Για έβδομη συνεχή εβδομάδα, η χρηματιστηριακή αγορά... αρνήθηκε να κινηθεί πτωτικά, παρά τη «βουτιά» κατά 2,70% του Γενικού Δείκτη τη Δευτέρα, λόγω της διεθνούς αναταραχής που προκάλεσαν οι δασμοί Τραμπ. Οι προσδοκίες για υψηλά κέρδη και μερίσματα των εισηγμένων, αλλά και για σημαντικά deals, συντηρούν ως τώρα το επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ πολλοί θεωρούν φυσιολογική μια διορθωτική κίνηση στην αγορά μέσα στην εβδομάδα που αρχίζει αύριο.
Ο Γενικός Δείκτης κρατάει κέρδη 6% από την αρχή του έτους και κατάφερε την περασμένη εβδομάδα να καλύψει το χαμένο έδαφος από τη συνεδρίαση της Δευτέρας, κλείνοντας στις 1.557,83 μονάδες, με εβδομαδιαία άνοδο 0,55%. Αυτό το ράλι των επτά εβδομάδων έχει προσθέσει περίπου 100 μονάδες στον Γενικό Δείκτη, ο οποίος «πετάει» σε υψηλά 14 ετών.
Όπως τονίζουν αναλυτές, εξελίξεις και προσδοκίες από τον χώρο των επιχειρήσεων, σε ένα μακροοικονομικό περιβάλλον που παραμένει σταθερά θετικό, έχουν δώσει ώθηση στις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις από την αρχή της χρονιάς. Οι προσδοκίες για κέρδη καλύτερα των προβλέψεων και για μεγάλες χρηματικές διανομές από τις εισηγμένες, αλλά και η έντονη κινητικότητα για επιχειρηματικές συμφωνίες έχουν ενισχύσει τη δυναμική της αγοράς:
- Κερδοφορία: Η βασική πρόβλεψη των επενδυτών, που δίνει ώθηση στις αποτιμήσεις των μετοχών, είναι ότι η κερδοφορία των εισηγμένων θα ξεπεράσει φέτος τις προβλέψεις, δημιουργώντας περιθώρια ανόδου. Αυτό ισχύει κυρίως για τις τράπεζες, που θα παρουσιάσουν αποτελέσματα και καθοδήγηση για το 2025 νωρίτερα από το συνηθισμένο, στα τέλη του μήνα. Τα περιθώρια επιτοκίου και η αύξηση των χορηγήσεων εκτιμάται ότι θα είναι καλύτερα από το αναμενόμενο, κάτι που εξηγεί σε μεγάλο βαθμό και τη διατήρηση κερδών 9,56% για τον τραπεζικό δείκτη από την αρχή του έτους. Ανάλογες προσδοκίες υπάρχουν και για μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Είναι χαρακτηριστική η άνοδος κατά 8,9% για τον τίτλο της Coca Cola HBC από την αρχή του Φεβρουαρίου, που αποδίδεται στις προσδοκίες ότι αυτή την Πέμπτη ο όμιλος θα παρουσιάσει εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα.
- Μερίσματα: Μετά από μια χρονιά υψηλών διανομών στους μετόχους, οι εισηγμένες αναμένεται να ανεβάσουν ακόμη πιο ψηλά τον πήχη για τη μερισματική απόδοση, η οποία εκτιμάται ότι από το 4,2% το 2024 θα αυξηθεί στο επίπεδο του 5% φέτος, κυρίως χάρη στις αυξημένα ποσοστά διανομών από τις τράπεζες.
- Deals: Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν συνεχώς την έντονη επιχειρηματική κινητικότητα σε πολλούς κλάδους της οικονομίας, που δίνει ώθηση και στις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις. Μόνο την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει το προβάδισμα για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, σε ένα deal που μπορεί να σηματοδοτεί ευρύτερες ανακατατάξεις στον χρηματοπιστωτικό χώρο, ενώ η ΓΕΚ Τέρνα και η Motor Oil επιβεβαίωσαν ότι βρίσκονται σε συζητήσεις για να αποκτήσει η Motor Oil την Ήρων, κίνηση που θα δημιουργήσει έναν ισχυρότερο πόλο στην αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι επενδυτές προσβλέπουν σε πολλά deals φέτος, καθώς επιχειρηματικοί όμιλοι πολλών κλάδων επιχειρούν να βελτιώσουν τη θέση τους στην αγορά. Εξάλλου, η επιτυχημένη δημόσια εγγραφή για την αμερικανική θυγατρική της Titan στη Wall Street, όπως και η ανάλογη κίνηση που αναμένεται από τη Metlen στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου επιβεβαιώνουν το ισχυρό διεθνές ενδιαφέρον για μετοχές μεγάλων ελληνικών ομίλων.
Η διεθνής αβεβαιότητα
Οι εξελίξεις στο μικροοικονομικό πεδίο έχουν ως τώρα αντισταθμίσει με το παραπάνω την αβεβαιότητα που δημιουργεί για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές η ανάληψη της εξουσίας από τον Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος, με τους συνεχείς ελιγμούς του για τους δασμούς, δημιούργησε πιέσεις στα χρηματιστήρια τη Δευτέρα, στη συνέχεια η αναβολή των δασμών επέτρεψε στις αγορές να πάρουν ανάσες, αλλά η εβδομάδα έκλεισε πάλι με φόβους για τους δασμούς, καθώς ο Τραμπ την Παρασκευή προανήγγειλε ότι θα επιβάλει δασμούς με όρους αμοιβαιότητας, δηλαδή στα ίδια επίπεδα με τους δασμούς που έχουν επιβάλει άλλες χώρες στα αμερικανικά προϊόντα.
Οι δασμοί του Τραμπ εκτιμάται ότι θα έχουν πληθωριστική επίδραση και αυτή την εβδομάδα θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η ανακοίνωση των στοιχείων για τον αμερικανικό πληθωρισμό. Αν επιβεβαιωθεί ότι ο πληθωρισμός παραμένει απειλητικός, θα απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο η επόμενη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων από τη Fed, κάτι που θα επιδεινώσει το παγκόσμιο περιβάλλον για τις μετοχές, δημιουργώντας ευρύτερη πίεση.
Πιθανή μια διόρθωση
Αναλυτές εκτιμούν ότι μια διόρθωση των τιμών είναι ένα πιθανό σενάριο για το αμέσως επόμενο διάστημα. Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta τονίζει ότι «παρά την αυξημένη μεταβλητότητα που παρατηρήθηκε στο ξεκίνημα της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτη κατάφερε να κλείσει για έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα με κέρδη, ισοφαρίζοντας το σερί του 2024 (19 Ιανουαρίου έως τις 8 Μαρτίου). Η αγορά έδειξε χαρακτήρα στις έξωθεν πιέσεις και ανέκτησε το χαμένο έδαφος με εμφατικό μάλιστα τρόπο ολοκληρώνοντας την εβδομάδα σε νέα φετινά υψηλά.
Η μεταβλητότητα που εκδηλώθηκε έντονα στα μεγάλα "beta" της αγοράς υπενθύμισε στους συμμετέχοντες το ρίσκο που έχουν πλέον τα τρέχοντα επίπεδα ειδικά όταν ο διεθνής παράγοντας βρίσκεται σε αδυναμία (δασμοί, αποτελέσματα, κλπ).
Η συνέχεια δεν θα είναι εύκολη καθώς οι περισσότεροι θετικοί καταλύτες έχουν ενσωματωθεί στις αποτιμήσεις και το ενδιαφέρον θα αποκτήσει πιο επιλεκτικό χαρακτήρα ακολουθώντας ενδεχομένως τα επιμέρους εγχώρια νέα.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε την εβδομάδα με ένα μεγαλοπρεπές καθοδικό χάσμα τιμών (1.549 – 1.530) για να χτίσει εκ νέου σταδιακά μια κίνηση προς τα υψηλά 14 ετών. Το κλείσιμο της αγοράς στην περιοχή των 1.550 μονάδων αν και διατηρεί τις πιθανότητες για συνέχιση του ανοδικού κύματος θα χρειαστεί περισσότερες δυνάμεις για την υπέρβαση των διαδοχικών αντιστάσεων που καλείται να αντιμετωπίσει η αγορά ως την ζώνη των 1.580 μονάδων.
Η εικόνα της αγοράς δεν είναι αρνητική η δυναμική ωστόσο της ανόδου μετά από ένα τόσο μεγάλο σε διάρκεια ράλι τιμών θα απαιτήσει ισχυρότερες συναλλακτικές δυνάμεις για τις οποίες η αγορά δεν έχει δείξει ως τώρα ότι έχει συστηματικό βηματισμό. Μια ήπια συσσώρευση τιμών είναι ένα πιθανό σενάριο την ερχόμενη εβδομάδα απορροφώντας ενδεχομένως τους κραδασμούς μιας απόλυτα φυσιολογικής κατοχύρωσης κερδών».