Η Κίνα αποτελεί τη βασίλισσα της αγοράς χάλυβα, καθώς παράγει πάνω από ένα δισ. τόνους σε ετήσια βάση, δηλαδή άνω του 50% της συνολικής παραγωγής σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ως εκ τούτου κάθε πρόβλημα για την οικονομία της, πλήττει την εν λόγω αγορά, δυσκολεύοντας αρκετά τη ζωή πληθώρας βιομηχανιών ανά την υφήλιο. Όπως ακριβώς πριν από χρόνια ταρακούνησε την παγκόσμια βιομηχανία αναλαμβάνοντας τα ηνία του κλάδου, έτσι και τώρα που ταλαντεύεται σε οικονομικό επίπεδο, δημιουργεί αρκετές μετασεισμικές δονήσεις.
Η πτώση της ζήτησης στην αγορά της Κίνας αφήνει στα αζήτητα την πλεονάζουσα παραγωγή, με αποτέλεσμα την πτώση των τιμών και το κλείσιμο εργοστασίων σε ορισμένες άλλες χώρες.
Αυτό θα προσθέσει στις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος αυτή τη στιγμή, ιδιαίτερα στην Ευρώπη όπου η Γερμανία πρόκειται να αναπτυχθεί ελάχιστα φέτος. Οι ΗΠΑ ενίσχυσαν τις προστασίες για τη βιομηχανία, αλλά οποιεσδήποτε αντιληπτές απειλές θα μπορούσαν να εξακολουθήσουν να γίνουν πολιτικά ζητήματα στις προεδρικές εκλογές, δεδομένης της σημασίας του χάλυβα σε δύσκολες πολιτείες όπως η Πενσυλβάνια.
Ως μία πρώτη αιτία για την αναταραχή θεωρείται η απόφαση του Κινέζου προέδρου να μειώσει την εξάρτηση της ανάπτυξης από τη βαριά βιομηχανία και να τη στρέψει προς κλάδους όπως αυτός της υψηλής τεχνολογίας, κυρίως της επονομαζόμενης ως «πράσινης», ενώ μία δεύτερη έχει να κάνει με την καταρράκωση της κινεζικής αγοράς ακινήτων.
Σύμφωνα με τον Ζανγκ Ρούι, επικεφαλής του κινεζικού ομίλου Shanxi Jianbang, θα πρέπει να υπάρξει μείωση της παραγωγικής ικανότητας κατά 30% ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνεχιζόμενες δυσκολίες. «Η ζήτηση χάλυβα της Κίνας έχει ήδη κορυφωθεί και στη συνέχεια θα δούμε μια σταθερή πτώση», δήλωσε ο Β. Βενζανγκ, ιδρυτής της εταιρείας συμβούλων Shanghai SteelHome E-Commerce και προσέθεσε ότι «θα είναι πολύ δύσκολο για τον χάλυβα να βγει από αυτόν τον πτωτικό κύκλο τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, εκτός εάν υπάρξει ισχυρή ώθηση από την κυβέρνηση για συγχωνεύσεις και αναδιάρθρωση μεταξύ των εταιρειών χάλυβα».
Εκτός από την ύφεση των ακινήτων, οι δαπάνες για υποδομές έχουν αρχίσει να σημειώνουν πτώση και τα εργοστάσια αγωνίζονται με τη σταθερή πτώση των τιμών. Ωστόσο, η οικονομία της Κίνας βρίσκεται σε καλό δρόμο για να πετύχει έναν στόχο ανάπτυξης περίπου 5%.
Οι χαμηλότερες τιμές είναι φυσικά ένα όφελος για τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν χάλυβα, αλλά ο αντίκτυπος στους παραγωγούς αποδεικνύεται σοβαρός, με τα κέρδη υπό πίεση και τα εργοστάσια να κλείνουν. Η κυβέρνηση της Χιλής έσπευσε φέτος να επιβάλει νέους δασμούς στις εισαγωγές από την Κίνα για να σταματήσει η χιλιανή εταιρεία Cap να μειώνει την παραγωγή της και φυσικά και το εργατικό της δυναμικό.
Στην Ευρώπη, όπου η ζήτηση χάλυβα ήταν ήδη αναιμική, η γερμανική Salzgitter χαρακτήρισε ως βασική αιτία των ζημιών της την πτώση της παραγωγής και παράλληλα την αύξηση των εισαγωγών από την Κίνα. «Η προειδοποίηση από την Κίνα δείχνει ότι οι φόβοι μας πλέον υλοποιούνται», δήλωσε ο Μ. Θούρινγκερ, διευθύνων σύμβουλος της German Steel Association. «Είναι θέμα ανθεκτικότητας. Η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα θέτει σε κίνδυνο την κερδοφορία και τη βιωσιμότητα της βιομηχανίας».
Η τελευταία κρίση χάλυβα το 2015 και το 2016 πυροδότησε πολιτική καταιγίδα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Ο Ντόναλντ Τραμπ επικέντρωσε μεγάλο μέρος της προεκλογικής του εκστρατείας το 2016 υποσχόμενος να υπερασπιστεί τις ΗΠΑ από τις φθηνές κινεζικές εισαγωγές, ενώ οι νομοθέτες σε όλη την Ευρώπη προσπαθούσαν να προστατεύσουν τις εγχώριες βιομηχανίες τους.
Μεγάλο μέρος των τρεχουσών εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ, Ευρώπης και Κίνας επικεντρώνεται στις τεχνολογίες του 21ου αιώνα, αλλά ο χάλυβας διατηρεί την ικανότητα να ενισχύει τις συγκρούσεις, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ιστορικές επιχειρήσεις και τις τοπικές κοινότητες που χτίζονται γύρω από αυτές. Δεδομένης της ανάγκης του αμυντικού τομέα για χάλυβα, θεωρείται επίσης θέμα εθνικής ασφάλειας.
Ακόμη και οι πιο ήπιες αυξομειώσεις στην αγορά της Κίνας είναι αρκετές για να προκαλέσουν ζημιά. Οι εξαγωγές της ήταν τόσο μεγάλες όσο το σύνολο της παραγωγής της Βόρειας Αμερικής το πρώτο εξάμηνο και βρίσκονται σε καλό δρόμο να φτάσουν περίπου τους 100 εκατομμύρια τόνους φέτος.
Η Λατινική Αμερική βρίσκεται αντιμέτωπη με μια αύξηση των φθηνών εισαγωγών λόγω των απαγορευτικών δασμών αλλού. Στην αλλαγή του αιώνα, η Κίνα έστελνε στην περιοχή μόλις 80.500 τόνους χάλυβα ετησίως. Πέρυσι, ο αριθμός αυτός πλησίασε τους 10 εκατομμύρια τόνους.
«Αυτή η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο κρίσιμη κάθε μέρα», δήλωσε ο Ντ. Ρέι, ο οποίος είναι επικεφαλής του ομίλου της βιομηχανίας χάλυβα της Κολομβίας, ο οποίος θέλει η κυβέρνηση να φέρει μέτρα προστασίας. «Μείναμε ανυπεράσπιστοι».
Νωρίτερα φέτος, απευθυνόμενος στο συνδικάτο United Steelworkers, ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε υψηλότερους δασμούς στον κινεζικό χάλυβα και το αλουμίνιο. Ένας από τους κορυφαίους οικονομικούς συμβούλους του, ο Λ. Μπρέναρντ, σημείωσε ότι η «υπερπαραγωγική ικανότητα της Κίνας που βασίζεται στην πολιτική αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για το μέλλον της αμερικανικής βιομηχανίας χάλυβα και αλουμινίου». Οι ΗΠΑ έχουν επίσης λάβει μέτρα για τον περιορισμό του χάλυβα που αποστέλλεται από την Κίνα μέσω τρίτων χωρών όπως το Μεξικό.