ΓΔ: 2341.67 0.57% Τζίρος: 100.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:30:43
Φώτο: Shutterstock

Κατεύθυνση ανόδου στο ΧΑ δίνουν οι ξένες αγορές

Το νέο ρεκόρ του S&P 500 και το θετικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δίνουν ανοδική ορμή και στην ελληνική αγορά, στον απόηχο της αναβάθμισης από την S&P.

Προσδοκίες ότι η σκυτάλη της ανόδου θα περάσει σήμερα στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, δημιουργεί το δυναμικό χθεσινό ξεκίνημα των διεθνών αγορών. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την περασμένη Παρασκευή στις 872,30 μονάδες περίπου 3% χαμηλότερα από τα υψηλά των 52 εβδομάδων (899,93 μονάδες) και πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά θα επιχειρήσει να ξεπεράσει το επίπεδο των 900 μονάδων μέχρι το τέλος του έτους. «Αγκάθι» παραμένουν οι τράπεζες και η περιορισμένη ορατότητα για το σχέδιο «Ηρακλής».

Χθες ο δείκτης S&P 500 σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ, με όλους τους επιμέρους δείκτες της αμερικανικής αγοράς να αποκομίζουν κέρδη ενώ ισχυρή άνοδο σημείωσαν και τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη. Το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον τροφοδοτήθηκε από τις προσδοκίες επίτευξης εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ – Κίνας αλλά και τις εκτιμήσεις μείωσης των επιτοκίων από την FED εντός της εβδομάδας.

Θετικά είναι τα νέα και στην Ευρώπη μετά την νέα παράταση του Brexit που διασκέδασε τις ανησυχίες για τον κίνδυνο και τις επιπτώσεις μιας «σκληρής» εξόδου.

H απόφαση για «ευέλικτη παράταση», flextection την χαρακτηρίζουν οι Financial Times, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020  θεωρήθηκε μία θετική ένδειξη από τις αγορές ως μία προσπάθεια «έντιμης συνθηκολόγησης».

Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο δείχνει ότι δεν υπολογίζει τις πολιτικές παλινωδίες και βασίζεται ιδιαίτερα στα εταιρικά αποτελέσματα τα οποία στις μεγάλες βρετανικές εταιρείες είναι θετικά.

Αντίστοιχα στις ΗΠΑ, o δείκτης S&P 500 διαμορφώνεται σε νέα υψηλά πέριξ των 3.040 μονάδων και τροφοδοτείται από τα καλά –έως εξαιρετικά- αποτελέσματα γ’ τριμήνου των εταιρειών. Από τις 202 εταιρείες του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα, το 78% ξεπέρασε τι εκτιμήσεις των αναλυτών, σύμφωνα με τη FactSet.

Σε ότι αφορά την εγχώρια αγορά η S&P επιβεβαίωσε τις προσδοκίες για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας ενώ την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου θα προχωρήσει στην επαναξιολόγηση της ελληνικής πιστοληπτικής αξιολόγησης η DBRS. Μεγάλη εκκρεμότητα παραμένει το σχέδιο «Ηρακλής», για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών καθώς παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι όλα βαίνουν καλώς υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και δυσκολίες τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Έτσι θεωρείται απίθανο η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή να γίνει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου όπως είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστήριο και μετοχές
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Επιφυλακτικότητα παρά το θετικό διεθνές κλίμα

Οι πιέσεις σε τραπεζικές μετοχές, και βαριά χαρτιά όπως η Metlen και ο ΟΠΑΠ δημιουργούν ένα επιφυλακτικό κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά την βελτίωση στις διεθνείς αγορές. Που στρέφεται το ενδιαφέρον των επενδυτών.
Γραφήματα χρηματιστηρίου οθόνη
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Με το βλέμμα στις 2.400 μονάδες εν μέσω αισιοδοξίας

Προς τις 2.400 μονάδες κοιτάει ο Γενικός Δείκτης που κατάφερε να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα εν μέσω μιας εβδομάδας με έντονες διακυμάνσεις. Αισιοδοξία στις διεθνείς αγορές, με τις τεχνολογικές μετοχές στο επίκεντρο.
Οθόνη χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Σε αναζήτηση βηματισμού μετά τη χθεσινή διόρθωση

Μετά τη χθεσινή διόρθωση που ήταν και η μεγαλύτερη του έτους, το Χρηματιστήριο Αθηνών και οι επενδυτές βρίσκονται σε αναζήτηση βηματισμού και ευκαιριών στο ταμπλό εν μέσω μεταβλητότητας στις διεθνείς αγορές.
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Υπεράσπιση των 2.400 μονάδων εν μέσω αβεβαιότητας

Εν μέσω επιφυλακτικού κλίματος που έχει δημιουργήσει το sell off στην τεχνολογία, προκαλώντας κραδασμούς στις διεθνείς αγορές, ο Γενικός Δείκτης καλείται να υπερασπιστεί τις 2.400 μονάδες με όπλο τις τραπεζικές μετοχές.
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Αισιοδοξία για διατήρηση της ανόδου εν μέσω ανάκαμψης

Με αισιοδοξία για διατήρηση του ανοδικού μομέντουμ και πάνω από τις 2.350 μονάδες ξεκινά η σημερινή συνεδρίαση του ΧΑ, αξιοποιώντας τη σταθεροποίηση των αγορών και την ανάκαμψη χρυσού και ασημιού.
Χρηματιστηριακό γράφημα μετοχών
ΑΓΟΡΕΣ

Υψηλή μεταβλητότητα στις αγορές με φόντο Fed, μέταλλα και τεχνολογία

Σε περιβάλλον έντονης μεταβλητότητας, η Wall Street κινείται πτωτικά ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές καταγράφουν κέρδη, με τους επενδυτές να μειώνουν ρίσκο εν μέσω βουτιάς σε μέταλλα και αβεβαιότητας για τη Fed.