Ξεπέρασαν ενδοσυνεδριακά και το 10% οι απώλειες του Dow Jones, για να περιορισθούν γύρω στις 21.00, ώρα Ελλάδος, στο 8,60%, σε άλλη μία δραματική συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη, όπου οι επενδυτές κινούνται και πάλι από το φόβο για τις οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας και την πιθανή ανεπάρκεια των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.
Η διαπραγμάτευση διακόπηκε προσωρινά νωρίτερα, όταν έφθασε η πτώση το 7%. Λίγο μετά τις 21.00, ώρα Ελλάδος, ο Dow Jones υποχωρούσε κατά 8,12% στις 19.512 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραφε πτώση 7,39% στις 2.342 μονάδες και ο Nasdaq έπεφτε κατά 6,49% στις 6.858 μονάδες.
«Βαρίδι» στο βιομηχανικό δείκτη Dow Jones είναι σήμερα η μετοχή της Boeing, που υποχωρεί σχεδόν κατά 20%, καθώς εκφράζονται φόβοι ακόμη και για δυσκολίες στην εξυπηρέτηση του δανεισμού της, δεδομένου ότι η κρίση πλήττει σοβαρά τον τομέα των αερομεταφορών.
Ένα ανησυχητικό φαινόμενο, καθώς δείχνει τη στροφή των επενδυτών στην ασφάλεια των μετρητών, είναι το γεγονός ότι υποχωρούν ταυτόχρονα οι τιμές μετοχών και ομολόγων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο από το 1987.
Το βασικό πρόβλημα, όπως τονίζει ο Πολ Ο' Κόνορ της Janus Henderson Investors, είναι ότι δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι πλησιάζουμε στο σημείο της κορύφωσης των κρουσμάτων του κορονοϊού.
Οι φόβοι για ύφεση είναι τόσο ισχυροί, που το αμερικανικό αργό (WTI) έπεσε σε χαμηλό 18 ετών, με τις προθεσμιακές τιμές να υποχωρούν κατά 17%.
Η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει τη χορήγηση τονωτικής ένεσης στην οικονομία με δαπάνες που θα ξεπεράσουν το 1 τρισ. δολ., αλλά προς παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες και οι αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες για την επίδραση που θα έχει η πρωτοβουλία αυτή στη ρευστότητα της οικονομίας.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε δραστικά μέτρα αξιοποιώντας τα προγράμματα που είχε χρησιμοποιήσει για την αντιμετώπιση της κρίσης του 2008 ώστε να σταθεροποιήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Σημειώνεται ότι Dow Jones έχασε σχεδόν όλα τα κέρδη που καταγράφηκαν από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, με τους επενδυτές να αναμένουν περισσότερες κυβερνητικές δαπάνες για να αντισταθμίσουν τον αντίκτυπο του ιού.
Καθώς ο κορονοϊός εξαπλώνεται στις ΗΠΑ, διακόπτονται αλυσίδες εφοδιασμού και επί της ουσίας διακόπτονται όλες οι ταξιδιωτικές μεταφορές, οι επενδυτές έχουν πανικοβληθεί από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης στην αμερικανική οικονομία.
Το τελευταίο 48ωρο ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αλλά και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν μέτρα προστασίας οικονομίας και επιχειρήσεων αρκετών τρισ. δολαρίων, ενώ την ίδια ώρα οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να ρίχνουν, σχεδόν σε καθημερινή βάση, δεκάδες δισ. ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα και στις αγορές.
Παράλληλα χώρες όπως οι Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία δεν διστάζουν να ανακοινώσουν ακόμη και κρατικοποιήσεις επιχειρήσεων αλλά και μέτρα προστασίας ορισμένων στρατηγικών τομέων για την οικονομία από επιθετικές εξαγορές.
Όμως όλα τα παραπάνω δεν πείθουν τις αγορές, με τους επενδυτές να φοβούνται την επόμενη ημέρα, μετά το πέρας της λαίλαπας της πανδημίας του κορονοϊού και το τι θα αφήσει πίσω της σε επίπεδο οικονομίας, επιχειρήσεων αλλά και κοινωνίας.
Η ύφεση σε αρκετές χώρες της υφηλίου θεωρείται σχεδόν δεδομένη, με τους χρηματοπιστωτικούς ομίλους στις εκτιμήσεις τους απλά να «διαφωνούν» ελαφρώς για το «μέγεθός» της, ενώ στην Ευρώπη ο «μεγάλος ασθενής» που λέγεται Ιταλία, δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερους πονοκεφάλους.