ΓΔ: 1482.43 1.23% Τζίρος: 89.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Χάνει κρίσιμα επίπεδα στήριξης το ΧΑ, πιέσεις για τις τραπεζικές μετοχές

Χαμηλότερα από το επίπεδο των 1.400 μονάδων διολισθαίνει ο Γενικός Δείκτης, με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις.

Η αρχική μεταβλητότητα, με συχνές εναλλαγές πρόσημων, στην εγχώρια αγορά μοιάζει να φθάνει στο τέλος της, με τους πωλητές να είναι αυτοί που έχουν, πλέον, τον πρώτο λόγο, με πιέσεις για τις τραπεζικές μετοχές αλλά και ορισμένους ακόμη τίτλους στην υψηλή κεφαλαιοποίηση. 

Το αρχικά θετικό κλίμα στην Ευρώπη και αυτό «μαζεύεται», με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να γυρίζει σε αρνητική πορεία και να εμφανίζει έστω και οριακές απώλειες 0,04%, ενώ ο DAX ενισχύεται 0,01% και ο γαλλικός CAC 40 έχει κέρδη 0,07%. Ήπιες μεταβολές για τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να υποχωρεί 0,03%. 

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε τη συνεδρίαση με θετικές διαθέσεις για να φθάσει έως και το επίπεδο των 1.419,49 μονάδων (+0,89%), αλλά πολύ σύντομα εμφανίστηκαν οι πωλητές, με αποτέλεσμα στις 13:13 να βρίσκεται στο -0,65% και τις 1397,83 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 34,1 εκατ. ευρώ, ενώ 39 μετοχές ενισχύονται, έναντι 68 που υποχωρούν. Πτώση 0,61% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να αποδυναμώνεται 1,08%. 

Στο -1,60% ο τραπεζικός δείκτης, με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται, εκ νέου, στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, καθώς η Alpha Bank υποχωρεί 2,47%, η Eurobank έχει απώλειες 1,81%, η Εθνική Τράπεζα έχει πτώση 0,76% και η Πειραιώς κινείται 2,22% χαμηλότερα. 

Παραμένει σε θετική πορεία η μετοχή της Coca-Cola HBC με κέρδη 0,44%, αν και έχει περιορίσει τα κέρδη της που ενδοσυνεδριακά ξεπέρασαν το 1%. Σταθερά υψηλότερα από το 1% τα κέρδη για τη Lamda, στο απόηχο της ανακοίνωσης ότι ο εφοπλιστής Γ. Προκοπίου απέκτησε μερίδιο 2% στην εταιρεία. Άνοδος 0,30% για τον ΟΤΕ, με τον ΟΠΑΠ να κινείται σταθεροποιητικά, ενώ αντίθετα πτώση άνω του -1% εμφανίζει η ΔΕΗ. Απώλειες που ξεπερνούν το -2% για την Aegean, ενώ πτώση που ξεπερνά το -1% σημειώνουν οι τίτλοι των Cenergy, Viohalco και ElvalHalcor.

Σε ό,τι αφορά την τεχνική εικόνα, έχει επιδεινωθεί, όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης: «Ο Γ.Δ. δεν κατάφερε να διατηρήσει την διαφυγή που επιχείρησε από το στενό εύρος που ορίζουν οι δύο κινητοί μέσοι των 50 και 30 ημερών με αποτέλεσμα να καταγράψει νεότερο χαμηλό από τις αρχές Ιουνίου (1.424 μονάδες) λύνοντας τον τοπικό σχηματισμό συσσώρευσης καθοδικά. Μετά από αυτή την εξέλιξη, φαίνεται ότι δύσκολα ο Γενικός Δείκτης θα αποφύγει την υποχώρηση προς την στήριξη που βρίσκεται στις 1.395 – 1.399 μονάδες, κλείνοντας και το ανοδικό χάσμα που εκκρεμεί από τις 19 Μαΐου.

Με το λύσιμο της συσσώρευσης η ετυμηγορία των βραχυπρόθεσμων τεχνικών δεικτών είναι καθαρά πτωτική, ενώ το δυνητικό περιθώριο όπως φαίνεται από τους ταλαντωτές μπορεί να επεκταθεί σε δεύτερο χρόνο και προς τις 1.350 μονάδες. Θα αναμέναμε περαιτέρω διολίσθηση της αγοράς δεδομένης της έντασης των ρευστοποιήσεων της Παρασκευής και σταθεροποίηση της πέριξ των επιπέδων των 1.400 μονάδων πριν την πρώτη ουσιαστική ανοδική αντίδραση. Η ένταση των συναλλαγών θα δώσει περαιτέρω πληροφορίες για το χαρακτήρα της αντίδρασης καθώς και τον ορίζοντα εκτόνωσης της».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ