλογη αξία του Bitcoin εξακολουθεί να είναι μηδενική. Για την κοινωνία, ένας ανανεωμένος κύκλος άνθησης-κατάρρευσης του Bitcoin είναι μια τρομερή προοπτική. Και οι παράπλευρες απώλειες θα είναι τεράστιες, συμπεριλαμβανομένης της περιβαλλοντικής καταστροφής και της τελικής αναδιανομής του πλούτου εις βάρος όσων έχουν λιγότερες γνώσεις για το θέμα.

Μια ανάρτηση στο blog της ΕΚΤ, τον Νοέμβριο του 2022, κατέρριψε τις ψεύτικες υποσχέσεις του Bitcoin και προειδοποίησε για τους κοινωνικούς κινδύνους εάν δεν αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.

Υποστηρίξαμε ότι το Bitcoin απέτυχε να εκπληρώσει την αρχική του υπόσχεση να γίνει ένα παγκόσμιο αποκεντρωμένο ψηφιακό νόμισμα. Δείξαμε επίσης ότι η δεύτερη υπόσχεση του Bitcoin να είναι ένα χρηματοοικονομικό περιουσιακό στοιχείο, η αξία του οποίου αναπόφευκτα θα συνέχιζε να αυξάνεται, ήταν εξίσου λανθασμένη. Προειδοποιήσαμε για τους κινδύνους για την κοινωνία και το περιβάλλον εάν το λόμπι του Bitcoin καταφέρει να επανεκκινήσει μια φούσκα με την ακούσια βοήθεια των νομοθετών, οι οποίοι θα μπορούσαν να δώσουν κάτι που θα γινόταν αντιληπτό ως ευλογία, ενώ θα απαιτούνταν απαγόρευση.

Δυστυχώς, όλοι αυτοί οι κίνδυνοι έχουν υλοποιηθεί.

Σήμερα, οι συναλλαγές Bitcoin εξακολουθούν να είναι άβολες, αργές και δαπανηρές. Έξω από το darknet, το κρυφό μέρος του διαδικτύου που χρησιμοποιείται για εγκληματικές δραστηριότητες, δεν χρησιμοποιείται σχεδόν καθόλου για πληρωμές. Οι ρυθμιστικές πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της μεγάλης κλίμακας χρήσης του δικτύου Bitcoin από εγκληματίες δεν ήταν ακόμη επιτυχείς. Ακόμη και η πλήρης χορηγία από την κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ, η οποία του χορήγησε καθεστώς νόμιμου χρήματος και προσπάθησε σκληρά να ξεκινήσει τα αποτελέσματα του δικτύου μέσω ενός αρχικού δώρου Bitcoin 30 δολαρίων στους πολίτες, δεν μπόρεσε να το καθιερώσει ως επιτυχημένο μέσο πληρωμής.

Ομοίως, το Bitcoin εξακολουθεί να μην είναι κατάλληλο ως επένδυση. Δεν δημιουργεί ταμειακές ροές (σε αντίθεση με τα ακίνητα) ή μερίσματα (μετοχές), δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί παραγωγικά (εμπορεύματα) και δεν προσφέρει κανένα κοινωνικό όφελος (χρυσά κοσμήματα) ή υποκειμενική εκτίμηση βασισμένη σε εξαιρετικές ικανότητες (έργα τέχνης). Οι λιγότερο οικονομικά ενημερωμένοι μικροεπενδυτές προσελκύονται από τον φόβο ότι θα χάσουν μια μεγάλη ευκαιρία, με αποτέλεσμα να χάσουν ενδεχομένως τα χρήματά τους.

Η εξόρυξη Bitcoin, χρησιμοποιώντας τον μηχανισμό απόδειξης εργασίας, συνεχίζει να μολύνει το περιβάλλον στην ίδια κλίμακα με ολόκληρες χώρες, με υψηλότερες τιμές Bitcoin που συνεπάγονται υψηλότερη κατανάλωση ενέργειας, καθώς το υψηλότερο κόστος μπορεί να καλυφθεί από τους miners.

Αλλά παρόλο που όλα αυτά ήταν γνωστά και η φήμη ολόκληρης της σκηνής κρυπτογράφησης έχει πληγεί από έναν μακρύ και αυξανόμενο κατάλογο περαιτέρω σκανδάλων, το Bitcoin έχει ανακάμψει πολύ από τα τέλη Δεκεμβρίου 2022, από λίγο κάτω από 17.000$ σε περισσότερα από 52.000$. Οι μικροεπενδυτές επιστρέφουν στα κρυπτονομίσματα, αν και δεν σπεύδουν ακόμη όπως έκαναν πριν από τρία χρόνια.

Γιατί λοιπόν αυτή η ψόφια γάτα αναπηδά τόσο ψηλά;

Για πολλούς, το ράλι το φθινόπωρο του 2023 ξεκίνησε από την προοπτική μιας επικείμενης μεταστροφής στην πολιτική επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, τη μείωση κατά το ήμισυ των ανταμοιβών εξόρυξης BTC την άνοιξη του 2024 και, αργότερα, την έγκριση των Bitcoin spot ETF από την SEC.

Τα χαμηλότερα επιτόκια υποστηριζόταν ότι θα αυξήσουν τη διάθεση ανάληψης κινδύνου των επενδυτών και η έγκριση του spot ETF θα άνοιγε τις πύλες στη Wall Street για το Bitcoin. Και οι δύο αυτοί παράγοντες υποσχέθηκαν μεγάλες εισροές κεφαλαίων – το μόνο αποτελεσματικό καύσιμο σε μια κερδοσκοπική φούσκα.

Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί μια απατηλή λάμψη. Ενώ βραχυπρόθεσμα η εισροή χρήματος μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στις τιμές ανεξάρτητα από τα θεμελιώδη μεγέθη, οι τιμές τελικά θα επιστρέψουν στις θεμελιώδεις αξίες τους μακροπρόθεσμα. Και χωρίς ταμειακές ροές ή άλλες αποδόσεις, η εύλογη αξία ενός περιουσιακού στοιχείου είναι μηδενική. Αποκομμένη από τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη, κάθε τιμή είναι εξίσου αναληθοφανής –μια φανταστική συνθήκη για τους απατεώνες που πωλούν γιατροσόφια.

Ομοίως, η χρήση διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων ως χρηματοδοτικών μέσων δεν μεταβάλλει την εύλογη αξία των υποκείμενων στοιχείων ενεργητικού. Ένα ETF με ένα μόνο περιουσιακό στοιχείο ανατρέπει την πραγματική οικονομική λογική του (αν και υπάρχουν και άλλα στις Ηνωμένες Πολιτείες). Τα ETF συνήθως στοχεύουν στη διαφοροποίηση του κινδύνου διακρατώντας πολλούς μεμονωμένους τίτλους σε μια αγορά. Γιατί κάποιος να πληρώσει τέλη σε έναν διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων για την υπηρεσία θεματοφυλακής μόνο ενός περιουσιακού στοιχείου - αντί να χρησιμοποιήσει απευθείας τον θεματοφύλακα, που είναι στις περισσότερες περιπτώσεις ένα τεράστιο ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης, ή ακόμα και να κρατήσει τα νομίσματα δωρεάν χωρίς μεσάζοντα;

Επιπλέον, υπήρχαν ήδη άλλοι εύκολοι τρόποι για να αποκτήσει κανείς έκθεση σε Bitcoin μέσω εγκεκριμένου επενδυτικού εργαλείου ή να αγοράσει Bitcoin χωρίς καμία διαμεσολάβηση. Το πρόβλημα δεν ήταν ποτέ η έλλειψη δυνατοτήτων κερδοσκοπίας χρησιμοποιώντας το Bitcoin - αλλά μάλλον ότι πρόκειται μόνο για κερδοσκοπία. Τέλος, είναι απίστευτα ειρωνικό το γεγονός ότι η μονάδα κρυπτογράφησης που είχε θέσει ως στόχο να ξεπεράσει το δαιμονοποιημένο καθιερωμένο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα πρέπει να χρειάζεται συμβατικούς διαμεσολαβητές για να εξαπλωθεί σε μια ευρύτερη ομάδα επενδυτών.

Η μείωση κατά το ήμισυ των ανταμοιβών εξόρυξης BTC θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Απριλίου. Αφού το δίκτυο bitcoin εξορύξει 210.000 μπλοκ, περίπου κάθε τέσσερα χρόνια, η ανταμοιβή μπλοκ που δίνεται στους εξορύκτες Bitcoin για την επεξεργασία συναλλαγών μειώνεται στο μισό. Το τρέχον όριο των 900 BTC ανά ημέρα θα μειωθεί στη συνέχεια σε 450. Η μείωση κατά το ήμισυ μειώνει τις ανταμοιβές bitcoin για εξόρυξη, παρόλο που παραμένει δαπανηρή. Στο παρελθόν, αυτές οι μειώσεις κατά το ήμισυ ακολουθούνταν από αύξηση των τιμών. Αλλά αν αυτό ήταν ένα αξιόπιστο μοτίβο, η άνοδος θα ήταν ήδη πλήρως τιμολογημένη (μερικοί λένε ότι αυτό συνέβη).

Ενώ το τρέχον ράλι τροφοδοτείται από προσωρινούς παράγοντες, υπάρχουν τρεις διαρθρωτικοί λόγοι που μπορούν να εξηγήσουν τη φαινομενική ανθεκτικότητά του: η συνεχιζόμενη χειραγώγηση της «τιμής» σε μια μη ρυθμιζόμενη αγορά χωρίς επίβλεψη και χωρίς εύλογη αξία, η αυξανόμενη ζήτηση για το «νόμισμα του εγκλήματος» και οι ελλείψεις στις κρίσεις και τα μέτρα των αρχών.

Χειραγώγηση τιμών από την αρχή του Bitcoin

Η ιστορία του Bitcoin έχει χαρακτηριστεί από χειραγώγηση των τιμών και άλλους τύπους απάτης. Αυτό μπορεί να μην προκαλεί έκπληξη για ένα περιουσιακό στοιχείο που δεν έχει εύλογη αξία. Τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων έκλεισαν και οι φορείς εκμετάλλευσης διώχθηκαν λόγω απάτης κατά τη διάρκεια των πρώτων κύκλων.

Και η τιμολόγηση παρέμεινε αμφίβολη στην ανοδική πορεία του περασμένου έτους. Μια ανάλυση (Forbes, 2022) 157 ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων διαπίστωσε ότι το 51% του ημερήσιου όγκου συναλλαγών bitcoin που αναφέρεται είναι πιθανώς ψευδές.

Η χειραγώγηση μπορεί να έχει γίνει πιο αποτελεσματική καθώς οι όγκοι συναλλαγών μειώθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της πρόσφατης έντονης ύφεσης που ονομάζεται «χειμώνας κρυπτογράφησης», καθώς η παρέμβαση στην αγορά έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο όταν η ρευστότητα είναι χαμηλή. Σύμφωνα με μια εκτίμηση, ο μέσος όγκος συναλλαγών του Bitcoin μεταξύ 2019 και 2021 ήταν περίπου 2 εκατομμύρια Bitcoins, σε σύγκριση με ένα πενιχρό 500.000 το 2023.

Το νόμισμα του εγκλήματος: χρηματοδότηση του κακού

Όπως συχνά επισημαίνουν οι επικριτές, μια βασική χρησιμότητα που προσφέρει η κρυπτογράφηση είναι η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και εγκλημάτων όπως το ξέπλυμα χρήματος και το ransomware. Η ζήτηση για αυτό το διαβόητο όφελος είναι μεγάλη – και αυξάνεται.

Παρά την κάμψη της αγοράς, ο όγκος των παράνομων συναλλαγών συνέχισε να αυξάνεται. Το φάσμα των πιθανών εφαρμογών είναι ευρύ.

Το Bitcoin παραμένει η κορυφαία επιλογή για ξέπλυμα χρήματος στον ψηφιακό κόσμο, με παράνομες διευθύνσεις να μεταφέρουν 23,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα το 2022, σημειώνοντας αύξηση 68% από το προηγούμενο έτος. Περίπου τα μισά από αυτά τα κεφάλαια διοχετεύτηκαν μέσω βασικών ανταλλαγών, οι οποίες, παρά τα μέτρα συμμόρφωσης, χρησιμεύουν ως αγωγοί για τη μετατροπή παράνομων κρυπτονομισμάτων σε μετρητά.

Επιπλέον, τα κρυπτονομίσματα εξακολουθούν να είναι το προτιμώμενο μέσο για πληρωμές ransomware, με επιθέσεις σε νοσοκομεία, σχολεία και κυβερνητικά γραφεία να αποφέρουν 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, σε σύγκριση με 567 εκατομμύρια δολάρια το 2022 (Reuters).

Εσφαλμένη κρίση από τις αρχές;

Η διεθνής κοινότητα αναγνώρισε αρχικά την έλλειψη θετικών κοινωνικών οφελών του Bitcoin. Οι νομοθέτες δίστασαν να συγκεκριμενοποιήσουν κανονισμούς λόγω της αφηρημένης φύσης των κατευθυντήριων γραμμών και των ανησυχιών σχετικά με την απόκλιση του Bitcoin από τα παραδοσιακά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία. Ωστόσο, η πίεση από καλά χρηματοδοτούμενους λομπίστες και εκστρατείες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσε συμβιβασμούς, έχοντας γίνει κατανοητή ως μερική έγκριση των επενδύσεων Bitcoin από τις αρχές.

Στην Ευρώπη, ο κανονισμός για τις αγορές κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων (MiCA) του Ιουνίου 2023 είχε ως στόχο να περιορίσει τους δόλιους εκδότες και εμπόρους μονάδων κρυπτογράφησης με - παρά τις αρχικές προθέσεις για γνήσια περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης - μια ενδεχόμενη εστίαση στα σταθερά κρυπτονομίσματα και τους παρόχους υπηρεσιών, αν και χωρίς ρύθμιση και περιορισμό του Bitcoin αυτού καθαυτού. Ταυτόχρονα, οι λιγότερο ενημερωμένοι ξένοι μπορεί να έχουν την εσφαλμένη εντύπωση ότι με το MiCA σε ισχύ, το Bitcoin θα ήταν επίσης ρυθμιζόμενο και ασφαλές.

Στις ΗΠΑ, η προσέγγιση της SEC στα ETF Bitcoin περιελάμβανε αρχικά συμβιβασμούς, ευνοώντας τα ETF συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης λόγω της αντιληπτής χαμηλότερης μεταβλητότητάς τους και του χαμηλότερου κινδύνου χειραγώγησης των τιμών. Ωστόσο, μια δικαστική απόφαση τον Αύγουστο του 2023 ανάγκασε την SEC να εγκρίνει τα spot ETF, οδηγώντας σε σημαντικό ράλι της αγοράς.

Ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε η ΕΕ έχουν λάβει μέχρι στιγμής αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κατανάλωσης ενέργειας του Bitcoin, παρά τα στοιχεία για τον τεράστιο αρνητικό περιβαλλοντικό αντίκτυπό του.

Η αποκεντρωμένη φύση του Bitcoin παρουσιάζει προκλήσεις για τις αρχές, οδηγώντας μερικές φορές σε περιττή ρυθμιστική μοιρολατρία. Ωστόσο, οι συναλλαγές Bitcoin προσφέρουν ψευδωνυμία και όχι πλήρη ανωνυμία, καθώς κάθε συναλλαγή συνδέεται με μια μοναδική διεύθυνση στο δημόσιο blockchain. Ως εκ τούτου, το Bitcoin υπήρξε ένα καταραμένο εργαλείο για την ανωνυμία, διευκολύνοντας παράνομες δραστηριότητες και οδηγώντας σε νομικές ενέργειες κατά των παραβατών μέσω του εντοπισμού συναλλαγών.

Επιπλέον, φαίνεται λάθος ότι το Bitcoin δεν πρέπει να υπόκειται σε ισχυρή ρυθμιστική παρέμβαση, μέχρι να το απαγορεύσει πρακτικά. Η πεποίθηση ότι κάποιος προστατεύεται από την αποτελεσματική πρόσβαση των αρχών επιβολής του νόμου μπορεί να είναι αρκετά παραπλανητική, ακόμη και για αποκεντρωμένη αυτόνομη οργάνωση (DAO). Τα DAO είναι ψηφιακές κοινότητες που ανήκουν σε μέλη, χωρίς κεντρική ηγεσία, που βασίζονται στην τεχνολογία blockchain. Μια πρόσφατη υπόθεση αφορούσε το BarnBridge DAO, στο οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο άνω των 1,7 εκατομμυρίων δολαρίων από την SEC για την αποτυχία καταχώρησης της προσφοράς και πώλησης κρυπτογραφικών τίτλων. Παρά τη διεκδίκηση αυτονομίας, το DAO ήλθε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό μετά από πίεση της SEC στους ιδρυτές του. Όταν εντοπίζονται διαχειριστές αποκεντρωμένων υποδομών, οι αρχές μπορούν να τους διώκουν αποτελεσματικά, επισημαίνοντας τους περιορισμούς της διεκδικούμενης αυτονομίας.

Αυτή η αρχή ισχύει και για το Bitcoin. Το δίκτυο Bitcoin έχει μια δομή διακυβέρνησης στην οποία οι ρόλοι ανατίθενται σε αναγνωρισμένα άτομα. Οι αρχές θα μπορούσαν να αποφασίσουν ότι αυτά θα πρέπει να διωχθούν λόγω της μεγάλης κλίμακας παράνομων πληρωμών με τη χρήση Bitcoin. Η αποκεντρωμένη χρηματοδότηση μπορεί να ρυθμιστεί τόσο δυναμικά όσο ο νομοθέτης θεωρεί απαραίτητο.

Πρόσφατες εξελίξεις, όπως αυξημένα πρόστιμα για ανεπαρκείς ελέγχους. και η συμφωνία της ΕΕ για την ενίσχυση των κανόνων κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες για τα κρυπτοπεριουσιακά στοιχεία υποδηλώνουν την αυξανόμενη αναγνώριση της ανάγκης για αυστηρότερη ρύθμιση στον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

bitcoin
ΑΓΟΡΕΣ

Το bitcoin στο ταμπλό της Wall Street: «Πράσινο» SEC στα πρώτα αμοιβαία

Τι σημαίνει η απόφαση της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να επιτρέψει την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση ETF κορυφαίων οίκων, που θα επενδύουν σε bitcoin. «Δεν εγκρίνουμε το ίδιο το κρυπτονόμισμα», τονίζει η SEC.
digital_euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψηφιακό ευρώ: Ποιο προνόμιο περνά από τα κράτη στους... κοινούς θνητούς

Για πρώτη φορά στην ιστορία κάθε ιδιώτης θα μπορεί να κρατά χρήματα στην κεντρική τράπεζα, δικαίωμα που έχουν μόνο τα κράτη και οι τράπεζες. Πώς θα αλλάξουν οι συναλλαγές μας: Οι 25 απαντήσεις από την ΕΚΤ.
ΑΓΟΡΕΣ

«Σήμα» και από τους «σκληρούς» της ΕΚΤ για τέλος στις αυξήσεις επιτοκίων

Ακόμη και ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης αναγνωρίζει ότι μπορεί να μην είναι αναγκαία μία αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. Ισχυρής άνοδος τιμών στα ομόλογα, αποδυναμώνεται το ευρώ.
cryptocurrencies, Kriptonomismata
ΑΓΟΡΕΣ

Βαρυσήμαντη παρέμβαση ΕΚΤ για τα crypto: «Είναι επικίνδυνα τυχερά παιχνίδια»

Να υπαχθούν σε ρυθμιστικό και εποπτικό καθεστώς ανάλογο με αυτό που ισχύει για τα τυχερά παιχνίδια και να τους επιβληθεί βαριά φορολογία, προτείνει για τα κρυπτονομίσματα το αρμόδιο κορυφαίο στέλεχος της ΕΚΤ, Φ. Πανέτα.
ΑΓΟΡΕΣ

Γιατί βασιλεύει ο φόβος για άδοξο τέλος στην αγορά κρυπτονομισμάτων

Αδυναμία αντίδρασης δείχνει το Bitcoin μετά τη μεγάλη «βουτιά», εντείνονται οι ανησυχίες για καταρρεύσεις «τραπεζών» και funds. Για «τέλος παιχνιδιού» μιλούν οι κεντρικές τράπεζες, ετοιμάζουν δικά τους ψηφιακά νομίσματα.
bitcoin, kryptonomismata, texnologia
ΑΓΟΡΕΣ

Αρχίζει η νέα μανία για το Bitcoin, μπαίνουν στο παιχνίδι μικροεπενδυτές

Ακόμη και αύριο μπορεί να δοθεί η άδεια της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF) που θα στοιχηματίζουν σε προθεσμιακά συμβόλαια. Κοντά σε ιστορικό υψηλό το Bitcoin.