Ανακούφιση προκάλεσε στους επενδυτές η ανακοίνωση από τον πρόεδρο Τραμπ ότι η χώρα τίθεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς ξεκαθαρίζει το τοπίο στη διαχείριση της επιδημίας του κορονοϊού, με την άμεση αποδέσμευση κονδυλίων 50 δισ. δολ. από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό προς τις πολιτείες, χωρίς τον κίνδυνο αντιπαραθέσεων και καθυστερήσεων για την έγκριση των κονδυλίων από το Κογκρέσο.
Μετά τις ανακοινώσεις του προέδρου Τραμπ, οι αγοραστές εισήλθαν δυναμικά στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, προκαλώντας μεγάλη αύξηση του τζίρου και εκτίναξη των τιμών και οδηγώντας τους δείκτες στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο που καταγράφει το αμερικανικό χρηματιστήριο από το 2008.
Η πληροφορία ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα απευθύνει διάγγελμα απόψε για να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στους επενδυτές, όταν έγινε γνωστή μετά το άνοιγμα των συναλλαγών, καθώς ερμηνεύτηκε ως μια κίνηση τεχνικού χαρακτήρα για να αποδεσμευτούν ομοσπονδιακά κονδύλια για την αντιμετώπιση της επιδημίας.
Ο S&P 500 έκλεισε με άνοδο 9,29% στις 2.711 μονάδες ενώ ενδοσυνεδριακά - και πριν το διάγγελμα είχε καταγράψει άνοδο 4,1%. Ο Dow Jones έκανε άλμα 9,36% στις 23.185 μονάδες και ο Nasdaq έκλεισε ανοδικά στις 7.874 μονάδες με αύξηση 9,34%.
Τη χειρότερη βδομάδα από το 2008 είχε το πετρέλαιο με πτώση της τιμής του σε εβδομαδιαία βάση που έφτασε στο 23%. Σήμερα, η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) σημείωσε μικρή άνοδο 0,7% στα 31,73 δολάρια ανά βαρέλι. Ο χρυσός έπεσε 4,6% στα 1.516 δολ. ανά ουγιά. Σε επίπεδο εβδομάδας ο χρυσός έχασε 9,3%.H απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά 16 μονάδες βάσης φτάνοντας στο 0,96%, σε μια ένδειξη ότι υποχωρούν οι φόβοι για ύφεση. Το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,8% έναντι του ευρώ στο 1,1095 δολ. από 1,1185 χθες.
Με τον αριθμό των νεκρών από το ξέσπασμα της επιδημίας να έχει φτάσει περίπου τις 5000 και να έχουν καταγραφεί πάνω από 400.000 κρούσματα παγκοσμίως, οι φόβοι για ύφεση μεγαλώνουν.
Η επιδημία αναμένεται να επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο δημιουργώντας πλήγμα στο ΑΕΠ των περισσότερων χωρών για τουλάχιστον 2 τρίμηνα, δήλωσε ο Μπρους Κάσμαν της JPMorgan. «Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις μας τότε είναι πιθανό να το χαρακτηρίσουμε ως μια νέα οικονομική κρίση».
Η ανάκαμψη που ακολούθησε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 1987 οδηγήθηκε κυρίως από τον χρηματοοικονομικό τομέα. JPMorgan, Βank of America και Goldman Sachs κατέγραψαν άνοδο που ξεπερνάει το 7%.
Ο τομέας ενέργειας ήταν η εξαίρεση στο ράλι πάρα την μικρή αύξηση στις τιμές πετρελαίου, καθώς οι επενδυτές φοβούνται πως θα υπάρξει μεγάλη μείωση στα ταξίδια που θα πιέσει τη ζήτηση πετρελαίου.