Η πρωτοφανής «βουτιά» που καταγράφεται στην αγορά πετρελαίου με τους επενδυτές να σπεύδουν να ξεφορτωθούν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού ενώ η ζήτηση έχει υποχωρήσει δραματικά και οι χώροι αποθήκευσης αργού εξαντλούνται με μεγάλη ταχύτητα οδηγούν σε «βουτιά» την Wall Street, ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές κατέγραψαν μεγάλη πτώση.
Στις 19:44 ώρα Ελλάδος ο δείκτης Dow Jones σημειώνει απώλειες 2,76% στις 22.997 μονάδες , ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 3,31% στις 2.728 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει πτώση 3,87% στις 8.229 μονάδες.
Η Wall Street συνεχίζει να βυθίζεται για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση καθώς η κατάρρευση των τιμών πετρελαίου και οι δυσμενείς ετήσιες προβλέψεις για τις εταιρείες συνοψίζουν σε μια εικόνα την μεγαλύτερη οικονομική επιβράδυνση που έχει καταγραφεί από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης.
Όλοι οι δείκτες του S&P 500 καταγράφουν πτώση άνω του 2% με τον ενεργειακό δείκτη να βρίσκεται σε πτώση για 7η φορά στις τελευταίες 8 συνεδριάσεις, καθώς τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού κατακρημνίστηκαν σε αρνητικές τιμές.
Πλέον οι πιέσεις μετακυλίονται στο επόμενο συμβόλαιο, αυτό του Ιουνίου που έχει βρεθεί να κατρακυλά σε ποσοστό 47%, με τους επενδυτές να βλέπουν πλέον την πλήρη εικόνα της οικονομικής ζημιάς που έχει προκληθεί από το σαρωτικό lockdown που έχει επιβληθεί και τα περιοριστικά μέτρα που έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις και έχουν παγώσει τελείως την επιχειρηματική δραστηριότητα, προκαλώντας εκατομμύρια απολύσεις.
Ο δείκτης S&P 500 έχει σκαρφαλώσει άνω του 25% από τα χαμηλά του Μαρτίου, καθώς έχουν πέσει τρισεκατομμύρια δολάρια για την στήριξη των επιχειρήσεων όμως ακόμα παραμένει κατά 17% χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά του, εξαιτίας του ευρύ shutdown που έχει επιβληθεί σε όλη την χώρα με στόχο να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού.
Οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας έφτασαν τα 22 εκατομμύρια τον περασμένο μήνα στις ΗΠΑ, καθώς οι εταιρείες έχουν προβεί σε ακραία μέσα μείωσης του κόστους για να καταφέρουν να επιβιώσουν από την οικονομική επιβράδυνση, με έρευνες να αναφέρουν πως η επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ θα βυθιστεί σε χαμηλά ύφεσης.
Η Coca Cola αποδεικνύει την ζημιά που έχει προκληθεί από την πανδημία, με την εταιρεία κολοσσό να ανακοινώνει πως τα αποτελέσματα τριμήνου θα δεχθούν ισχυρό πλήγμα από την χαμηλή ζήτηση για αναψυκτικά.
Η Travelers Companies, η πρώτη από τις αμερικανικές εταιρείες που δημοσιοποίησε τα αποτελέσματά της, ανέφερε πτώση 25% στα κέρδη τριμήνου, πληγωμένη από καταστροφικές απώλειες, με την μετοχή της ωστόσο να καταγράφει άνοδο 2,5%.
Στην Ευρώπη η εικόνα ήταν αρνητική σε όλη την διάρκεια της ημέρας με τον Stoxx 600 να σημειώνει απώλειες 3,19% στις 324,30 μονάδες, ενώ ο Eurostoxx 50 κατέγραψε πτώση 4,06% στις 2.791 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX κατέγραψε απώλειες 3,99% στις 10.249 μονάδες, με τον FTSE 100 στο Λονδίνο να σημειώνει πτώση 2,96% στις 5.641 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε απώλειες 3,77% στις 4.357 μονάδες.
Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο δείκτης IBEX στη Μαδρίτη σημείωσε πτώση 2,88% στις 6.634 μονάδες και ο MIB στο Μιλάνο 3,59% στις 16.450 μονάδες.