ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
GEK TERNA
Πηγή: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

ΑΧΙΑ: Τα οφέλη για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από τη συνεργασία με Latsco σε Αττική Οδό

Η χρηματιστηριακή τοποθετεί στα 27,4 ευρώ την τιμή - στόχο για τη μετοχή, διατηρώντας τη σύσταση για «αγορά». Οι ισχυρές προοπτικές για την Αττική Οδό.

Ως θετική εξέλιξη για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, χαρακτηρίζει την είσοδο της Latsco, συμφερόντων της κας Μ. Λάτση, στην Αττική Οδό, η AΧΙΑ σε έκθεσή της, τοποθετώντας την τιμή – στόχο για τη μετοχή στα 27,4 ευρώ και διατηρώντας τη σύσταση «αγορά» για τον τίτλο. 

Επιπλέον, κατά την ΑΧΙΑ, η συμφωνία οδηγεί σε αυξημένες αποδόσεις για τον όμιλο, με βελτιωμένο εσωτερικό βαθμό απόδοσης (IRR) και μειωμένο χρόνο απόσβεσης. Με βάση το μοντέλο της ΑΧΙΑ, για την προσφορά της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο IRR μετοχικού κεφαλαίου εκτιμάται στο 13,20% ενώ η καθαρή παρούσα αξία (NPV) για το έργο, με προεξοφλητικό επιτόκιο 9%, εκτιμάται σε 322 εκατ. ευρώ ή 3,1 ευρώ ανά μετοχή.

Αττική Οδός: Ένας υπέρ-κερδοφόρος δρόμος 

Όπως σημειώνεται στην έκθεση οι αναλυτές θεωρούν την απόκτηση της Αττικής Οδού, από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μία από τις πιο προσοδοφόρες παραχωρήσεις αυτοκινητοδρόμων στην Ευρώπη. Υπενθυμίζει ότι από τις 6 Οκτωβρίου 2024, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι ο νέος παραχωρησιούχος της Αττικής Οδού, δηλαδή νωρίτερα από ό,τι ανέμενε αρχικά η ΑΧΙΑ. Ο όμιλος κατέβαλε 3,27 δισ. ευρώ για την 25ετή παραχώρηση, εκ των οποίων τα 671 εκατ. ευρώ ήταν τα κεφάλαια της και το υπόλοιπο χρέος 2,6 δισ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες.

Οικονομικές εκτιμήσεις για την Αττική Οδό 

Το μοντέλο αποτίμησης της ΑΧΙΑ για την παραχώρησης τη Αττικής Οδού βασίζεται στις παρακάτω βασικές παραδοχές:

  • Κυκλοφορία: Με βάση τον εκτιμώμενο όγκο κίνησης 270.000 οχημάτων το 2024, ενσωματώνει ετήσια αύξηση 2,6% στον μέσο όγκο τα επόμενα 10 χρόνια. Με βάση τον όγκο των παραδοχών του 2024, εξακολουθεί να είναι 12% χαμηλότερος έναντι της κορύφωσης, ενώ η πραγματική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φαίνεται να ξεπερνά το 2% κάθε χρόνο. Με βάση τις παραπάνω παραδοχές, ο μέσος CAGR κατά την περίοδο παραχώρησης εκτιμάται σε 2,6%
  • Διόδια:  Με βάση ένα μέσο εισιτήριο 2,1 ευρώ το 2025 (μικτοί τύποι οχημάτων, χωρίς ΦΠΑ), μέχρι το 2026 υπολογίζεται μια μέση προσαρμογή του πληθωρισμού 2%. Επιπλέον, ενσωματώνει την εισαγωγή διαφοροποιημένων διοδίων, μετά το 5ο έτος λειτουργίας, σύμφωνα με τις διατάξεις παραχώρησης. Το CAGR κατά την περίοδο παραχώρησης εκτιμάται σε 2,4%
  • Έσοδα: Με βάση τα παραπάνω, τα εκτιμώμενα έσοδα από 215 εκατ. ευρώ το 2025 αναμένεται να φτάσουν σε περισσότερα από 710 εκατ. ευρώ έως το τέλος της παραχώρησης και αντιπροσωπεύουν 5,1% CAGR.
  • Κρατικό τέλος: Ορίζεται στο 9,3% των ετήσιων εσόδων
  • Λειτουργικές Δαπάνες: Υπολογίζεται σε λίγο περισσότερο από το 9% των εσόδων ή 20 εκατ. ευρώ το 2025.
  • Κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA): Το εκτιμώμενο EBITDA το 2025 είναι 175 εκατ. ευρώ, για να αυξηθεί σε 241 εκατ. ευρώ έως το 2030 και σε 421 εκατ. ευρώ έως το 2040. Το μέσο EBITDA εκτιμάται σε 357 εκατ. ευρώ κατά την περίοδο παραχώρησης με το EBITDA CAGR να υπολογίζεται στο 5,4%.
  • Κεφαλαιακές δαπάνες: Σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης, το capex θα υπερβαίνει τα 300 εκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια της περιόδου παραχώρησης
  • Οι επιβαρύνσεις απόσβεσης ορίζονται σε 131 εκατ. ευρώ ετησίως.
  • Οι συνολικές πληρωμές τόκων κατά την περίοδο παραχώρησης εκτιμώνται σε 1,72 δισ. ευρώ με συνολικό πραγματικό κόστος τόκων που εκτιμάται κάτω από 4% σταθερό κατά τη διάρκεια της περιόδου. Η δανειακή διευκόλυνση των 2,6 δισ. ευρώ έχει διάρκεια 22 ετών.
     
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Κλονίζεται το ευρώ με υποχώρηση σε χαμηλό διετίας έναντι του δολαρίου

Τα απογοητευτικά στοιχεία για τον δείκτη PMI και η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία φέρνουν το ευρώ σε κλοιό ισχυρών πιέσεων. Μεγάλη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά μισή μονάδα προβλέπουν τώρα αρκετοί αναλυτές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έγκριση από την Επ. Ανταγωνισμού της απόκτησης Αττικής Οδού από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Σύμφωνα με την Επιτροπή η απόκτηση «δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις σχετικές αγορές στις οποίες αφορά».