ΓΔ: 2368.26 0.92% Τζίρος: 43.41 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:04:40
Φώτο: Shutterstock

Ο κορονοϊός δεν τρομάζει τη Wall Street - Κέρδη στις ευρωαγορές

Ισχυρά κέρδη σημειώνουν οι τρεις βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, με την τεχνολογία για μία ακόμη φορά να υπεραποδίδει και την προσοχή να στρέφεται σε πιθανή νέα θεραπεία κατά του κορονοϊού.

Η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού εξακολουθεί να μην τρομάζει τη Wall Street, με τους επενδυτές να προτιμούν να στρέψουν την προσοχή τους στην ανακοίνωση θετικών ειδήσεων για την εξελιξη των ερευνών εύρεσης θεραπείας για τη νόσο COVID-19.

Η νέα θετική εξέλιξη έγκειται στο ότι δύο υποψήφια εμβόλια κατά του κορονοϊού των Pfizer και BioNTech έλαβαν τον χαρακτηρισμό Fast Track από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA). Μέσω αυτής της διαδικασίας επιταχύνεται η αξιολόγηση κάποιου φαρμάκου προκειμένου να αναπτυχθεί και φυσικά να χρησιμοποιηθεί. 

Κέρδη 251 μονάδων ή 0,97% για τον Dow Jones, με τον S&P 500 να ενισχύεται 0,86% και τον Nasdaq να κινείται 1,53% υψηλότερα. Στα... ύψη η μετοχή της BioNTech, καθώς ενισχύεται άνω του 10%, ενώ κέρδη της τάξης του 2,6% σημειώνει αυτή της Pfizer. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Dow Jones και S&P 500 ξεκινούν τη σημερινή συνεδρίαση έχοντας εμφανίσει πολύ καλή πορεία για δύο διαδοχικές εβδομάδες, με τα κέρδη τους από τις αρχές Ιουλίου να φθάνουν στο 1% και 2,7% αντίστοιχα. Εντυπωσιακή η πορεία για τον Nasdaq με τα δικά του κέρδη από την αρχή του τρέχοντος μηνός να ξεπερνούν το 10%, με τις μετοχές των Amazon, Apple, Netflix και Alphabet να έχουν φθάσει σε νέα ιστορικά υψηλά. 

Το εντυπωσιακό με την αμερικανική αγορά είναι ότι δεν φαίνεται να φοβάται την αύξηση των κρουσμάτων, η οποία σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως αμελητέα. Βάσει των τελευταίων στοιχείων και μόνο την Κυριακή στη Φλόριντα υπήρξαν 15.299 νέα κρούσματα, ενώ για το σύνολο των ΗΠΑ και επί τρεις συνεχόμενες ημέρες τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 60.000 η ημερησίως. 

Ταυτόχρονα η προσοχή στρέφεται και στην έναρξη ανακοίνωσης εταιρικών μεγεθών α' εξαμήνου, με πρώτη εταιρεία να είναι η PepsiCo, η οποία κατόρθωσε να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις και η μετοχή της ενισχύεται 0,5%. 

Αύριο Τρίτη ανακοινώνουν μεγέθη α' εξαμήνου οι JPMorgan, Citigroup και Wells Fargo, ενώ η εταιρεία Refinitiv έχει εκτιμήσει ότι για το β' τρίμηνο τα εταιρικά κέρδη θα υποχωρήσουν 44%, δηλαδή θα καταγράψουν μία από τις μεγαλύτερες πτώσεις τους από το δ' τρίμηνο του 2008.

Θετική πορεία στην Ευρώπη

Σε ανοδική πορεία διατηρούνται και οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς και στη Γηραιά Ήπειρο, οι επενδυτές αναμένουν τις ανακοινώσεις των εταιρειών, με εκτίμηση ότι για το β' τρίμηνο θα υπάρξει πτώση τους κατά 64%.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,65%. Ο γερμανικός DAX ενισχύεται 0,88%, ο FTSE 100 στη Βρετανία κερδίζει 1,12%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινείται στο +1,22%. Στο +0,8% ο ιταλικός FTSE MIB, ενώ κέρδη 1,31% σημειώνει ο ισπανικός IBEX 35.

Η περίοδος των αποτελεσμάτων ξεκινά με τις ASML, Rio Tinto και Ericsson στην Ευρώπη.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Αισιοδοξία για διατήρηση της ανόδου εν μέσω ανάκαμψης

Με αισιοδοξία για διατήρηση του ανοδικού μομέντουμ και πάνω από τις 2.350 μονάδες ξεκινά η σημερινή συνεδρίαση του ΧΑ, αξιοποιώντας τη σταθεροποίηση των αγορών και την ανάκαμψη χρυσού και ασημιού.
Χρηματιστηριακό γράφημα μετοχών
ΑΓΟΡΕΣ

Υψηλή μεταβλητότητα στις αγορές με φόντο Fed, μέταλλα και τεχνολογία

Σε περιβάλλον έντονης μεταβλητότητας, η Wall Street κινείται πτωτικά ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές καταγράφουν κέρδη, με τους επενδυτές να μειώνουν ρίσκο εν μέσω βουτιάς σε μέταλλα και αβεβαιότητας για τη Fed.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΑΓΟΡΕΣ

Ο Τραμπ ανεβάζει την ένταση και οι αγορές πέφτουν σε περιδίνηση

Οι απειλές Τραμπ για δασμούς και η ένταση με την ΕΕ με φόντο την Γροιλανδία φέρνουν sell-off στις διεθνείς αγορές, ενώ χρυσός–ασήμι γράφουν νέα ρεκόρ. Τα νέα «επεισόδια» της σύγκρουσης και οι αντιδράσεις της ΕΕ.
Χρηματιστήριο και μετοχές
ΑΓΟΡΕΣ

Υπό πίεση οι αγορές, «κρατά» η Αθήνα μετά τις νέες απειλές Τραμπ

Σε αναταραχή οι παγκόσμιες αγορές μετά τις νέες δασμολογικές απειλές του Ντ. Τραμπ με φόντο την Γροιλανδία. Πως ετοιμάζεται να απαντήσει η ΕΕ. Διατηρεί τις άμυνές του το Χρηματιστήριο Αθηνών.