Οι προβλέψεις της Fed για την αμερικανική οικονομία και την πορεία ανάκαμψης που θα υπάρξει σε συνδυασμό με την άνοδο των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στις ΗΠΑ τρομοκράτησαν τους επενδυτές που προχώρησαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις οδηγώντας την Wall Street στην χειρότερη μέρα της από τον Απρίλιο.
O Dow Jones «βυθίστηκε» κατά 6,90% στις 25.128 μονάδες με τον S&P 500 να καταγράφει απώλειες 5,84% στις 3.003 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq την επομένη από το ιστορικό ρεκόρ που ξεπέρασε τις 10.000 μονάδες σημείωσε ισχυρές απώλειες 5,27% κλείνοντας στις 9.492 μονάδες.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε κατά της Fed μέσω του Twitter για ακόμη μια φορά την Πέμπτη μετά τις δυσμενείς προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, που τράβηξαν φρένο στο ανοδικό ράλι που κατέγραφε η Wall Street. Συγκεκριμένα ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε οτι «Η Fed κάνει συχνά λάθος».
Ο Τραμπ που συχνά κριτικάρει τον επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ γιατί δεν υποχωρεί στις πιέσεις να ρίξει τα επιτόκια κάτω από το 0%, διαφώνησε ξανά με τις εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας αναφέροντας στο Twitter οτι « βλέπω και εγω τα νούμερα επίσης και τα πάω πολύ καλύτερα από οτι εκείνοι» και συνέχισε πως «θα έχουμε ένα πολύ καλό τρίτο τρίμηνο, ένα εξαιρετικό τέταρτο τρίμηνο και μια από τις καλύτερες χρονιές μας το 2021. Σύντομα θα έχουμε και θεραπεία. Αυτή είναι η άποψη μου. Παρακολουθήστε».
Η άνοδος των κρουσμάτων κορονοϊού προκάλεσε ανησυχίες πως μπορεί να απειληθεί ο ρυθμός επανεκκίνησης της οικονομίας σε μερικές πολιτείες μια μέρα μετά τις δυσμενείς προβλέψεις της Fed για την αμερικανική οικονομία τονίζοντας πως ο δρόμος για την ανάκαμψη είναι στρωμένος με αβεβαιότητα.
Παράλληλα και ο ΟΟΣΑ έδωσε «τροφή» για την επιστροφή της αβεβαιότητας καθώς σε χθεσινή έκθεσή του -όντας ο πρώτος διεθνής οργανισμός που το πράττει- εξέτασε δυο σενάρια για την πανδημία. Το πρώτο ότι η πανδημία ολοκληρώθηκε και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν οι φόβοι για νέο lockdown και το δεύτερο ότι μπορεί να «επιστρέψει» το φθινόπωρο, με κάτι παραπάνω από δυσοίωνες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.
Παράλληλα και η εκτίμηση της Fed για ύφεση 6,5% στις ΗΠΑ αλλά και το γεγονός ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε οποιαδήποτε αλλαγή της νομισματικής της πολιτικής πριν απο το 2022 υποδεικνύουν ότι και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν είναι βέβαιη για το τέλος της πανδημίας και ως εκ τούτου προτιμά να διατηρήσει μία πιο συντηρητική στάση.
Η Fed επανέλαβε την δέσμευση της να διατηρήσει την πολιτική των δημοσιονομικών μέτρων ανακούφισης καθώς η οικονομία δείχνει πως έχει μακρύ δρόμο για να ανακάμψει και θα διατηρήσει επίσης τον τρέχοντα ρυθμό αγορών εντόκων γραμματίων και διασφαλισμένων με ενυπόθηκα πάγια τίτλων, δίνοντας ουσιαστικά τέλος στις σταδιακές εβδομαδιαίες μειώσεις.
Ενεργειακός, ταξιδιωτικός και τραπεζικός κλάδος που είχαν βρεθεί υψηλότερα χάρις στα στοιχήματα των επενδυτών που περίμεναν την ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης στο δεύτερο μισό του χρόνου, είδαν να πραγματοποιούνται σήμερα οι μεγαλύτερες ρευστοποιήσεις, στέλνοντας την αμερικανική αγορά στον «πάτο».
Η Citigroup σημείωσε απώλειες 13,37%,η Wells Fargo 9,8% και JP Morgan άνω του 8%, υπό τις πιέσεις των αμερικανικών ομολόγων και τους νέους φόβους για το διάστημα που θα χρειαστεί για την ανάκαμψη της οικονομίας που μπορεί να οδηγήσει τις τράπεζες στην εκταμίευση περισσότερων δανείων για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις.
Οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών που ήλπιζαν σε ανάκαμψη οδηγούν τις απώλειες με την American Airlines να «προσγειώνεται απότομα» με απώλειες άνω του 15%, η United Airlines 16%, η Delta 14%, ενώ Carnival και Norwegian Cruise Line, «βυθίστηκαν» 16%.
Η επιβράδυνση των τιμών πετρελαίου, επιβάρυναν το κλίμα στον ενεργειακό κλάδο, καθώς εντείνονται και οι ανησυχίες για την ζήτηση μετά την ανακοίνωση των στοιχείων πως τα αποθέματα αργού έφτασαν σε νέο ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα.
Ο τεχνολογικός κλάδος που χθες κράτησε την χρηματιστηριακή αγορά, βρέθηκε σήμερα υπό πίεση εξαιτίας της πτώσης των μετοχών Facebook, Apple, Nvidia και Google