Θετικές για την ψυχολογία - ειδησεογραφία της ελληνικής αγοράς οι αναβαθμίσεις των «συστημικών» τραπεζών από Moody's και S&P. Οτιδήποτε προωθεί την περαιτέρω αναβάθμισή των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων από τους Οίκους (κερδοφορία, «συμμάζεμα» των ισολογισμών κλπ.) αποτελεί το επόμενο «στοίχημα» του κλάδου.
Στο μεταξύ το ΧΑ παραμένει σχετικά «συντονισμένο» με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο των γαλλικών εκλογών, τα αποτελέσματα των οποίων πάντως δεν προκαλούν εφησυχασμό ενόσω παραμένει ο κίνδυνος ακυβερνησίας και δημοσιονομικού «εκτροχιασμού» στο κράτος-μέλος του G-7.
Πέραν του Ατλαντικού, τα επενδυτικά βλέμματα στρέφονται στις σημερινές ανακοινώσεις πληθωρισμού των ΗΠΑ και στην συνέχεια του «σίριαλ» με τίτλο «έρχονται μειώσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve». Αυτές τις ημέρες, μάλιστα, ξεκινούν οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων β' τριμήνου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μεταβλητότητα και το rotation μεταξύ τίτλων στη Wall Street.
Σε αυτά τα πλαίσια μένει να φανεί εάν οι δείκτες - οδηγοί S&P-500 και Nasdaq μπορούν να συντηρήσουν τα τρέχοντα ιστορικά υψηλά τους, τα οποία όμως, σύμφωνα με στατιστικές μετρήσεις και διαγραμματικούς σχηματισμούς, έχουν αρχίσει να... «φουσκώνουν» επικίνδυνα.
Κλείνοντας με τον Γενικό Δείκτη του ΧΑ, οι σημαντικές «άμυνες» που βγήκαν εσχάτως στην περιοχή των 1.400 μονάδων καθιστούν το εν λόγω επίπεδο σημαντική στήριξη για τις επόμενες συνεδριάσεις.
Στον αντίποδα, οι 1.472 μονάδες αποτελούν «κάστρο που πρέπει να πέσει», κατά προτίμηση με αυξημένο όγκο συναλλαγών (ιδιαίτερα δύσκολη αυτή η δεύτερη συνθήκη εν μέσω «θερινής ραστώνης»), προκειμένου να δημιουργηθούν ρεαλιστικές βλέψεις για την επαναπροσέγγιση του υπερδεκαετούς υψηλού του τελευταίου Μαΐου.
*Ο Πέτρος Στεριώτης είναι πιστοποιημένο Μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA).
Aποποίηση ευθύνης: Tο άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί πρόταση αγοράς, πώλησης ή διακράτησης οιουδήποτε χρηματιστηριακώς διαπραγματευόμενου προϊόντος.