ΓΔ: 1474.44 -0.25% Τζίρος: 89.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:19:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Διευρύνονται οι απώλειες στο ΧΑ, έντονη πίεση στις τράπεζες

Πιέσεις που ξεπερνούν και το 4% στις τραπεζικές μετοχές, ενώ «βουτιά» σχεδόν 8% καταγράφει η Ελλάκτωρ, καθώς οξύνεται η μετοχική διαμάχη για τον έλεγχο του κατασκευαστικού ομίλου.

Διευρύνονται οι απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί ακόμα και κάτω από τις 760 μονάδες, έπειτα από τη χθεσινή πίεση από ρευστοποίηση κερδών, στον απόηχο των ανακοινώσεων της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, που έγιναν δεκτές με επιφυλάξεις από τις αγορές.

Η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, στην ομιλία της, υπογράμμισε τη σοβαρή επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας, ενώ ανέφερε ότι, σύμφωνα με τις νεότερες προβλέψεις των οικονομολόγων της ΕΚΤ, η κανονικότητα στις οικονομίες της ευρωζώνης θα αρχίσει να επανέρχεται από τα τέλη του 2021, όταν θα έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να υπάρξει ανοσία αγέλης.

Νωρίτερα, η ΕΚΤ είχε ανακοινώσει την αύξηση κατά 500 δισ. ευρώ του προγράμματος αγοράς ομολόγων για την περίοδο της πανδημίας και την επέκτασή του μέχρι το τέλος του Μαρτίου του 2022, ενώ παράλληλα θα συνεχιστούν οι αγορές και μέσω του τακτικού προγράμματος τίτλων. 

Εξάλλου, η Σύνοδος Κορυφής έδωσε μια μάλλον «χλιαρή» απάντηση στις προκλήσεις της Τουρκίας, με επανεξέταση του θέματος τον Μάρτιο. 

Γενικός Δείκτης υποχωρεί 1,75% στις 760,77 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 38,78 εκατ. ευρώ. 

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση 1,91%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης χάνει 0,5%. Ο δείκτης Τραπεζών υποχωρεί 2,6%, με την Τρ. Πειραιώς να υποχωρεί 4,6%, τη Eurobank 3,5%, την ΕΤΕ 3,1% και την Alpha Bank 1,2%. 

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης άνοδο καταγράφει η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (0,9%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (7,9%), της MIG (9,3%), του OTE (3,6%), της ΕΧΑΕ (3%), της Aegean Airlines (2,8%), της Jumbo (3,8%), της Coca Cola HBC (2,2%), των ΕΛΠΕ (2%) και της Viohalco (1,9%).

Εχθές, η διοίκηση Καλλιτσάντση επιχείρησε να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων και ανακοίνωσε έκτακτη γενική συνέλευση για τις 7 Ιανουαρίου με θέματα, τόσο την αλλαγή διοικητικού συμβουλίου που ζητάει ο ολλανδικός όμιλος Reggeborgh Invest, όσο και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 50,4 εκατ. ευρώ.

Η πτώση της Πέμπτης ήρθε μετά από 14 διαδοχικές συνεδριάσεις ανόδου, ενώ από τις αρχές Νοεμβρίου ο Γενικός Δείκτης είχε σημειώσει κέρδη άνω του 30%. Σύμφωνα με αναλυτές, οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις για κατοχύρωση μέρους των υψηλών κερδών που κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών μετά από 14 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, γεγονός που είχε ξανασυμβεί το 1997.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Διευρύνονται οι απώλειες στο ΧΑ που μένει πίσω από τις διεθνείς αγορές

Η πτώση των Coca Cola HBC και ΔΕΗ, καθώς η διεύρυνση των απωλειών στον τραπεζικό κλάδο, συμπαρασύρει χαμηλότερα τον Γενικό Δείκτη σε ελεγχόμενη πτώση και την αξία των συναλλαγών να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Μικρή πτώση αλλά παραμένει στα επίπεδα των 1.470 μονάδων το ΧΑ

Πιέζουν την αγορά οι απώλειες που ξεπερνούν το 1% των Coca Cola HBC και ΔΕΗ, ενώ Aegean και ΑΔΜΗΕ κινούνται επίσης χαμηλότερα. Μαζεύει τις απώλειες ο τραπεζικός δείκτης με στήριξη από την μετοχή της Πειραιώς.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Διατηρεί τις 1.470 μονάδες ο Δείκτης παρά την πίεση των διεθνών αγορών

Ελεγχόμενες απώλειες καταγράφει στο ξεκίνημα ο Γενικός Δείκτης με «βαρίδια» τις μετοχές Coca Cola HBC και ΔΕΗ που υποχωρούν άνω του 1%. Σε χαμηλές στροφές ο τραπεζικός δείκτης που καταγράφει μικρή πτώση 0,3%.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Διατηρείται το ανοδικό μομέντουμ στο ΧΑ με ώθηση από τράπεζες, Coca Cola

Εν μέσω θετικού κλίματος, ο Γενικός Δείκτης ακολουθεί τον ανοδικό βηματισμό των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων οδεύοντας να κλείσει με θετικό πρόσημο και εδραιωμένος πάνω από τις 1.460 μονάδες τον Ιούλιο.