Στην άρση της αναστολής διαπραγμάτευση για τη μετοχή της Attica Bank, προχώρησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά από αίτημα της τράπεζας και αφού είχε προηγηθεί η ανακοίνωσή της για τη δημοσιοποίηση των οικονομικών καταστάσεων του 2020 στην ιστοσελίδα της.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση Επ. Κεφαλαιαγοράς και Χρηματιστηρίου Αθηνών: «Λαμβάνοντας υπόψη σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το Χρηματιστήριο προχώρησε στην άρση της αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρίας "ATTICA BANK Α.Τ.Ε.", από σήμερα, Δευτέρα 10 Μαΐου 2021, διότι ήρθησαν οι λόγοι για τους οποίους είχε ζητηθεί η αναστολή, δεδομένου ότι η εταιρία προέβη στις 10 Μαΐου 2021 σε δημοσιοποίηση της ετήσιας οικονομικής της έκθεσης της χρήσης 2020.
Επίσης, αίρεται η αναστολή διαπραγμάτευσης και των παραγώγων προϊόντων της εν λόγω εταιρίας, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων δανεισμού, με υποκείμενο τίτλο τη μετοχή της».
Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της τράπεζας στην οποία ανέφερε ότι: «Σήμερα την 10.05.2021, η Διοίκηση της Attica Bank ενημερώνει το επενδυτικό κοινό για τα εξής: Σε συνέχεια των συνεδριάσεων των αρμοδίων οργάνων της Τράπεζας της 28.04.2021, 05.05.2021 και 10.05.2021, και με την ολοκλήρωση των εσωτερικών διαδικασιών διασφάλισης ποιότητας της ελεγκτικής εταιρείας KPMG, οι ετήσιες ατομικές και ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της Attica Bank για τη χρήση 01.01.2020 – 31.12.2020 οι οποίες είναι συνεπείς με το Δελτίο Τύπου Αποτελεσμάτων που δημοσιεύτηκε την 28.04.2021, αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της Τράπεζας και του ΧΑ».
Υπενθυμίζεται ότι η χρήση του 2020 έκλεισε για την Attica Bank με ζημιές ύψους 306,4 εκατ. ευρώ λόγω των υψηλών προβλέψεων που πραγματοποίησε, οι οποίες έφθασαν στο επίπεδο των 286 εκατ. ευρώ. Η μεγάλη αύξηση των προβλέψεων πραγματοποιείται στο πλαίσιο του σχεδίου της διοίκησης για την πλήρη εξυγίανση του χαρτοφυλακίου δανείων της τράπεζας μέσω της τιτλοποίησης «Ωμέγα» συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ.
Λόγω των ζημιών θα ενεργοποιηθεί ο νόμος Χαρδούβελη, για τον αναβαλλόμενο φόρο, και η τράπεζα θα προσχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα κυμανθεί μεταξύ 120 έως 150 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, θα εκδοθούν δικαιώματα (warrants) υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.
Ωστόσο, σύμφωνα με το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η διοίκηση Πανταλάκη σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και την κυβέρνηση, θα δοθεί η δυνατότητα στους υφισταμένους μετόχους να εξαγοράσουν τα warrants που θα εκδοθούν υπέρ του Δημοσίου και αν οι υφιστάμενοι μέτοχοι προχωρήσουν σε μερική εξαγορά των warrants τα αδιάθετα δικαιώματα θα προσφερθούν σε νέους επενδυτές, καθιστώντας πιθανή τη δραστική αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης της τράπεζας.