Το επικίνδυνο «φλερτ» του Γενικού Δείκτη με την κρίσιμη στήριξη των 1.400 μονάδων συνεχίζεται, με το σενάριο της καθοδικής διάσπασης να επιτείνει την αβεβαιότητα των επενδυτών. Παράλληλα, η απουσία «φρέσκων καταλυτών», που θα προσέλκυαν νέους αγοραστές λίγες μόλις ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τα πολυετή υψηλά της Λεωφόρου Αθηνών, βάζει «φρένο» στις όποιες πρωτοβουλίες ανάληψης επιπλέον συστημικού και μη-συστημικού ρίσκου.
Σε ευρύτερο πλαίσιο ας μην ξεχνούμε ότι πολλοί θεσμικοί διαχειριστές «κλείνουν βιβλία» λίγο πριν το τέλος του έτους, τόσο για «κλειδώσουν» τα έως τώρα κέρδη μιας ακόμη ιδιαίτερα «γενναιόδωρης» χρονιάς στις παγκόσμιες Κεφαλαιαγορές όσο και διότι σωρεία υπαρκτών γεωπολιτικών κινδύνων δικαιολογημένα «τρομάζει» πολλά χαρτοφυλάκια. Στον αντίποδα, η αναμονή ενός ακόμη Santa Claus Rally δεν στερείται βάσης ενόσω η τάση σε σηματωρούς δείκτες και σε «πολυαγαπημένες» μετοχές τεχνολογικών κολοσσών στις ΗΠΑ είναι συνολικά ανοδική.
Στα καθ' ημάς, η αποκλιμάκωση του spread του ελληνικού δεκαετούς, η πορεία των ντόπιων εισηγμένων προς μια νέα χρονιά-ρεκόρ από άποψη κερδοφορίας, η «μεγάλη επιστροφή» των τραπεζικών ιδρυμάτων και τα ευοίωνα εταιρικά outlook σε τμήματα του δευτερογενούς και του τριτογενούς τομέα της οικονομίας δεν μπορούν παρά να διατηρήσουν μέσο-μακροπρόθεσμα το Χρηματιστήριό μας στο «ραντάρ» όλο και περισσότερων θεμελιωδώς σκεπτόμενων επενδυτών.
Βέβαια, το αντεπιχείρημα που προτάσσει η συντηρητικότερη σχολή σκέψης είναι ότι το μεγάλο ράλι που «τριπλασίασε» την τιμή του ΓΔ την τελευταία πενταετία απαιτεί επιπλέον χρόνο και νεοεισερχόμενα κεφάλαια για να «χωνευτεί», ενώ οι μεγάλες για τα ελληνικά δεδομένα εταιρικές πράξεις που «αποστράγγισαν» ρευστότητα από τους συμμετέχοντες «ζορίζουν» τη χαμηλής εμπορευσιμότητας Λεωφόρο Αθηνών και φέρνουν στο επίκεντρο του trading μία στερούμενη φαντασίας και προοπτικής «ανακύκλωση» τίτλων.
Τα γραφήματα τιμών «μιλούν», με τις ενδείξεις κόπωσης ή ακόμη και (ας μας επιτραπεί η χρηματιστηριακή αργκό) «χωσίματος χαρτιών» να μην περνούν απαρατήρητες. Τη στιγμή λοιπόν που κάποιοι επενδυτές «βλέπουν» μια νέα «επίσκεψη» της συνολικής αγοράς και του τραπεζικού δείκτη στα φετινά υψηλά τους, υπάρχουν άλλοι οι οποίοι θεωρούν λογική μία σημαίνουσα διόρθωση, δίχως να είναι ξεκάθαρο το εάν αυτή θα αποτελέσει ξεκάθαρη αγοραστική ευκαιρία εν μέσω του ακάθεκτου δομικού ανοδικού market ή εάν η ισχύς της θα είναι τέτοια που θα βάλει την μακροπρόθεσμη τάση σε «περιπέτειες».
* Ο Πέτρος Στεριώτης είναι πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής.
Αποποίηση ευθύνης: Tο άρθρο δεν αποτελεί πρόταση αγοράς, πώλησης ή διακράτησης οιουδήποτε χρηματιστηριακώς διαπραγματευόμενου προϊόντος.