Βυθίστηκαν οι αμερικανικές μετοχές στην Wall Street καθώς εντάθηκαν οι φόβοι για παγκόσμια πανδημία του κινεζικού κοροναϊού, ενώ παράλληλα ο κυβέρνητης της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ δήλωσε πως η πολιτεία παρακολουθεί 8.400 άτομα που πιθανότατα να μεταφέρουν τον ιό, ενώ υπάρχουν και 28 επιβεβαιώμενα κρούσματα.
Ο Dow Jones έχασε τις 26.000 μονάδες υποχωρώντας κατά 1.190 μονάδες, με τον S&P500 να χάνει τις 3.000 μονάδες με απώλειες 138 μονάδων, ενώ ο Nasdaq που περνά τη χειρότερη εβδομάδα του από το 2008, σημείωσε απώλειες 414 μονάδων ευρισκόμενος πλέον κάτω από τις 9.000 μονάδες.
Ο S&P500 βρίσκεται σε πορεία για τις χειρότερες εβδομαδιαίες απώλειες από τον καιρό της οικονομικής κρίσης καθώς οι επενδυτές φοβούνται αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού στις ΗΠΑ που θα μπορούσε να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη. Για τον Nasdaq ήταν η χειρότερη ημερήσια πτώση από τον Αύγουστο του 2011.
Συγκεκριμένα ο Dow Jones βυθίστηκε 4,42% φτάνοντας στις 25.766,64 μονάδες, ο S&P500 σημείωσε πτώση 4,44% στις 2.977,96 μονάδες ενώ ο Nasdaq κατέγραψε απώλειες 4,61% στις 8.566,48 μονάδες.
Καθώς η επιδημία του κοροναϊού εισβάλλει σε περισσότερες χώρες με νέα κρούσματα να επιβεβαιώνονται σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Μέση Ανατολή, οι επενδυτές αποθαρρύνονται, προκαλώντας ένα νέο κύμα πωλήσεων στην Wall Street.
Οι εταιρείες τεχνολογίας δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα, με την μετοχή της Microsoft να καταγράφει τις υψηλότερες απώλειες και μετά την ανακοίνωση της πως τα έσοδα της θα είναι μειωμένα σε σχέση με την καθοδήγηση που είχε δοθεί για το 2021. Η μετοχή της εταιρείας κατέγραψε απώλειες 7,17%. Η Apple ακολούθησε με απώλειες 6,72% και η Amazon με 4,84% ενώ η Alphabet, μητρική της Google κατέγραψε πτώση 5,43%.
Η μετοχή της Facebook σημείωσε απώλειες 3,75% συμπληρώνοντας την πεντάδα των κολλοσών της τεχνολογίας που είδαν να δέχονται ισχυρό πλήγμα από την αύξηση της ανησυχίας για πανδημία του κοροναϊού.
«Δεν είναι ζήτημα της Κίνας, έχει γίνει πλέον παγκόσμιο σε όρους επιδημίας του ιού και του οικονομικού πλήγματος» αναφέρει επενδυτικός αναλυτής στις ΗΠΑ. «Υπάρχει πολύ αβεβαιότητα αυτή την στιγμή για το μέγεθος των οικονομικών απωλειών και είναι επίσης πιθανό πως οι προβλέψεις ίσως υπερβάλλουν για την πτώση που θα υπάρξει».
Οικονομικοί αναλυτές συνεχίζουν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς υπολόγισαν τον αντίκτυπο που θα προκαλέσει ο κοροναϊός, με την Goldman Sachs να προβλέπει πως οι αμερικανικές εταιρείες δεν θα καταγράψουν αύξηση των εσόδων το 2020.