ΓΔ: 1403.87 -0.96% Τζίρος: 129.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 DATA
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Τα θεμελιώδη των εισηγμένων και τα μερίσματα προσελκύουν επενδυτές στο ΧΑ

Επιλεγμένες εισηγμένες «λάμπουν», εν μέσω προσδοκιών για συνέχιση της υψηλής κερδοφορίας τους, ενώ οι μερισματικές αποδόσεις ανταγωνίζονται την απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Γράφει ο Πέτρος Στεριώτης*.

Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατέγραψε κέρδη της τάξης του 8,5% το πρώτο φετινό εξάμηνο, με το θετικό πρόσημο της εν λόγω περιόδου να μην έχει «απειληθεί» σε καμία συνεδρίαση, παρά την αξιοπρόσεκτη απομάκρυνση του Δείκτη από τα πολυετή υψηλά του Μαΐου.

Στην τρέχουσα απαιτητική διεθνή πολιτική και επιτοκιακή συγκυρία, επιλεγμένες εισηγμένες συνεχίζουν να «λάμπουν» εν μέσω προσδοκιών για συνέχιση της υψηλής κερδοφορίας τους, γεγονός που προσελκύει επενδυτές βασιζόμενους σε θεμελιώδη μεγέθη, όπως οι καθαρές ταμειακές ροές (net cash flow) και το εκτιμώμενο P/E.

Παράλληλα, οι μερισματικές αποδόσεις που «ανταγωνίζονται» ακόμη και την απόδοση του δεκαετούς κρατικού ομολόγου δεν περνούν απαρατήρητες από το «έξυπνο χρήμα». Μένει να δούμε, βέβαια, αν η μερισματική ρευστότητα που αποκτούν τα χαρτοφυλάκια θα επανεπενδυθεί στο ΧΑ ή θα βρει «διέξοδο» σε άλλες μορφές επένδυσης ή κατανάλωσης εκτός λεωφόρου Αθηνών.

Στον αντίποδα, ο «ατροφικός» όγκος συναλλαγών συνεχίζει να ταλανίζει μια Αγορά που θέλει να θεωρείται αναπτυγμένη, με την πλειονότητα των εν δυνάμει επενδυτών λιανικής να «λάμπει δια της απουσίας της» και για τους δικούς της λόγους από τα χρηματιστηριακά δρώμενα.

Τα πρόσφατα μεγάλα placements ελληνικών μετοχών προκαλούν οπωσδήποτε μία «κόπωση» στην ούτως ή άλλως ρηχή Αγορά μας, ενώ τμήματα της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης δεν έχουν «πείσει» με την συνολική τους απόδοση, πόσω μάλλον εν μέσω του υφιστάμενου ελληνικού δομικού bull market.

Διαγραμματικά και σε ό,τι αφορά τον Γενικό Δείκτη του ΧΑ, ανθεκτικότητα έχει επιδείξει το επίπεδο-κλειδί των 1.400 μονάδων, ενώ κρίσιμη αντίσταση για τις επόμενες συνεδριάσεις εντοπίζεται στις 1.472 μονάδες.

* Ο Πέτρος Στεριώτης είναι πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής, μέλος της βρετανικής Society of Technical Analysts.

Αποποίηση ευθύνης: Tο άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί πρόταση αγοράς, πώλησης ή διακράτησης οιουδήποτε χρηματιστηριακώς διαπραγματευόμενου προϊόντος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Η δυναμική του Χρηματιστηρίου και τα επόμενα κρίσιμα όρια του Γενικού Δείκτη

Ποιοι παράγοντες υποστηρίζουν καλύτερες αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών. Πώς επιδρά η διεθνής αβεβαιότητα. Κρίσιμο όριο οι 1.450 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη. Γράφει ο Πέτρος Στεριώτης*.
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Μόνο οι τράπεζες δεν μπορούν να φέρουν το ανοδικό ξέσπασμα

Κρίσιμη συνθήκη για να καρπωθούν στο ταμπλό του ΧΑ οι αποτιμήσεις τη μεγάλη πρόοδο που παρατηρείται σε εταιρικά θεμελιώδη και μάκρο είναι η διάχυση του ενδιαφέροντος προς εισηγμένες, πέραν του καρέ των τραπεζικών. Γράφει ο Π. Στεριώτης*.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Το «στοίχημα» των 1.500 μονάδων εν μέσω πολλών διεθνών αβεβαιοτήτων

Εν αναμονή της ολοκλήρωσης δημοσίευσης των αποτελεσμάτων των τραπεζών οι αναλυτές προσπαθούν να διαγνώσουν το μεσοπρόθεσμο outlook σε ένα ολοένα και πιο πολύπλοκο διεθνές περιβάλλον. Γράφει ο Πέτρος Στεριώτης*.
bull_market
ΑΓΟΡΕΣ

Ποιοι αντλούν 4,7 δισ. ευρώ μέσα στο 2024 από το Χρηματιστήριο Αθηνών

Οι εκδόσεις μετοχών, ομολόγων και τα placements των βασικών μετόχων τη διετία 2023 - 2024 θα ξεπεράσουν τα 8 δισ. ευρώ. Έχουν ήδη αντληθεί φέτος 3,74 δισ. ευρώ με 15 εταιρικές πράξεις. Αναλυτικοί πίνακες του ΧΑ.