Η ανησυχία για την αμερικανική οικονομία αλλά και γι’ αυτήν της Κίνας, οδηγεί στο χαμηλότερο επίπεδο δύο εβδομάδων τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς δείκτες, παρασύροντας στην πτώση και τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστήριου Αθηνών.
Στο χαμηλότερο επίπεδο δύο εβδομάδων ο Stoxx 600 με απώλειες που αγγίζουν το 1% και τον κλάδο της τεχνολογίας να είναι αυτός που δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις καθώς η πτώση του ξεπέρασε το 2,5%, ενώ σημαντικό είναι το πλήγμα και για τον τομέα εταιρειών ειδών πολυτελείας, μετά την υποχώρηση της μεταποίησης στην Κίνα σε χαμηλό έξι μηνών για τον Αύγουστο. Στο κόκκινο βρίσκεται το σύνολο των μεγάλων ευρωπαϊκών δεικτών, με τον DAX να αποδυναμώνεται 0,85% και τα futures της Wall Street να συνεχίζουν και αυτά να υποχωρούν, με τον S&P 500 στο -0,43%.
Όλα δείχνουν ότι οι επενδυτές προετοιμάζονται για μεγαλύτερη μεταβλητότητα στις αγορές, καθώς κάθε είδηση που αφορά κατά κύριο λόγο τις ΗΠΑ αλλάζει τις διαθέσεις, ενώ ο φόβος ότι η αμερικανική οικονομία θα διολισθήσει σε ύφεση παραμένει ορατός, με τους traders να εκφράζουν ανησυχίες για την ένταση με την οποία η Fed θα προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων. Επιπρόσθετα τα αρνητικά μηνύματα και από την Κίνα είναι συνεχή, με τις δύο αυτές οικονομίες να έχουν μεγάλη βαρύτητα και ως εκ τύπου να απειλούν και την παγκόσμια ανάπτυξη.
«Η αγορά θα είναι νευρική στα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ αυτήν την εβδομάδα και σε μια σειρά άλλων δεικτών απασχόλησης», εκτιμά η Jefferies International και προσθέτει ότι «είναι συνετό να έχουμε κάποια αντιστάθμιση κινδύνου, καθώς αναμένουμε αυξημένη μεταβλητότητα τις επόμενες εβδομάδες».
Βουτιά και για το ΧΑ
Το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν μπορούσε παρά να ευθυγραμμιστεί με το διεθνές κλίμα, με μεγάλες πιέσεις για τις τραπεζικές μετοχές και μοναδικό τίτλο στην υψηλή κεφαλαιοποίηση που εμφανίζει θετικό πρόσημο να είναι αυτός του ΟΤΕ.
Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε αρνητικά τη συνεδρίαση και τις 14:23 βρίσκεται στο -1,16% και τις 1.429,27 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 51,9 εκατ. ευρώ, ενώ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης αποδυναμώνεται 1,28% και ο δείκτης μέσης κεφαλαιοποίησης υποχωρεί 0,93%.
Σταθερές οι διαθέσεις ρευστοποιήσεων για τις τράπεζες, με την Alpha Bank να έχει πτώση 2,15%, τη Eurobank να έχει απώλειες 1,61%, την Εθνική Τράπεζα να αποδυναμώνεται 2,43% και την Πειραιώς να κινείται 1,43% χαμηλότερα, γεγονός που οδηγεί τον τραπεζικό δείκτη σε υποχώρηση 1,87%.
Ξεπερνούν το -2% οι απώλειες για Metlen, AutoHellas και Ελλάκτωρ, ενώ άνω του -1% υποχωρούν Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, HelleniQ Energy και Jumbo. Πτώση 0,66% για την Coca-Cola HBC, με τον ΟΠΑΠ να έχει απώλειες 0,68%, ενώ ο ΟΤΕ αντιστέκεται στη γενικευμένη διάθεση για ρευστοποιήσεις με κέρδη 0,60%.