ΓΔ: 2144.71 1.25% Τζίρος: 285.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φωτο: Shuttersotck

Τα νέα για τα εμβόλια ενίσχυσαν την Ευρώπη, ράλι για τον Nasdaq στη Wall

Οι ενθαρρυντικές ενδείξεις που έρχονται από τις δοκιμές εμβολίων δημιούργησαν αισιοδοξία στους επενδυτές. Εξάλλου, την αισιοδοξία ενίσχυσε και δημοσίευμα του Bloomberg, στο οποίο αναφερόταν πως οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οδεύουν προς μια συμβιβαστική λύση.

Με θετικά πρόσημα ολοκληρωσαν την πρώτη συνεδριάση της εβδομάδας οι ευρωπαϊκοί δείκτες καθώς οι ενθαρρυντικές ενδείξεις που έρχονται από τις δοκιμές εμβολίων δημιούργησαν αισιοδοξία στους επενδυτές.

Παράλληλα, την αισιοδοξία ενίσχυσε και δημοσίευμα του Bloomberg, στο οποίο αναφερόταν πως οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οδεύουν προς μια συμβιβαστική λύση. Η πιο πρόσφατη πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, προβλέπει εκ των 750 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης τα 390 δισ. θα δοθούν ως επιχορηγήσεις και το υπόλοιπο ποσό ως δάνεια, κάτι που αναμένεται να ικανοποιήσει Ολλανδία, Αυστρία, Δανία και Σουηδία, με τη στάση της Ιταλίας και της Ισπανίας ωστόσο να παραμένει άγνωστη.

Τα αποτελέσματα που έρχονται από τις πρώτες κλινικές δοκιμές του εμβολίου κατά του κορονοϊού που δημιούργησε το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με την φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca σε πάνω από 1.000 συμμετέχοντες είναι ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό επιστημονικό περιοδικό The Lancet, το εμβόλιο αύξησε τα επίπεδα τόσο των προστατευτικών αντισωμάτων όσο και των ανοσοποιητικών Τ-λεμφοκυττάρων που στοχεύουν στον ιό.

Νωρίτερα, η BioNTech και η Pfizer ανακοίνωσαν πως το εμβόλιο που αναπτύσσουν επέφερε ανοσοαπόκριση σε ασθενείς στους οποίους δοκιμάστηκε. Τα στοιχεία προκύπτουν από δοκιμή που έγινε στη Γερμανία, σε 60 υγιείς εθελοντές, όπου έδειξε ότι οι εθελοντές που έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου παρήγαγαν αντισώματα ικανά να εξουδετερώσουν τον ιό.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 0,7% με τους κλάδους κατασκευών και πρώτων υλών να καταγράφουν άνοδο 1,4%. Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε 0,99% στις 13.046 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 0,47% στις 5.093 μονάδες. Αντίθετα, πτώση 0,46% σημείωσε ο βρετανικός FTSE 100. Στην Ιταλία, ο FTSE MIB ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με κέρδη 0,99%, ενώ ο ισπανικός IBEX ενισχύθηκε 0,51%.

Στη Wall Street τα πρόσημα είναι μικτά, με τον Dow να υποχωρεί 0,2%. Αντίθετα, ο S&P ενισχύεται 0,4% και ο Nasdaq κάνει ράλι 1,5%, με στήριξη από την Amazon, έπειτα από την αναβάθμιση της τιμής-στόχους της μετοχής της από αναλυτή της Goldman Sachs. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ράλι σε ΧΑ και διεθνείς αγορές εν αναμονή του τελεσίγραφου Τραμπ στο Ιράν

Σε ανοδικούς ρυθμούς κινούνται οι διεθνείς αγορές, εν αναμονή της λήξης του τελεσίγραφου που έχει θέσει στο Ιράν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντ. Τραμπ. Υπεραποδίδει το ΧΑ με κέρδη 1,91% στις 2.158,75 μονάδες.
Γραφήματα χρηματιστηρίου οθόνη
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Αγορές σε επιφυλακή εν αναμονή του τελεσίγραφου Τραμπ

Οι αγορές κινούνται με επιφυλακτικότητα ενόψει της λήξης του τελεσίγραφου Τραμπ στο Ιράν. To πετρέλαιο παραμένει πάνω από τα 110 δολάρια καθώς κυριαρχούν οι ανησυχίες για τον εφοδιασμό της αγοράς.
Χρηματιστηριακό γράφημα μετοχών
ΑΓΟΡΕΣ

Σε τεντωμένο σχοινί οι διεθνείς αγορές, αντοχές από ΧΑ μετά τις δηλώσεις Τράμπ

Σε καθεστώς νευρικότητας οι αγορές μετά τις δηλώσεις Τραμπ, και το πετρέλαιο να πραγματοποιεί άλμα πάνω από τα 100 δολάρια. Το ΧΑ δείχνει σχετική αντοχή υποχωρώντας κατά 0,26% στις 2.124,62 μονάδες.
Διάγραμμα χρηματιστηρίου μετοχών
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Οι δηλώσεις Τραμπ επαναφέρουν τις πιέσεις στις αγορές

Νέες πιέσεις στις αγορές φέρνουν οι δηλώσεις Τραμπ για κλιμάκωση των επιθέσεων στο Ιράν. Υποχωρούν τα futures σε ΗΠΑ και Ευρώπη, ενώ πετρέλαιο και φυσικό αέριο πραγματοποιούν άλμα, εντείνοντας την ανησυχία των επενδυτών.
Χρηματιστήριο και μετοχές
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Ράλι στις αγορές με φόντο το τέλος του πολέμου στο Ιράν

Ισχυρή ανοδική αντίδραση στις αγορές και πτώση των τιμών πετρελαίου φέρνουν οι προσδοκίες για λήξη του πολέμου στο Ιράν. Στο επίκεντρο και η αναβάθμιση στις ανεπτυγμένες αγορές για το ΧΑ από την MSCI.