Από τις 3.00 μ.μ. ώρα Ελλάδος έχει αρχίσει η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Ενέργειας του G20, με τη συμμετοχή και των Αμερικανών, ενώ η χθεσινή συμφωνία του ΟΠΕΚ+ για μείωση κατά 10% στην παραγωγή παραμένει μετέωρη λόγω της εμπλοκής που έχει σημειωθεί με τη συμμετοχή του Μεξικού και παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της χώρας δήλωσε ότι το πρόβλημα διευθετήθηκε σε συνομιλία του με τον πρόεδρο Τραμπ.
Το Μεξικό πιέζεται ασφυκτικά από τη Σαουδική Αραβία για μια περικοπή παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως, αλλά δηλώνει ότι είναι σε θέση να κόψει μόνο 100.000 βαρέλια, γεγονός που έχει μπλοκάρει τη συμφωνία του ΟΠΕΚ+, καθώς η Σ. Αραβία επιμένει ότι δεν μπορεί να οριστικοποιηθεί εάν δεν υπάρξει συνεισφορά από όλους.
Ο Μεξικανός πρόεδρος Ομπραντόρ έκανε μια δήλωση που δημιούργησε πολλά ερωτήματα. Όπως είπε, η χώρα του κατέληξε σε συμφωνία με τον ΟΠΕΚ+, αφού μια παρέμβαση του προέδρου Τραμπ επέτρεψε να αρθεί το αδιέξοδο, καθώς έγινε δεκτό να κάνει μικρότερη μείωση παραγωγής το Μεξικό από τα 400.000 βαρέλια. Δεν διευκρίνισε περισσότερα, ενώ εκπρόσωποι των χωρών του ΟΠΕΚ+ δήλωναν στο Bloomberg άγνοια για τους όρους της συμφωνίας για την οποία μίλησε ο Μεξικανός πρόεδρος.
Το πρόβλημα με το Μεξικό είναι μεγαλύτερο από όσο μπορεί να φαίνεται, δεδομένου του μικρού μεριδίου της χώρας στην παγκόσμια παραγωγή. Αν επιτραπεί έστω και σε μία χώρα του ΟΠΕΚ+ να προχωρήσει σε μικρότερες μειώσεις από τις υπόλοιπες, εκφράζονται φόβοι ότι και άλλες χώρες θα ζητήσουν ειδική μεταχείριση, αλλά και ότι θα παραβιασθεί στην πράξη η συμφωνία από πολλές χώρες, με αποτέλεσμα να μην έχει την επιδιωκόμενη επίδραση στις τιμές.
Οι υπουργοί Ενέργειας του G20 καλούνται τώρα να συζητήσουν το θέμα, αφού πρώτα ξεκαθαρίσει τι ακριβώς θα συμβεί τελικά, για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία για μείωση παραγωγής από τα μέλη του ΟΠΕΚ+ κατά 23%, με βάση τα επίπεδα του περασμένου Οκτωβρίου και να αφαιρεθεί από την παγκόσμια παραγωγή το 10%.
Οι συμφωνημένες μειώσεις στον ΟΠΕΚ+ (με βάση επίπεδα Οκτωβρίου 2019)
Εφόσον οριστικοποιηθεί η συμφωνία για το 10%, θα αρχίσει η συζήτηση για επιπλέον περικοπές που αντιστοιχούν στο 5% της παγκόσμιας παραγωγής από τις χώρες εκτός ΟΠΕΚ+, με πρώτες τις ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον, όμως, παραμένει σταθερή στη θέση ότι δεν θα μπει σε μια συμφωνία για μείωση της αμερικανικής παραγωγής, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει μόνο με όρους αγοράς και με βάση τις αποφάσεις που θα πάρουν οι εταιρείες.
Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία του ΟΠΕΚ+, ακόμη και αν συμπληρωθεί με περικοπές από τρίτες χώρες, θεωρείτα ανεπαρκής για να αποκαταστήσει στοιχειώδη ισορροπία ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση πετρελαίου, που έχει υποστεί καθίζηση, λόγω της πανδημίας, ώστε να αυξηθούν και οι διεθνείς τιμές. Η UBS εκτιμά ότι το πιθανότερο σενάριο είναι συνεχισθεί η υποχώρηση των τιμών του αργού προς τα 20 δολ. το βαρέλι.