Σε κατάσταση πραγματικά ακραίας μεταβλητότητας κινείται η αμερικανική αγορά στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης, με τον Dow Jones να εμφανίζει αρχικά κέρδη +2%, σε διάστημα λιγότερου των 10 λεπτών να βρίσκεται στο -0,45% και να γυρίζει εκ νέου σε θετικό έδαφος και να επιστρέφει σε απώλειες.
Στις 16.01 ο δείκτης των blue chips εμφάνιζε πτώση 1%, χάνοντας, προσωρινά, και το επίπεδο των 20.000 μονάδων, με τον S&P 500 να ενισχύεται 0,1% και τον Nasdaq να κινείται 0,33% χαμηλότερα.
Πάντως οι ειδήσεις από τις ΗΠΑ δεν είναι αρνητικές, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση Τραμπ προωθεί ένα πλουσιοπάροχο πακέτο στήριξης ύψους 850 δισ. δολαρίων, σύμφωνα τουλάχιστον με δημοσιεύματα, το οποίο θα παρουσίασει σήμερα στη Γερουσία ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, ενώ η Fed στηρίζει συνεχώς με ρευστότητα το τραπεζικό σύστημα.
Όμως οι επενδυτές, κάτι το οποίο ισχύει και στην Ευρώπη, μάλλον φοβούνται περισσότερο το τι θα αφήσει πίσω της η επιδημία του κορονοϊού, σε όλα τα επίπεδα οικονομικά και κοινωνικά, και δεν εξετάζουν με απόλυτη ψυχραιμία τα μέτρα που ανακοινώνονται.
Ταυτόχρονα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο οι εκθέσεις κορυφαίων χρηματοοικονομικών ομίλων, στις οποίες οι αναλυτές εμφανίζονται απόλυτα βέβαιοι για επέλαση της ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία, αλλά και για νέα «βουτιά» των αγορών, γεγονός που επιβαρύνει την ήδη χαμηλή επενδυτική εμπιστοσύνη.
Σε σημερινή της έκθεση η Morgan Stanley δηλώνει απόλυτα βέβαιη για διολίσθηση της διεθνούς οικονομίας σε ύφεση τουλάχιστον στο α' τρίμηνο του 2020, ενώ ανάλογες απόψεις έχει εκφράσει και η Goldman Sachs, η οποία, μάλιστα, σε χθεσινή της έκθεση δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι ο S&P 500 μπορεί να διολισθήσει έως και τις 1.700 μονάδες, δηλαδή να εμφανίζει απώλειες άνω του 40% σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα.