ΓΔ: 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 00:20:32 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Επιδημία» ρευστοποιήσεων στο ΧΑ, λόγω κοροναϊού - Πτώση 7% για τις τράπεζες

Στο «κόκκινο» όλο το ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών μετά την ανακοίνωση ότι ο αριθμός των κρουσμάτων του κοροναϊού στην Ελλάδα έφθασαν στα 31, στο στόχαστρο οι τραπεζικές μετοχές.

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται το ελληνικό χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να προχωρούν σε ευρύτατες ρευστοποιήσεις, μετά και την ανακοίνωση για αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού στην Ελλάδα στα 31.

Η ανακοίνωση αυτή ήταν αρκετή για να επιτείνει το ήδη βεβαρημένο κλίμα, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί άνω του 4% και στο στόχαστρο των ρευστοποιήσεων να βρίσκεται πλέον όλο το ταμπλό και όχι μόνο οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες πάντως εξακολουθούν να δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα. 

«Βουτιά» κοντά στο 7% για τον τραπεζικό δείκτη, ενώ ισχυρές πιέσεις ασκούνται και στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με Ελλάκτωρ -17,6%, Viohalco -7%, Jumbo -7,7%, ΟΛΠ -6,8%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -6%, Αegean -6%...

Η διεθνής αναταραχή στις αγορές και στην οικονομία εκτιμάται από τους επενδυτές ότι αυξάνει το μακροοικονομικό κίνδυνο για την Ελλάδα, καθώς όλα δείχνουν ότι ακυρώνονται τα σχέδια για ισχυρή οικονομική ανάκαμψη και δοκιμάζονται στρατηγικής σημασίας κλάδοι, όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία. Η εκτίμηση για την αύξηση του μακροοικονομικού κινδύνου αντανακλάται στη μεγάλη αύξηση που έχει σημειώσει η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, από το χαμηλό του 0,90% στο 1,20% σήμερα, δηλαδή  κατά 33%.

Οι τραπεζικές μετοχές έχουν το μεγαλύτερο βαθμό ευαισθησίας στο μακροοικονομικό κίνδυνο, ενώ οι επενδυτές προσπαθούν να ανιχνεύσουν πιθανές επιδράσεις της οικονομικής επιβράδυνσης στην εφαρμογή των επιχειρησιακών τους σχεδίων για εξυγίανση ισολογισμών και πέρασμα σε αυξημένη κερδοφορία. Αυτό εξηγεί την έντονη πίεση που δέχονται οι μετοχές, καθώς, όπως χαρακτηριστικά λένε στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς, η τάση των επενδυτών είναι «πρώτα να πωλούν και μετά να ρωτούν», δηλαδή να περιορίζουν γρήγορα τον κίνδυνο στα χαρτοφυλάκιά τους, πριν διαμορφωθούν κατασταλαγμένες εκτιμήσεις για την πορεία του κλάδου.

Σε αυτό το κλίμα διαμορφώνονται τάσεις στην αγορά που μάλλον οδηγούν σε καθοδικές υπερβολές, καθώς η κυρίαρχη εκτίμηση των αναλυτών εξακολουθεί να είναι θετική για την πορεία του τραπεζικού κλάδου.

Ενδεικτική είναι, από αυτή την άποψη, σημερινή έκθεση της Pantelakis Securities, που εξακολουθεί να βλέπει θετικά τον κλάδο, παρά το γεγονός ότι η επιδημία του κοροναϊού μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στα σχέδια των τραπεζών για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Pantelakis διατηρεί αμετάβλητες τις εκτιμήσεις για την κερδοφορία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, παρά το ότι «διορθώνει» τις τιμές στόχους.

Η χαλάρωση των ανησυχιών για τον κοροναϊό, σημειώνει η χρηματιστηριακή, μπορεί να στηρίξει ένα ανοδικό ξέσπασμα των τραπεζικών μετοχών, ενώ εντός Απριλίου αναμένεται το νέο πτωχευτικό σύστημα, βάσει του οποίου θα υπάρξει εκκαθάριση αρκετών μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Υποτονικές κινήσεις στην αγορά που διατηρεί επαφή με τις 1.450 μονάδες

Δεν καταφέρνει ο Δείκτης να ακολουθήσει τον βηματισμό των ευρωπαϊκών αγορών. Κέρδη άνω του 1% από ΤΙΤΑΝ και Coca Cola HBC στηρίζουν τον Γενικό Δείκτη που επιβραδύνει από το «βαρίδι» της Εθνικής που υποχωρεί 1,5%.
ΑΓΟΡΕΣ

Επιστροφή του θετικού κλίματος στο ΧΑ με ώθηση από Ευρώπη και τράπεζες

Ήπιες ανοδικές τάσεις στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, εν μέσω συγκρατημένης ανόδου στις ευρωπαϊκές αγορές, και τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που ανακοινώνονται το μεσημέρι.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Διατηρούνται οι ήπιες πτωτικές τάσεις λόγω της αποκοπής μερισμάτων

Στο «ρελαντί» παραμένουν οι πιέσεις στον Γενικό Δείκτη που κινείται κοντά στα επίπεδα των 1.450 μονάδων δεχόμενος πιέσεις από τις αποκοπές μερισμάτων των «βαριών χαρτιών». Σε χαμηλά επίπεδα η συναλλακτική δραστηριότητα.