ΓΔ: 1369.53 -1.65% Τζίρος: 71.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:35:38 DATA
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Πτώση σε ευρωαγορές και ΧΑ προκαλεί η Ουκρανία, στροφή στον χρυσό

Η αλλαγή του «πυρηνικού δόγματος» της Ρωσίας δημιουργεί νευρικότητα στους επενδυτές που στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια. Σημαντικές πιέσεις για αρκετά blue chips στο ΧΑ.

Η ανακοίνωση της Ρωσίας ότι έχει αλλάξει το πυρηνικό της δόγμα και δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν δεχθεί πυραυλική επίθεση, την ώρα που οι ΗΠΑ έχουν δώσει το πράσινο φως στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, δημιουργία αναστάτωση στις αγορές, κυρίως της Ευρώπης, ενώ παρασύρει και το Χρηματιστήριο Αθηνών. 

Όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του το Reuters το νέο ρωσικό δόγμα, το οποίο αναλύει τις απειλές που θα έκαναν τη Μόσχα να εξετάσει ένα πυρηνικό χτύπημα, ανέφερε ότι μια επίθεση με συμβατικούς πυραύλους, drones ή άλλα αεροσκάφη θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι πληροί αυτά τα κριτήρια. Παράλληλα σύμφωνα με δημοσιεύματα η Ουκρανία πραγματοποίησε, ήδη, την πρώτη εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς ενάντια στη Ρωσία. 

«Η αντίδραση της αγοράς είναι λογική, μπορούσε κανείς να αισθανθεί ήδη χθες ότι η ένταση, αυξανόταν», δήλωσε ο Αν. Τουνί, κορυφαίος αναλυτής της Saxo Banque France. «Προς το παρόν, η αντίδραση της αγοράς είναι συγκρατημένη, κάποιοι εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής».

Η πρώτη αντίδραση των επενδυτών ήταν η στροφή σε ασφαλή καταφύγια όπως ο χρυσός ο οποίος ενισχύεται 0,8% και να διαμορφώνεται στο επίπεδο των 2.636,05 δολαρίων, ενώ ανοδική πορεία ακολουθεί τόσο το γεν όσο και το ελβετικό φράγκο έναντι του δολαρίου αλλά και του ευρώ.. 

Πτώση 0,92% για τον Stoxx 600, με τον DAX να υποχωρεί 1,3%, ενώ πτώση 0,45% εμφανίζει ο FTSE 100 και ο CAC 40 κινείται 1,19% υψηλότερα. Μεγαλύτερες οι πιέσεις για την περιφέρεια, με τον FTSE MIB στο -2,08%, ενώ απώλειες 1,33% εμφανίζει ο ΙΒΕΧ 35

Αυξάνονται οι απώλειες και για τα προθεσμιακά συμβόλαια της Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί 0,59%, τον S&P 500 να έχει απώλειες 0,44% και τον Nasdaq να έχει πτώση 0,33%. 

Μεγάλη υποχώρηση, πάντως, εμφανίζουν και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, με αυτήν του γερμανικού 10ετούς να υποχωρεί άνω το -2% στο 2,31%, ενώ για το ιταλικό 10ετές η πτώση είναι υψηλότερη το -1% στο 3,537% και για το ελληνικό 10ετές αποδυναμώνεται σχεδόν -3% στο 3,150%. 

Πιέσεις για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Σταθερά σε πτωτική τροχιά κινείται και η εγχώρια αγορά, με τους πωλητές να στοχεύουν περισσότερο ορισμένους τίτλους στην υψηλή κεφαλαιοποίηση και τον Γενικό Δείκτη να απομακρύνεται περαιτέρω από το επίπεδο των 1.400 μονάδων. 

Ο Γενικός Δείκτης στις 12:37 εμφανίζει απώλειες 0,91% στις 1.379,78 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 35,1 εκατ. ευρώ και μόλις 26 μετοχές να ενισχύονται, έναντι 82 που υποχωρούν. Πτώση 1,08% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 0,98% και τον τραπεζικό δείκτη να κινείται 1,24% χαμηλότερα. 

Παραμένει υπό πίεση η μετοχή της Alpha Bank με απώλειες 2,37%, ενώ η Eurobank υποχωρεί 1,42%, η Εθνική Τράπεζα «αντιστέκεται» με κέρδη 0,15%, ενώ η Πειραιώς αποδυναμώνεται 1,64% και η Optima Bank κινείται 0,94% χαμηλότερα. 

Απώλειες που ξεπερνούν το -3% για τη Lamda, ενώ πτώση που ξεπερνά το -1% εμφανίζουν οι τίτλοι των ΟΤΕ, ΔΕΗ, Aegean, Jumbo, Metlen και AutoHellas. Στο -0,30% η Coca-Cola HBC, με τον ΟΠΑΠ να αποδυναμώνεται 0,67%. Μοναδικές μετοχές -εκτός από την ΕΤΕ- με κέρδη στην υψηλή κεφαλαιοποίηση αυτές των Τιτάν (+0,57%) και Sarantis (+1,18%).

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Σε χαμηλό δύο εβδομάδων η Ευρώπη, σε κλοιό ρευστοποιήσεων το ΧΑ

Οι φόβοι για την οικονομία των ΗΠΑ αλλά και αυτή της Κίνας επηρεάζουν αρνητικά τις επενδυτικές διαθέσεις και οδηγούν σε μείωση της διάθεσης ανάληψης ρίσκου. Μοναδική μετοχή μεταξύ των blue chips με κέρδη ο ΟΤΕ.
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυροί κραδασμοί στις αγορές, φόβοι για οικονομική επιβράδυνση

Ντόμινο ρευστοποιήσεων υπό τους φόβους για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας. Στη δίνη των πιέσεων και ο Γενικός Δείκτης, υποχωρεί κάτω από τις 1.450 μονάδες. Απώλειες 3% για τράπεζες και άνω του 2% για Coca Cola, ΔΕΗ και ΟΤΕ.