ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Shutterstock

ΧA: Στο επίκεντρο μετοχές χαμηλού beta εν μέσω ασταθούς περιβάλλοντος

Ο ΓΔ έχει διαγραμματικές στηρίξεις στις 1.395, στις 1.385 και στις 1.357 μονάδες, ενώ πρόσφατες αντιστάσεις σχηματίζουν οι 1.445, οι 1.472 και οι 1.505 μονάδες. Γράφει ο Π. Στεριώτης*.

Με τον Γενικό Δείκτη να κάνει «ασκήσεις ισορροπίας» λίγο πάνω από τα χαμηλά διμήνου των 1.400 μονάδων, οι σκεπτικιστές του Χρηματιστηρίου Αθηνών κερδίζουν εσχάτως τις εντυπώσεις.

Οι αναταράξεις σε «βαθιές» μετοχικές αγορές όπως ο γερμανικός DAX, ο γαλλικός CAC, αλλά και σε Ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα ανώτερης πιστοληπτικής διαβάθμισης «περιγράφουν εύγλωττα» ότι εάν δεν ομαλοποιηθεί το κλίμα στην ευρωπαϊκή πολιτική «σκακιέρα», ο «νόμος της βαρύτητας» θα πρωταγωνιστήσει στα επιμέρους εθνικά Χρηματιστήρια.

Καθώς πρωτίστως μας ενδιαφέρει η Λεωφόρος Αθηνών, εκτιμούμε τις «ανάσες» που οι διορθώσεις προσφέρουν στο ΧΑ, αλλά... με μέτρο, καθώς η μεσοπρόθεσμη διαγραμματική εικόνα θα αρχίσει να «στραβώνει» σημαντικά σε περίπτωση που ο Γενικός Δείκτης καταγράψει αλλεπάλληλα κλεισίματα κάτω από τις 1.400 μονάδες.

Ας αναλογιστούμε ότι ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ έχει υπερδιπλασιάσει από την άνοιξη του 2020 και το... αλήστου μνήμης χαμηλό υπό τις 500 μονάδες, με το συνολικό ποσοστό της απόδοσης του «χαρτοφυλακίου της αγοράς» να είναι ιδιαίτερα σημαντικό, πόσω μάλλον αν συνυπολογίσουμε τα καταβληθέντα μερίσματα.

Στο τρέχον, γεμάτο ερωτηματικά περιβάλλον προκρίνονται οι μετοχές χαμηλότερου beta και ισχυρότερων θεμελιωδών και τέτοιες ευτυχώς υπάρχουν αρκετές στο ΧΑ.

Η βελτιούμενη άποψη των ομολογιακών διαχειριστών για την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό απεικονίζεται και από το spread του ελληνικού δεκαετούς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού (bund), το οποίο ταλαντώνεται σε πολυετή χαμηλά, πέριξ των 100 μονάδων βάσης, με ελεγχόμενες πάντως ανοδικές πιέσεις μετά τις Ευρωεκλογές.

Στις ΗΠΑ, που χρηματιστηριακά βιώνουν «χρυσές ημέρες» (βλ. μετοχές Τεχνητής Νοημοσύνης και «στοιχήματα» για χαλαρότερη νομισματική πολιτική), η ανάληψη κινδύνου βρίσκεται στα καλύτερά της.

Οι προσδοκίες των Αμερικανών επενδυτών ότι οι τιμές των μετοχών θα ανέβουν συνολικά μέσα στο επόμενο εξάμηνο είναι σε επίπεδα-ρεκόρ, όπως καταδεικνύει η έρευνα επενδυτικού συναισθήματος (investor sentiment) της AAII. Όμως (και αυτό είναι ένα μεγάλο όμως) το υπερενθουσιώδες επενδυτικό κλίμα στις ΗΠΑ μπορεί να πληγεί καίρια για οποιονδήποτε λόγο, όπως άλλωστε συνέβη προ διμήνου κατά την πρώτη αποτίμηση της γεωπολιτικής αστάθειας στη Μέση Ανατολή.

Επιστρέφοντας στην Αθήνα, ο ΓΔ έχει διαγραμματικές στηρίξεις στις 1.395, στις 1.385 και στις 1.357 μονάδες, ενώ πρόσφατες αντιστάσεις σχηματίζουν οι 1.445, οι 1.472 και οι 1.505 μονάδες.

*Ο Πέτρος Στεριώτης είναι πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής-μέλος της IFTA και διαχειριστής χαρτοφυλακίου.

Aποποίηση ευθύνης: Tο άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί πρόταση αγοράς, πώλησης ή διακράτησης οιουδήποτε χρηματιστηριακώς διαπραγματευόμενου προϊόντος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Xrimatistiria, Stocks, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ανασφάλεια στους επενδυτές δημιουργεί η ανισορροπία του Χρηματιστηρίου

Η αύξηση του αριθμού εκείνων που «εγκλωβίστηκαν» στις πρόσφατες εταιρικές πράξεις εξασφάλισης χρηματοδότησης έχει δημιουργήσει «ουρά» επενδυτών οι οποίοι πλέον αποσκοπούν αποκλειστικά στο να «ρεφάρουν». Γράφει ο Π. Στεριώτης*
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Μόνο οι τράπεζες δεν μπορούν να φέρουν το ανοδικό ξέσπασμα

Κρίσιμη συνθήκη για να καρπωθούν στο ταμπλό του ΧΑ οι αποτιμήσεις τη μεγάλη πρόοδο που παρατηρείται σε εταιρικά θεμελιώδη και μάκρο είναι η διάχυση του ενδιαφέροντος προς εισηγμένες, πέραν του καρέ των τραπεζικών. Γράφει ο Π. Στεριώτης*.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Το «στοίχημα» των 1.500 μονάδων εν μέσω πολλών διεθνών αβεβαιοτήτων

Εν αναμονή της ολοκλήρωσης δημοσίευσης των αποτελεσμάτων των τραπεζών οι αναλυτές προσπαθούν να διαγνώσουν το μεσοπρόθεσμο outlook σε ένα ολοένα και πιο πολύπλοκο διεθνές περιβάλλον. Γράφει ο Πέτρος Στεριώτης*.