ΓΔ: 2373.32 1.13% Τζίρος: 182.58 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:06:40
wall_street_flag
Πηγή: Shutterstock

Ράλι... επανεκκίνησης στις αγορές, υψηλό διμήνου στη Ν. Υόρκη

Το άνοιγμα των οικονομιών χωρίς «αναζωπύρωση» της πανδημίας, αλλά και η κινητικότητα για εμβόλιο δίνουν θάρρος στους επενδυτές και οδηγούν σε άνοδο πάνω από 2% τον Dow Jones.

Σε ράλι οδηγούν τις αγορές οι προσδοκίες που δημιουργεί το σταδιακό άνοιγμα των οικονομιών και οι ελπίδες για εμβόλιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, που επαναλειτουργεί μετά τη χθεσινή αργία, κινείται σε υψηλό διμήνου στο άνοιγμα, με τον Dow Jones να κερδίζει 574 μονάδες, ή 2,4%, τον S&P 500 να ενισχύεται κατά 2% και τον Nasdaq κατά 1,6%. Στην Ευρώπη, ο Stoxx 600 κερδίζει 1%, μετά και τη χθεσινή του άνοδο.

Οι επενδυτές ενθαρρύνονται από το γεγονός ότι οι περισσότερες οικονομίες βρίσκονται σε πορεία ανοίγματος μετά τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό, χωρίς να παρουσιάζονται ως τώρα ενδείξεις «αναζωπύρωσης» της πανδημίας. Οι επενδυτές είναι διατεθειμμένοι να αναλάβουν περισσότερο ρίσκο, όσο ενισχύονται οι ενδείξεις ότι η επαναλειτουργία των οικονομιών θα περιορίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας, κάτι που αντανακλάται και στις αυξημένες τιμές του πετρελαίου.

Την ίδια στιγμή, ισχυρές προσδοκίες δημιουργούν οι κινήσεις κορυφαίων φαρμακευτικών εταιρειών για την ανάπτυξη εμβολίου για τον κορονοϊό. Στις προσυνεδριακές συναλλαγές της Νέας Υόρκης εκτινάχθηκε κατά 13% η μετοχή της Novamax, που ανακοίνωσε ότι άρχισε κλινικές δοκιμές εμβολίου σε ανθρώπους. Η Merck κέρδιζε σχεδόν 4%, καθώς εξαγόρασε αυστριακή εταιρεία και θα συνεργασθεί με το ερευνητικό ίδρυμα IAVI για την παρασκευή εμβολίου με βάση την ίδια τεχνολογία της, που χρησιμοποιήθηκε για το εμβόλιο κατά του ιού Έμπολα.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια του πετρελαίου σημειώνουν σημαντική άνοδο, καθώς αναμένεται αυξημένη ζήτηση, μετά το άνοιγμα της ιαπωνικής οικονομίας, τη σταδιακή άρση των περιορισμών στις αερομεταφορές στην Ευρώπη και την επανέναρξη εσωτερικών πτήσεων στην Ινδία. Το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 2,6%, πάνω από τα 34 δολ. το βαρέλι, ενώ το μπρεν ανεβαίνει πάνω από τα 36 δολ., σημειώνοντας άνοδο 1,6%. Η ελκυστικότητα του χρυσού ως «καταφυγίου» περιορίζεται και η τιμή του υποχωρεί 0,6%, στα 1.725 δολ./ουγγιά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Αισιοδοξία για διατήρηση της ανόδου εν μέσω ανάκαμψης

Με αισιοδοξία για διατήρηση του ανοδικού μομέντουμ και πάνω από τις 2.350 μονάδες ξεκινά η σημερινή συνεδρίαση του ΧΑ, αξιοποιώντας τη σταθεροποίηση των αγορών και την ανάκαμψη χρυσού και ασημιού.
Χρηματιστηριακό γράφημα μετοχών
ΑΓΟΡΕΣ

Υψηλή μεταβλητότητα στις αγορές με φόντο Fed, μέταλλα και τεχνολογία

Σε περιβάλλον έντονης μεταβλητότητας, η Wall Street κινείται πτωτικά ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές καταγράφουν κέρδη, με τους επενδυτές να μειώνουν ρίσκο εν μέσω βουτιάς σε μέταλλα και αβεβαιότητας για τη Fed.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΑΓΟΡΕΣ

Ο Τραμπ ανεβάζει την ένταση και οι αγορές πέφτουν σε περιδίνηση

Οι απειλές Τραμπ για δασμούς και η ένταση με την ΕΕ με φόντο την Γροιλανδία φέρνουν sell-off στις διεθνείς αγορές, ενώ χρυσός–ασήμι γράφουν νέα ρεκόρ. Τα νέα «επεισόδια» της σύγκρουσης και οι αντιδράσεις της ΕΕ.
Χρηματιστήριο και μετοχές
ΑΓΟΡΕΣ

Υπό πίεση οι αγορές, «κρατά» η Αθήνα μετά τις νέες απειλές Τραμπ

Σε αναταραχή οι παγκόσμιες αγορές μετά τις νέες δασμολογικές απειλές του Ντ. Τραμπ με φόντο την Γροιλανδία. Πως ετοιμάζεται να απαντήσει η ΕΕ. Διατηρεί τις άμυνές του το Χρηματιστήριο Αθηνών.