ΓΔ: 2144.71 1.25% Τζίρος: 285.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φωτο: Shutterstock

Ξεπερνά το 1% η άνοδος σε ευρωπαϊκές αγορές και futures

Οι δυσοίωνες προβλέψεις της Κομισιόν για την ευρωπαϊκή οικονομία δεν άλλαξαν την τάση των αγορών. Άνοδο 400 μονάδων καταγράφουν τα futures του Dow.

Ισχυρά κέρδη συνεχίζουν να καταγράφουν τα χρηματιστήρια σε Ευρώπη και ΗΠΑ, έπειτα από τις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και στον απόηχο σειράς οικονομικών αποτελεσμάτων και των νέων μέτρων ενίσχυσης της βρετανικής οικονομίας.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, για την οικονομία της ευρωζώνης προβλέπεται 7,8% φέτος και άνοδος ΑΕΠ 4,2% το 2021 και 3% το 2022, ενώ η παραγωγή τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ δεν αναμένεται να ανακάμψει στο επίπεδο προ πανδημίας πριν το 2022, εκτιμά η Επιτροπή.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κερδίζει 0,97%, κινούμενος στο υψηλότερο επίπεδό του από τις 20 Οκτωβρίου, ενώ σημαντική άνοδο καταγράφει ο κλάδος της τεχνολογίας. 

Ο DAX στη Γερμανία καταγράφει άνοδο 1,57%, ο CAC 40 στη Γαλλία κερδίζει 1,13%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κινείται στο +0,41%. Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται 1,55%, ενώ ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται με κέρδη 1,71%.

Στη Βρετανία, η ΒοΕ προχώρησε σε αύξηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων κατά 150 δισ. λίρες (195 δισ. δολάρια), ξεπερνώντας τις προβλέψεις των οικονομολόγων. 

Σε εταιρικό επίπεδο, η μετοχή της Societe Generale ενισχύεται 5%, καθώς η γαλλική τράπεζα ανακοίνωσε για το τρίτο τρίμηνο κέρδη 862 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, τα έσοδα της Lufthansa σημείωσαν «βουτιά» 74%, ενώ οι ζημιές διαμορφώθηκαν στα 1,97 δισ. ευρώ, έναντι κερδών 1,15 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 1,26 δισ. ευρώ. Η μετοχή υποχωρεί 0,7%. 

Τα futures του Dow ενισχύονται άνω των 400 μονάδων ή 1,6%, ενώ του Nasdaq κινούνται με άνοδο 2,91%. Του S&P 500 κερδίζουν 2,08%. 

Στο μέτωπο των αμερικανικών εκλογών, η καταμέτρηση συνεχίζεται, με τον Τζο Μπάιντεν να έχει εξασφαλίσει 264 εκλέκτορες και τον Ντόναλντ Τραμπ 214.

Σύμφωνα με αναλυτές, το γεγονός ότι δεν υπήρξε το επονομαζόμενο «γαλάζιο κύμα» από πλευράς Δημοκρατικού κόμματος, δηλαδή άνετη και κατά κράτος επικράτηση έναντι των Ρεπουμπλικανών μοιάζει να...ανακουφίζει κάπως τις αγορές, καθώς εκ παραδόσεως οι Δημοκρατικοί είναι λιγότερο φιλικοί προς αυτές. 

Εξάλλου, αυτό που φαίνεται να ενδιαφέρει τις αγορές είναι το τι θα συμβεί με  τη Γερουσία. Στο συγκεκριμένο νομοθετικό σώμα όλα δείχνουν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα διατηρήσουν την πλειοψηφία, ενώ στόχος και των δύο κομμάτων είναι η κατάκτηση 51 εδρών. Αντίθετα το Δημοκρατικό κόμμα συνεχίζει να προηγείται με 203 έδρες έναντι 188 του Ρεπουμπλικανικού στη Βουλή των Αντιπροσώπων και όλα δείχνουν ότι θα διατηρήσει την κυριαρχία του σε αυτήν. 

Εάν οι Ρεπουμπλικάνοι τελικά κερδίσουν τη Γερουσία και οι Δημοκρατικοί τη Βουλή το σκηνικό αναφορικά με το «πακέτο στήριξης» δεν θα αλλάξει σε σύγκριση με το τι ίσχυε προεκλογικά, όπου τα δύο κόμματα δεν είχαν κατορθώσει, παρά τις συνεχείς διαπραγματεύσεις, να φθάσουν σε έναν αμοιβαίο συμβιβασμό. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ράλι σε ΧΑ και διεθνείς αγορές εν αναμονή του τελεσίγραφου Τραμπ στο Ιράν

Σε ανοδικούς ρυθμούς κινούνται οι διεθνείς αγορές, εν αναμονή της λήξης του τελεσίγραφου που έχει θέσει στο Ιράν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντ. Τραμπ. Υπεραποδίδει το ΧΑ με κέρδη 1,91% στις 2.158,75 μονάδες.
Γραφήματα χρηματιστηρίου οθόνη
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Αγορές σε επιφυλακή εν αναμονή του τελεσίγραφου Τραμπ

Οι αγορές κινούνται με επιφυλακτικότητα ενόψει της λήξης του τελεσίγραφου Τραμπ στο Ιράν. To πετρέλαιο παραμένει πάνω από τα 110 δολάρια καθώς κυριαρχούν οι ανησυχίες για τον εφοδιασμό της αγοράς.
Χρηματιστηριακό γράφημα μετοχών
ΑΓΟΡΕΣ

Σε τεντωμένο σχοινί οι διεθνείς αγορές, αντοχές από ΧΑ μετά τις δηλώσεις Τράμπ

Σε καθεστώς νευρικότητας οι αγορές μετά τις δηλώσεις Τραμπ, και το πετρέλαιο να πραγματοποιεί άλμα πάνω από τα 100 δολάρια. Το ΧΑ δείχνει σχετική αντοχή υποχωρώντας κατά 0,26% στις 2.124,62 μονάδες.
Διάγραμμα χρηματιστηρίου μετοχών
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Οι δηλώσεις Τραμπ επαναφέρουν τις πιέσεις στις αγορές

Νέες πιέσεις στις αγορές φέρνουν οι δηλώσεις Τραμπ για κλιμάκωση των επιθέσεων στο Ιράν. Υποχωρούν τα futures σε ΗΠΑ και Ευρώπη, ενώ πετρέλαιο και φυσικό αέριο πραγματοποιούν άλμα, εντείνοντας την ανησυχία των επενδυτών.
Χρηματιστήριο και μετοχές
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Ράλι στις αγορές με φόντο το τέλος του πολέμου στο Ιράν

Ισχυρή ανοδική αντίδραση στις αγορές και πτώση των τιμών πετρελαίου φέρνουν οι προσδοκίες για λήξη του πολέμου στο Ιράν. Στο επίκεντρο και η αναβάθμιση στις ανεπτυγμένες αγορές για το ΧΑ από την MSCI.