Σε νέο στάδιο πέρασε σήμερα η κρίση καθώς υποχωρούν ταυτόχρονα χρηματιστηριακές αγορές και ομόλογα. Οι επενδυτές δεν βλέπουν πλέον σαν ασφαλές καταφύγιο τα ομόλογα και τα εγκαταλείπουν λόγω των ανησυχιών για το δημοσιονομικό κόστος που θα έχει η αντιμετώπιση της πανδημίας.
Αυτό το σπάνιο φαινόμενο της παράλληλης υποχώρησης μετοχών και ομολόγων έχει επιταχύνει την υποχώρηση των δεικτών στη Wall Street. Στις 19.20 ώρα Ελλάδος ο Dow Jones υποχωρεί κατά 8,16% στις 19.504 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει πτώση 7,37% στις 2.342 μονάδες και ο Nasdaq διολισθαίνει κατά 6,31 στις 6.872 μονάδες.
Η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης των δαπανών ύψους 1 τρισ. δολαρίων, ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε δραστικά μέτρα αξιοποιώντας τα προγράμματα που είχε χρησιμοποιήσει για την αντιμετώπιση της κρίσης του 2008 ώστε να σταθεροποιήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ο Dow Jones έσβησε σχεδόν όλα τα κέρδη που καταγράφηκαν από την ψήφιση του Ντόναλντ Τραμπ, με τους επενδυτές να αναμένουν περισσότερες κυβερνητικές δαπάνες για να αντισταθμίσουν τον αντίκτυπο του ιού.
Καθώς ο κορονοϊός εξαπλώνεται στις ΗΠΑ, διακόπτονται αλυσίδες εφοδιασμού και επί της ουσίας διακόπτονται όλες οι ταξιδιωτικές μεταφορές, οι επενδυτές έχουν πανικοβληθεί από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης στην αμερικανική οικονομία.
Όπως έγραφε νωρίτερα το Businessdaily, καμία εμπιστοσύνη στα τεράστια πακέτα στήριξης που ανακοινώνουν οι κυβερνήσεις σε όλο το μήκος και το πλάτος της υφηλίου δεν προσφέρουν οι επενδυτές, οι οποίοι συνεχίζουν να προχωρούν σε αθρόες ρευστοποιήσεις, οδηγώντας σε νέες ισχυρές απώλειες τις ευρωπαϊκές αγορές αλλά και τη Wall Street.
Με το... καλημέρα ο Dow Jones εμφάνισε πτώση 1.300 μονάδων, αν και η «βουτιά» του περιορίστηκε στο πρώτο 15λπετο της συνεδρίασης στις 1.100 μονάδες ή 5,55%. Ανάλογη η εικόνα και για τον ευρύτερο βιομηχανικό δείκτη S&P 500 μα πτώση 5,4%, ενώ 4,8% χαμηλότερα κινείται ο Nasdaq.
Το τελευταίο 48ωρο ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αλλά και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν μέτρα προστασίας οικονομίας και επιχειρήσεων αρκετών τρισ. δολαρίων, ενώ την ίδια ώρα οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να ρίχνουν, σχεδόν σε καθημερινή βάση, δεκάδες δισ. ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα και στις αγορές. Παράλληλα χώρες όπως οι Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία δεν διστάζουν να ανακοινώσουν ακόμη και κρατικοποιήσεις επιχειρήσεων αλλά και μέτρα προστασίας ορισμένων στρατηγικών τομέων για την οικονομία από επιθετικές εξαγορές.
Όμως όλα τα παραπάνω δεν πείθουν τις αγορές, με τους επενδυτές να φοβούνται την επόμενη ημέρα, μετά το πέρας της λαίλαπας της πανδημίας του κορονοϊού και το τι θα αφήσει πίσω της σε επίπεδο οικονομίας, επιχειρήσεων αλλά και κοινωνίας.
Η ύφεση σε αρκετές χώρες της υφηλίου θεωρείται σχεδόν δεδομένη, με τους χρηματοπιστωτικούς ομίλους στις εκτιμήσεις τους απλά να «διαφωνούν» ελαφρώς για το «μέγεθός» της, ενώ στην Ευρώπη ο «μεγάλος ασθενής» που λέγεται Ιταλία, δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερους πονοκεφάλους.
Η ιταλική οικονομία βρίσκονταν σε εξαιρετικά δυσχερή θέση και πριν από το ξέσπασμα της επιδημίας και είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί τεράστιες ενέσεις ρευστότητας από την ευρωζώνη προκειμένου να ξεπεράσει τη νέα βίαιη περιπέτειά της, καθώς σε διαφορετική περίπτωση απειλεί το σύνολο της ζώνης του ευρώ ακόμη και με κατάρρευση.
Κανείς δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι η Ιταλία διαθέτει την τρίτη ισχυρότερη οικονομία του ευρώ, με τα δημοσιονομικά της, όμως, μεγέθη και κυρίως το χρέος της να βρίσκονται σε δυσθεώρητα επίπεδα, τα οποία είναι βέβαιο ότι θα αυξηθούν λόγω του πλήγματος από τον κορονοϊό. Ως εκ τούτου οι ηγέτες της Ευρώπης καλούνται και πιθανώς αυτό να είναι και ένα μήνυμα που στέλνουν οι αγορές να δράσουν όσο έχουν ακόμη χρόνο, πριν επέλθει το μοιραίο και για τη Ρώμη αλλά και για τις Βρυξέλλες.
Επιστρέφοντας στην... καθημερινότητα της σημερινής συνεδρίασης των ευρωπαϊκών αγορών, ο πανευρωπαϊκός Euro Stoxx 600 υποχωρεί κοντά στο 4%, με τις τραπεζικές μετοχές να αποδυναμώνονται 5,8%και αυτές ενέργειας άνω του 7% και όλους τους κλάδους να βρίσκονται στο κόκκινο. Ανάλογη η εικόνα σε όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον DAX 30 να υποχωρεί άνω του 5,6%, με τον FTSE 100 να έχει πτώση 4,6% και τον γαλλικό CAC 40 στο -6,13%.
Σε χαμηλό 18 ετών το αμερικανικό αργό (WTI) με απώλειες 11,5%, ενώ κατά 6,7% υποχωρεί το Brent, με τους επενδυτές να μην εμπιστεύονται, πλέον, ούτε το παραδοσιακό τους καταφύγιο, καθώς ο χρυσός κινείται σχεδόν 1% χαμηλότερα.