ΓΔ: 2537.23 1.27% Τζίρος: 261.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Κέρδη άνω του 1% στην Ευρώπη, μετά τα νέα ρεκόρ της Wall

Παρά τα απογοητευτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης και τις λιανικές πωλήσεις της Γερμανίας. 

Κέρδη άνω του 1% καταγράφουν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, έπειτα από τα νέα ρεκόρ στη Wall Street εχθές και παρά τα απογοητευτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης και τις λιανικές πωλήσεις της Γερμανίας, σπάζοντας το τετραήμερο πτωτικό σερί. 

Ο Stoxx 600 ενισχύεται 1,2%, έχοντας χάσει πάνω από 2% στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις. Ο γερμανικός DAX κερδίζει 1,47% και ο CAC 40 στη Γαλλία 1,41%. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινείται στο +1,25%. Ηπιότερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες στην περιφέρεια, με τον FTSE MIB στην Ιταλία να καταγράφει άνοδο 0,88%, και τον ισπανικό IBEX 35 να ενισχύεται 0,38%.

Εχθές, το ράλι στην υψηλή τεχνολογία που μοιάζει ασταμάτητο οδήγησε σε νέα ιστορικά υψηλά τόσο τον S&P 500 όσο και τον Nasdaq, έπειτα από τον καλύτερο Αύγουστο από το 1980. Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 216 μονάδες ή 0,8%, με τον S&P 500 να εμφανίζει την ίδια ακριβώς άνοδο, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε 1,4% υψηλότερα. Ηγέτης των τεχνολογικών μετοχών ήταν η Apple με άνοδο της τάξης του 4%.

Πίσω στην Ευρώπη, ωστόσο, τα μακροοικονομικά στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά. Η οικονομία της ζώνης του ευρώ εμφάνισε τον Αύγουστο αποπληθωρισμό, καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή μειώθηκε κατά 0,2% σε ετήσια βάση, κυρίως εξαιτίας της πτώσης στις τιμές ενέργειας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που ανακοινώθηκαν εχθές. Πρόκειται για το πρώτο αρνητικό πρόσημο από τον Μάιο του 2016, με τους οικονομολόγους να αναμένουν πληθωρισμό 0,2%. 

Σήμερα, τα μεγέθη για τις λιανικές πωλήσεις της Γερμανίας ήταν επίσης απογοητευτικά, καθώς υποχώρησαν απρόσμενα κατά 0,9% τον Ιούλιο, με τους οικονομολόγους να αναμένουν αύξηση 0,5%. 

Νωρίτερα στην Ασία, οι δείκτες ενισχύθηκαν, παρά τα στοιχεία για την οικονομία της Αυστραλίας, η οποία εισήλθε σε ύφεση έπειτα από 30 χρόνια. Ο αυστραλιανός S&P/ASX 200 ενισχύθηκε 1,84%, ενώ ο Nikkei έκλεισε στο +0,47%. Μικτά τα πρόσημα στην Κίνα, με τον Shanghai composite στο -0,17%και τον Shenzhen component στο +0,27%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

πτώση χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Πτώση στις ευρωπαϊκές μετοχές με πιέσεις στον κλάδο τεχνητής νοημοσύνης

Απώλειες κατέγραψαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, με τον δείκτη STOXX 600 να υποχωρεί κατά 0,1% στις 638,27 μονάδες, επηρεασμένες από τη διεθνή πτώση των μετοχών τεχνητής νοημοσύνης, κυρίως σε Ασία και Wall Street.
Οθόνη χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Πτώση καταγράφουν οι ευρωπαϊκές μετοχές στην έναρξη των συναλλαγών

Με πτώση άνοιξαν οι ευρωπαϊκές μετοχές λόγω ανησυχιών για τις συνομιλίες Ιράν-ΗΠΑ. Ο δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 0,3% στις 639,64 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός κλάδος έμεινε στάσιμος και η ASML έχασε 1,1%.