Σε σύμπνοια με τις ευρωπαϊκές αγορές κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προς ώρας αφήνει πίσω του την υπεραπόδοση των προηγούμενων ημερών, με το διεθνές κλίμα να είναι αρκετά ευάλωτο, εν αναμονή των στοιχείων για την πορεία της αμερικανικής αγοράς εργασίας τον Αύγουστο.
Οι επενδυτές παραμένουν ιδιαίτερα προσεκτικοί και με δεδομένο ότι το δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου είναι αρκετά δύσκολο, εκ παραδόσεως, για τις αγορές, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να υποχωρεί 0,25%, ενώ μεγαλύτερες είναι οι πέσεις που ασκούνται στα προθεσμιακά συμβόλαια της αμερικανικής αγοράς, καθώς ο S&P 500 κινείται 0,6% χαμηλότερα
Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε αρνητικά τη συνεδρίαση και συνεχίζει να κινείται πτωτικά, ενώ στις 11:43 εμφανίζει απώλειες 0,56% στις 1.438,58 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 11,7 εκατ. ευρώ, ενώ 23 μετοχές έχουν κέρδη, έναντι 58 που υποχωρούν. Πτώση 0,61% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να κινείται 0,61% χαμηλότερα.
Σε περιβάλλον πιέσεων παραμένουν οι τραπεζικές μετοχές, παρά το μπαράζ θετικών εκθέσεων από οίκους αξιολόγησης και ξένους αναλυτές, με την Alpha Bank να υποχωρεί 1,43%, τη Eurobank να αποδυναμώνεται 1,22%, την Εθνική Τράπεζα να έχει απώλειες 0,91%, την Πειραιώς να κινείται 0,48% χαμηλότερα, ενώ στο -0,91% βρίσκεται η Optima bank. Αποτέλεσμα ο τραπεζικός δείκτης να έχει πτώση 0,98%.
Μοναδικές μετοχές με θετικό πρόσημο στην υψηλή κεφαλαιοποίηση αυτές των Jumbo και Sarantis με κέρδη 0,41% και 1,10% αντίστοιχα. Απώλειες που ξεπερνούν το -1% εμφανίζουν οι Cenergy, Aegean και ΔΕΗ. Υποχώρηση 0,06% για την Coca-Cola HBC, με τον ΟΤΕ να αποδυναμώνεται 0,33%, ενώ ανάλογη εικόνα εμφανίζει και ο ΟΠΑΠ με πτώση 0,31%. Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση συνεχίζονται οι πιέσεις για τον ΑΔΜΗΕ, με απώλειες άνω του -1% καθώς σε θρίλερ εξελίσσεται το θέμα της διασύνδεσης με την Κύπρο.
Η ημέρα είναι κάτι παραπάνω από γεμάτη από πλευράς μακροοικονομικών ανακοινώσεων, καθώς όλοι αναμένουν τα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα στοιχείο που παρακολουθεί στενά η Fed και η εξέλιξή του θα καθορίσει σημαντικά τις προθέσεις της ως προς τις μειώσεις επιτοκίων. Θετική πορεία της αγοράς εργασίας θα σημάνει ότι η Fed θα μπορεί να προχωρήσει σε μία γενναία μείωση στις 17-18 Σεπτεμβρίου, ενώ στην αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν κάποιες επιπλοκές.
Όσο για την ΕΚΤ, όπως δείχνει και δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg, εκτιμάται ότι θα συνεχίσει τις μειώσεις, ανά 0,25% σε κάθε συνεδρίαση, παρά τις ενδείξεις για αδύναμη πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης και κυρίως αυτής της Γερμανίας, με πρόβλεψη των αναλυτών ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα φθάσει στο 2,25% τον Σεπτέμβριο του 2025.
Φυσικά η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τη DBRS έστω και εάν θα ανακοινωθεί αργά σήμερα το βράδυ, δεν μπορεί παρά να επηρεάσει τις επενδυτικές διαθέσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος έχει «ανεβάσει» την ελληνική οικονομία στο επίπεδο της επενδυτικής βαθμίδας, με πιθανότητα στη σημερινή του ανακοίνωση να υπάρξει κάποια βελτίωση στην αξιολόγηση των προοπτικών.