ΓΔ: 2375.4 1.22% Τζίρος: 196.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:29:40
Φωτο: Shutterstock

Η Fed «πιέζει» και την Ευρώπη, ήπια πτωτικά τα αμερικανικά futures

Οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις του Τζερόμ Πάουελ για την αμερικανική οικονομία και ο φόβος για επιστροφή της πανδημίας οδηγούν σε υψηλές απώλειες τις ευρωπαϊκές αγορές. 

Ισχυρές πιέσεις συνεχίζουν να δέχονται οι ευρωπαϊκές αγορές, στο απόηχο των ιδιαίτερα ανησυχητικών δηλώσεων του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ για την αμερικανική και κατ' επέκταση για την παγκόσμια οικονομία. 

Σταθερός παράγοντας ανησυχίας παραμένει και η εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού καθώς οι επιστήμονες φαίνεται να συγκλίνουν στην άποψη ότι θα χρειαστούν ακόμη αρκετοί μήνες ίσως και ένα έτος μέχρι να υπάρξει ένα αποτελεσματικό εμβόλιο ικανό να «πολεμήσει» τη νόσο.

Υπενθυμίζεται ότι υπογραμμίζοντας τον σοβαρό αντίκτυπο της πανδημίας ο Πάουελ δήλωσε πως η έκταση και η ταχύτητα της οικονομικής επιβράδυνσης είναι χειρότερη από οποιαδήποτε ύφεση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Διαπιστώνουμε μια σοβαρή πτώση στην οικονομική δραστηριότητα  και την εργασία, με την αύξηση των θέσεων εργασίας την τελευταία δεκαετία να έχει εξανεμιστεί»  σημείωσε ο κ. Πάουελ και τόνισε πως «αυτή η αναστροφή της οικονομίας έχει προκαλέσει πόνο που είναι δύσκολο να αποτυπωθεί με λόγια, ενώ υπάρχουν ζωές που θα ζήσουν μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον». Παρά τις αυξανόμενες πιέσεις του προέδρου Τραμπ  για να μειώσει η Fed τα επιτόκια κάτω από το μηδέν, ο Πάουελ απέκλεισε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο σημειώνοντας πως δεν έχει αποδειχθεί ως αποτελεσματικό εργαλείο.

Απώλειες 1,87% σημειώνει ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600, με όλους τους κλαδικούς δείκτες να κινούνται πτωτικά, ενώ τη μεγαλύτερη αποδυνάμωση άνω του 1,5% σημειώνει ο τομέας Πρώτων Υλών. Στο 1,94% οι απώλειες για τον γερμανικό DAX 30, ενώ 2,4% χαμηλότερα κινείται ο βρετανικός FTSE 100.

Πτωτικές τάσεις, αν και αρκετά συγκρατημένες, για τα futures της Wall Street, με τους τρεις βασικούς δείκτες να κυμαίνονται από -0,1% έως και -0,3%. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Αισιοδοξία για διατήρηση της ανόδου εν μέσω ανάκαμψης

Με αισιοδοξία για διατήρηση του ανοδικού μομέντουμ και πάνω από τις 2.350 μονάδες ξεκινά η σημερινή συνεδρίαση του ΧΑ, αξιοποιώντας τη σταθεροποίηση των αγορών και την ανάκαμψη χρυσού και ασημιού.
Χρηματιστηριακό γράφημα μετοχών
ΑΓΟΡΕΣ

Υψηλή μεταβλητότητα στις αγορές με φόντο Fed, μέταλλα και τεχνολογία

Σε περιβάλλον έντονης μεταβλητότητας, η Wall Street κινείται πτωτικά ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές καταγράφουν κέρδη, με τους επενδυτές να μειώνουν ρίσκο εν μέσω βουτιάς σε μέταλλα και αβεβαιότητας για τη Fed.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Χωρίς φρένο το Χρηματιστήριο: Νέα κέρδη 1,45%, «βλέπει» τις 2.400 μον. ο ΓΔ

Άνοδος 1,45 για Γενικό Δείκτη στις 2.347,23 μονάδες. Νέα μεγάλα κέρδη για τις τράπεζες. Ανοδικό ξέσπασμα για Metlen (+6,73%) που ξεχώρισε μετά από 3 μήνες συσσώρευσης, και μεγάλη ζήτηση για μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Κόντρα στις διεθνείς αγορές το ΧΑ, αβεβαιότητα εν αναμονή της Fed

Ανοδικά κινείται το ΧΑ, κόντρα στο κλίμα αβεβαιότητας στις ευρωπαϊκές αγορές με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις επικείμενες αποφάσεις της Fed. Σε χαμηλό τετραετίας το δολάριο, σε ιστορικά υψηλά ο χρυσός.