ΓΔ: 1408.83 0.19% Τζίρος: 21.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:54:36 DATA
Φώτο: Shutterstock

«Σπριντ» των αμερικανικών δεικτών, άλμα 21% για το μπρεντ

Με μια ισχυρή ανοδική κίνηση πριν το κλείσιμο, ο Dow Jones έφθασε στο +2,24% και ο S&P 500 στο +2,30%, ενώ το μπρεντ κράτησε μεγάλο μέρος των κερδών του, παρά τις αντιφατικές πληροφορίες από Τραμπ και Ρωσία.

Ημέρα μεγάλων διακυμάνσεων στην Wall Street η σημερινή, καθώς όλη η συνεδρίαση περιστράφηκε στις εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και οι επενδυτές προσπαθούσαν να αποκωδικοποιήσουν αντικρουόμενες πληροφορίες για τον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας.

Ύστερα από αρκετές περιπέτειες και με ένα ράλι πριν το κλείσιμο, οι βασικοί δείκτες έκλεισαν με σημαντική άνοδο: ο Dow Jones κατά 2,24%, ο S&P 500 κατά 2,30% και ο Nasdaq κατά 1.72%.

Η συνεδρίαση άρχισε άσχημα, με τους επενδυτές υπό την επίδραση του σοκ από τα στοιχεία για το ρεκόρ αιτήσεων ανεργίας τον Μάρτιο (6,6 εκατομμύρια), στη συνέχεια οι δείκτες απογειώθηκαν μαζί με τις τιμές του πετρελαίου, όταν ο Τραμπ προανήγγειλε συμφωνία Σαουδικής Αραβίας - Ρωσίας για μείωση παραγωγής, ενώ τα περισσότερα κέρδη χάθηκαν όταν διαψεύσθηκε από τον υπουργό Ενέργειας της Ρωσίας ότι υπάρχει συμφωνία. Παρ' όλα αυτά, οι αμερικανικοί δείκτες αποδείχθηκαν... πολύ σκληροί για να πεθάνουν και με ένα ράλι πριν το κλείσιμο πέτυχαν σημαντική άνοδο.

Το μπρεντ κράτησε μεγάλο μέρος από τα αρχικά κέρδη του και παρέμεινε πολύ κοντά στα 30 δολ. το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο κατά 21%. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η αγορά προεξοφλεί ότι, παρά τις διαψεύσεις, οι δύο σημαντικοί «παίκτες» της αγοράς πετρελαίου δεν θα αντέξουν πολύ τις επιπτώσεις της αντιπαράθεσής τους και θα οδηγηθούν σε μια συμφωνία για τη μείωση παραγωγής, καθώς μάλιστα εξαντλούνται όλοι οι αποθηκευτικοί χώροι στη διεθνή αγορά και σύντομα θα υποχρεωθούν να προχωρήσουν απότομα σε διακοπές λειτουργίας παραγωγικών εγκαταστάσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο φόντο όλων των σημερινών εξελίξεων περί το πετρέλαιο παραμένει η συνεχής κλιμάκωση των κρουσμάτων κορονοϊού σε παγκόσμια κλίμακα, τα οποία ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο, σύμφωνα με το Bloomberg. Οι επενδυτές κινούνται σε θολό τοπίο, καθώς προς το παρόν είναι αδύνατο να γίνει οποιαδήποτε σοβαρή πρόβλεψη για τα «τραύματα» που θα προκαλέσει η πανδημία στην παγκόσμια οικονομία, καθώς μάλιστα οι ΗΠΑ γίνονται πλέον το επίκεντρό της, με τα μισά νέα κρούσματα να προέρχονται από τις ΗΠΑ.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το Business Daily, πιέσεις δέχονται οι τρεις βασικοί δείκτες του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, μετά την διάψευση από Ρωσία και Σαουδική Αραβία της τοποθέτησης Τραμπ για επικείμενη συμφωνία των δύο χωρών για μείωση της παραγωγής πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία το τελευταίο διάστημα με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχαμέντ μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ. «Όχι τέτοια συνομιλία δεν υπήρξε», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, απαντώντας στο ερώτημα αν το λάθος αυτό που έκανε ο Τραμπ σε ανάρτηση του στο Twitter ήταν σκόπιμο, είπε: «Μου είναι δύσκολο να απαντήσω». Από την Σ. Αραβία έγινε γνωστό ότι θα προχωρήσει σε μείωση παραγωγής κατά 9 εκατ. βαρέλια, αλλά υπό τον όρο ότι αντίστοιχη μείωση θα γίνει και από άλλους παραγωγούς, δηλαδή την Ρωσία.

Νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτηση του στο Twitter είχε γράψει: «Μόλις συνομίλησα με τον φίλο μου Μοχαμέντ Μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ, τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος συνομίλησε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Πούτιν, και αναμένω και ελπίζω ότι θα μειώσουν (την παραγωγή πετρελαίου) περίπου κατά 10 εκ. βαρέλια και ίσως πολύ περισσότερα».

Διάψευση υπήρξε και από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας, η οποία παρουσιάστηκε έτοιμη να προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής, μόνο όμως αν κάτι ανάλογο πράξουν και οι άλλες πλευρές.

Οι εξελίξεις αυτές είχαν αντίκτυπο στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Συγκεκριμένα, ο Dow Jones κινείται ανοδικά κατά +0,49%, ο S&P 500 σημειώνει κέρδη κατά + 0,65%% περίπου, ενώ η άνοδος του τεχνολογικού δείκτη Nasdaq έχει περιοριστεί μόλις στο +0,06%.

Στο ταμπλό, οι μετοχές από τον τομέα της ενέργειας, που επηρεάστηκαν πάρα πολύ από την πανδημία Covid-19, έχασαν ορισμένα από τα κέρδη τους, καθώς ο Tραμπ έκανε γνωστό ότι δεν θα ζητήσει από τους εγχώριους παραγωγούς να μειώσουν τις τιμές του πετρελαίου. Η Apache καταγράφει άνοδο κατά +16%, η Occidental Petroleum σημειώνει κέρδη κατά +17% και η Diamondback Energy κατά +15%.

Η τιμή του μπρεντ κινείται ανοδικά κατά +20%, ενώ νωρίτερα είχε ξεπεράσει το φράγμα των 30 δολαρίων το βαρέλι, μετά την τοποθέτηση Τραμπ στην οποία αύξανε τις ελπίδες για μείωση στην παραγωγή πετρελαίου και λήξη του «πολέμου» μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας. Εκτίναξη για το αργό, που καταγράφει άνοδο +25%.

Πάντως το πετρέλαιο συνεχίζει να καταγράφει μεγάλη άνοδο, προφανώς επειδή οι traders εκτιμούν ότι, παρά τις εκατέρωθεν διαψεύσεις, αργά ή γρήγορα οι δύο μεγάλοι της αγοράς πετρελαίου θα οδηγηθούν σε κάποιο συμβιβασμό γιατί δεν αντέχουν άλλο τον «πόλεμο».

Διστακτικά κέρδη στην Ευρώπη

Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συνεδριάσεις τους τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία πάντως προς το τέλος της ημέρας απώλεσαν μέρος των κερδών τους. Συγκεκριμένα ο γερμανικός Dax κατέγραψε κέρδη +0,27%, ο γαλλικός CAC 40 +0,33% και ο βρετανικός FTSE 100 +0,47%. Καλύτερη εικόνα σε Ιταλία και Ελβετία, με τον FTSE MIB και SMI να σημειώνουν άνοδο +1,75% και +1,21% αντιστοίχως.

 
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Markets, Stock Exchanges, Xrimatistiria, Stocks, Metoxes, Xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Τοποθετήσεις σε αμυντικούς κλάδους προτείνει η Πειραιώς για το δ' τρίμηνο

Επενδύσεις σε τομείς όπως αυτοί ενέργειας, υγείας και τράπεζες στις μετοχικές αγορές συστήνει η Πειραιώς, ενώ εκτιμά ότι τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα έχουν καλύτερες προοπτικές από τα αντίστοιχα αμερικανικά.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Βαριές απώλειες για ευρωαγορές, στο «κόκκινο» και πάλι η Wall Street

Οι ανησυχίες για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας έχουν προκαλέσει ένα παγκόσμιο sell off και τις ευρωπαϊκές αγορές να κλείνουν σε χαμηλά εξαμήνου. «Βαρίδι» για τη Wall Street οι τεχνολογικές μετοχές.