ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Shutterstock

Οι τριγμοί στη Wall Street και η επόμενη ημέρα του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη η εγχώρια αγορά στις διεθνείς συνθήκες. Οι θετικές προοπτικές παραμένουν ισχυρές ωστόσο βραχυχρόνια δεν υπάρχει ο καταλύτης που θα οδηγήσει υψηλότερα. Γράφει ο Πέτρος Στεριώτης*

Η Wall Street «θυμήθηκε» χθες Τετάρτη τι σημαίνει βαθιά πτωτική συνεδρίαση, επιβεβαιώνοντας τους φόβους περί «παραφουσκωμένων» αποτιμήσεων και προσδοκιών στις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου. Ασφαλώς, το ελληνικό Χρηματιστήριο δεν άγεται και φέρεται από τον εγχώριο τεχνολογικό κλάδο σε όρους κεφαλαιοποίησης και ειδησεογραφίας, αλλά προφανώς και δεν μπορεί να παραμένει αδιάφορο στις βίαιες μεταστροφές του διεθνούς επενδυτικού περιβάλλοντος.

Καθώς η διαδικασία επανάκτησης της εμπιστοσύνης των κωδικών λιανικής παραμένει επίπονη, όλοι μπορούν να αντιληφθούν τους κινδύνους που ενέχει η «ρηχότητα» της Αγοράς μας σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης της παγκόσμιας διάθεσης για την ανάληψη επενδυτικού ρίσκου.

Τα νέα που ανακοινώνουν οι ελληνικές εισηγμένες παραμένουν σε γενικές γραμμές ενθαρρυντικά αλλά όσο ο στόχος των 1.500 μονάδων του Γενικού Δείκτη δεν επανεπιτυγχάνεται, όλο και περισσότεροι αγοραστικοί θα θεωρούν ότι ήρθε η ώρα να «πάνε ταμείο» μετά το εντυπωσιακό bull market της Λεωφόρου Αθηνών σε υψηλά 13 ετών.

Βέβαια, ας μην ξεχνούμε ότι η αποκοπή μερισμάτων - ρεκόρ έχει τεχνικώς «αφαιρέσει» αρκετές μονάδες από τον ΓΔ. Αυτό συνεπάγεται ότι ο «δείκτης-βιτρίνα» του ΧΑ θα μπορούσε να έχει ήδη υπερκεράσει εκ νέου το συγκεκριμένο ορόσημο, με ό,τι αυτό θα σήμαινε για την ψυχολογία των επαγγελματιών και των ιδιωτών επενδυτών αλλά και για τα διαγραμματικά «σινιάλα» ανοδικής διάσπασης (breakouts).

Στον αντίποδα, η αισιόδοξη σχολή σκέψης επισημαίνει ότι η απουσία ευρείας συναλλακτικής δραστηριότητας στο ΧΑ σημαίνει πως αυτό δεν βρίσκεται ακόμη σε φάση «ολικής υπερθέρμανσης» και άρα το ελληνικό δομικό ράλι δεν μπορεί να θεωρείται «ξοφλημένο».

Σε κάθε περίπτωση εκτιμούμε ότι πέραν του μεγάλου "comeback" των συστημικών τραπεζών και τις πρόσφατες αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους ξένους οίκους αξιολόγησης, για την ώρα απουσιάζει ο σημαντικός εκείνος καταλύτης που θα μπορέσει να «πάρει πάνω του» την γενικευμένη συνέχιση της ανόδου.

Όπως και να έχει, στην τρέχουσα απαιτητική συγκυρία συνιστάται επενδυτική νουνέχεια.

Διαγραμματικά, ο ΓΔ έχει σημαντικές στηρίξεις στις 1.438 και 1.400 μονάδες, με τις αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 1.487 και 1.500 αντίστοιχα.

* Ο κ. Πέτρος Στεριώτης είναι πιστοποιημένο μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Xrimatistiria, Stocks, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ανασφάλεια στους επενδυτές δημιουργεί η ανισορροπία του Χρηματιστηρίου

Η αύξηση του αριθμού εκείνων που «εγκλωβίστηκαν» στις πρόσφατες εταιρικές πράξεις εξασφάλισης χρηματοδότησης έχει δημιουργήσει «ουρά» επενδυτών οι οποίοι πλέον αποσκοπούν αποκλειστικά στο να «ρεφάρουν». Γράφει ο Π. Στεριώτης*
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Μόνο οι τράπεζες δεν μπορούν να φέρουν το ανοδικό ξέσπασμα

Κρίσιμη συνθήκη για να καρπωθούν στο ταμπλό του ΧΑ οι αποτιμήσεις τη μεγάλη πρόοδο που παρατηρείται σε εταιρικά θεμελιώδη και μάκρο είναι η διάχυση του ενδιαφέροντος προς εισηγμένες, πέραν του καρέ των τραπεζικών. Γράφει ο Π. Στεριώτης*.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Το «στοίχημα» των 1.500 μονάδων εν μέσω πολλών διεθνών αβεβαιοτήτων

Εν αναμονή της ολοκλήρωσης δημοσίευσης των αποτελεσμάτων των τραπεζών οι αναλυτές προσπαθούν να διαγνώσουν το μεσοπρόθεσμο outlook σε ένα ολοένα και πιο πολύπλοκο διεθνές περιβάλλον. Γράφει ο Πέτρος Στεριώτης*.