Με αγωνία περιμένουν οι αγορές την έκβαση του σημερινού, κρίσιμου συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς οι τελευταίες πληροφορίες από την Φρανκφούρτη αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό να «φρενάρουν» οι πιο «σκληροί» κεντρικοί τραπεζίτες το σχεδιασμό του Μάριο Ντράγκι για άμεση ενεργοποίηση του νέου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (αγορές ομολόγων από την κεντρική τράπεζα).
Η σκληρή παρασκηνιακή αντιπαράθεση ανάμεσα στους υποστηρικτές του QE, με επικεφαλής τον Ντράγκι, και σε όσους αντιτίθενται στη νέα αξιοποίηση του «μπαζούκας» της ΕΚΤ, με πρώτο τον Γιενς Βάιντμαν της Bundesbank, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σήμερα σε ένα συμβιβασμό αρκετά απογοητευτικό για τις αγορές, που θεωρούσαν μέχρι πρόσφατα βέβαιο ότι η ΕΚΤ θα κινηθεί άμεσα και επιθετικά για την ενίσχυση του πληθωρισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο MNI, η συμβιβαστική λύση που πιθανότατα θα προκριθεί είναι να εγκριθεί μεν επί της αρχής η εφαρμογή νέου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά η έναρξη της υλοποίησής του να τεθεί υπό την αίρεση των οικονομικών στοιχείων που θα ανακοινωθούν μέσα στο επόμενο τρίμηνο.
Αυτό σημαίνει, πιθανότατα, ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε ακόμη και να αλλάξει την πορεία της νομισματικής πολιτικής την τελευταία στιγμή και να ακυρώσει την εφαρμογή του QE, εάν υπάρξουν στοιχεία που θα δείχνουν ότι η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη κινούνται καλύτερα από το αναμενόμενο.
Σημειώνεται ότι οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ διαπιστώνουν σοβαρή επιβράδυνση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη και μειώνουν αρκετά τις εκτιμήσεις τους για το ρυθμό ανάπτυξης του 2019, κάτι που αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα από την κεντρική τράπεζα.
Ταυτόχρονα, όμως, ορισμένα στοιχεία, όπως η πρόσφατη καλύτερη από το αναμενόμενο εξαγωγική επίδοση της γερμανικής οικονομίας, σε συνδυασμό και με την κινητικότητα που αναπτύσσεται από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τη λήψη τονωτικών μέτρων για την ανάπτυξη (πρόσφατο παράδειγμα οι δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΟΙΚ περί ένεσης δισεκατομμυρίων στην οικονομία, εάν χρειασθεί) θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις οικονομικές συνθήκες στην ευρωζώνη, περιορίζοντας την ανάγκη για νέα νομισματικά μέτρα στήριξης.
Ισχυρό μέτωπο κατά του QE
Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι, αυτή την φορά, ο Μάριο Ντράγκι βρίσκει μπροστά του ένα μέτωπο ισχυρότερο από κάθε άλλη φορά κατά της επιθετικής χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Δεν αντιδρούν μόνο η γερμανική κεντρική τράπεζα με τους «δορυφόρους» της, αλλά και η Τράπεζα της Γαλλίας, που τασσόταν για μεγάλη περίοδο στην πλευρά των υποστηρικτών των μέτρων τόνωσης της οικονομίας από την ΕΚΤ.
Μάλιστα, πρόσφατη δήλωση του Γάλλου κεντρικού τραπεζίτη, Φρανσουά Βιλρουά ντε Γκολό, φαίνεται να είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τις πληροφορίες των τελευταίων ωρών περί καθυστερημένης και υπό όρους ενεργοποίηση του QE. Ο Γάλλος τραπεζίτης είχε τονίσει πρόσφατα, αναφερόμενος στο QE: «Είναι αναγκαίο να το κάνουμε τώρα; Αυτή είναι η ερώτηση που πρέπει να συζητηθεί».
Η επόμενη ερώτηση που θα τεθεί, στην περίπτωση που πράγματι αποφασισθεί η καθυστέρηση του QE, είναι πώς ακριβώς θα ερμηνεύσουν οι επενδυτές αυτή την απόφαση. Θα σταθούν, άραγε, στη θετική πλευρά (έγκριση του προγράμματος επί της αρχής) ή θα δουν το ποτήρι μισοάδειο, θεωρώντας ότι είναι αβέβαιη η υλοποίηση του προγράμματος; Θα ξεπερασθεί ομαλά αυτή η διάψευση των αρχικών προσδοκιών, ή θα υπάρξουν σοβαροί κραδασμοί στις αγορές; Οι απαντήσεις θα αρχίσουν να δίνονται από σήμερα το απόγευμα, όταν θα έχει ολοκληρωθεί και η συνέντευξη Τύπου του Μάριο Ντράγκι και θα έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα από την Φρανκφούρτη…