ΓΔ: 2372 1.08% Τζίρος: 240.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:42:40
Φωτο: Shutterstock

Πίεση στις διεθνείς αγορές και ανησυχία αναζωπύρωσης του εμπορικού πολέμου

Πτώση άνω του 2% του FTSE 100 στο Λονδίνο και στα futures στη Wall Street εξαιτίας της ανησυχίας για νέα ένταση μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας εξαιτίας της πανδημίας.

Η νέα ένταση που δημιουργείται εκ νέου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας που οδήγησε σε αρνητικό πρόσημο στην Wall Street, πιέζει και τον FTSE 100 στο Λονδίνο που καταγράφει πτωτική πορεία, ενώ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παραμένουν κλειστά σήμερα λόγω της Πρωτομαγιάς.

Στις 11:20 ο FTSE 100 του Λονδίνου σημειώνει απώλειες 2,02% στις 5.783 μονάδες, αφού  Dow Jones έκλεισε με πτώση 1,2% μετά την απόφαση Τραμπ να ανεβάσει τους τόνους με την Κίνα απειλώντας με την επιβολή νέων δασμών στο Πεκίνο ως αντίποινα για το ξέσπασμα του κορονοϊού για τον οποίο κατηγορεί την ασιατική χώρα. Στις ΗΠΑ το κλίμα ήδη επιβαρυμένο με τα futures του S&P 500 να διαμορφώνονται στο -1,96% ενώ του Nasdaq καταγράφουν πτώση -2,47%. 

Ήταν τον Ιανουάριο, που ο Τραμπ υπέγραφε την πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Κίνα σε μια προσπάθεια να υπάρξει «ανακωχή» στον εμπορικό πόλεμο που είχε ξεσπάσει. Πλέον απειλείται να υπάρξει νέα ένταση μεταξύ των δυο υπερδυνάμεων εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού με την ρητορική των ΗΠΑ να σημειώνει τις ευθύνες της Κίνας.

Με την παγκόσμια οικονομία να μην χρειάζεται να βιώσει ακόμα μια νέα ένταση που θα την επιβραδύνει ακόμα περισσότερο μετά την υγειονομική κρίση του κορονοϊού τα στοιχεία που έρχονται είναι ήδη ανησυχητικά όπως σημείωσε και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Στα επιχειρηματικά νέα, η Ryanair βρέθηκε στο επίκεντρο καθώς η low-cost ευρωπαϊκή εταιρεία ανακοίνωσε πως θα καθηλώσει περισσότερο από το 99% του στόλου της μέχρι τον Ιούλιο και ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με την Boeing για να μειώσει τον αριθμό των παραδόσεων αεροσκαφών για τους επόμενους 24 μήνες. Η μετοχή της Ryanair καταγράφει πτώση 3,6%.

Οι μετοχές της Sainsbury σημείωσαν πτώση 1% μετά την ανακοίνωση της μεγαλύτερης αλυσίδας λιανικής τροφίμων στο Ηνωμένο Βασιλείο πως αναμένει πλήγμα 628 εκατ. δολαρίων στα ετήσια κέρδη εξαιτίας των λειτουργικών εξόδων την περίοδο της πανδημίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Αισιοδοξία για διατήρηση της ανόδου εν μέσω ανάκαμψης

Με αισιοδοξία για διατήρηση του ανοδικού μομέντουμ και πάνω από τις 2.350 μονάδες ξεκινά η σημερινή συνεδρίαση του ΧΑ, αξιοποιώντας τη σταθεροποίηση των αγορών και την ανάκαμψη χρυσού και ασημιού.
Χρηματιστηριακό γράφημα μετοχών
ΑΓΟΡΕΣ

Υψηλή μεταβλητότητα στις αγορές με φόντο Fed, μέταλλα και τεχνολογία

Σε περιβάλλον έντονης μεταβλητότητας, η Wall Street κινείται πτωτικά ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές καταγράφουν κέρδη, με τους επενδυτές να μειώνουν ρίσκο εν μέσω βουτιάς σε μέταλλα και αβεβαιότητας για τη Fed.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΑΓΟΡΕΣ

Ο Τραμπ ανεβάζει την ένταση και οι αγορές πέφτουν σε περιδίνηση

Οι απειλές Τραμπ για δασμούς και η ένταση με την ΕΕ με φόντο την Γροιλανδία φέρνουν sell-off στις διεθνείς αγορές, ενώ χρυσός–ασήμι γράφουν νέα ρεκόρ. Τα νέα «επεισόδια» της σύγκρουσης και οι αντιδράσεις της ΕΕ.
Χρηματιστήριο και μετοχές
ΑΓΟΡΕΣ

Υπό πίεση οι αγορές, «κρατά» η Αθήνα μετά τις νέες απειλές Τραμπ

Σε αναταραχή οι παγκόσμιες αγορές μετά τις νέες δασμολογικές απειλές του Ντ. Τραμπ με φόντο την Γροιλανδία. Πως ετοιμάζεται να απαντήσει η ΕΕ. Διατηρεί τις άμυνές του το Χρηματιστήριο Αθηνών.