ΓΔ: 2062.73 1.10% Τζίρος: 220.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Νέες ισχυρές πιέσεις σε Γαλλία - Γερμανία, διευρύνονται οι απώλειες και στο ΧΑ

«Βουτιά» με πτώση άνω του -2% σημειώνει το γαλλικό χρηματιστήριο. Καλύτερη η εικόνα στην Αθήνα ωστόσο σταδιακά οι πωλητές επικρατούν. Απώλειες άνω του -1% για τον ΓΔ με Alpha και Πειραιώς να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις.

Οι νέα «βουτιά» για τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με αυτά Γαλλίας και Ιταλίας να εμφανίζουν τις μεγαλύτερες απώλειες, επαναφέρει τους πωλητές και στην εγχώρια αγορά, με την ανακοίνωση του έστω και περιορισμένου ανασχηματισμού να μην επηρεάζει τις διαθέσεις, με δεδομένο ότι δεν υπήρξαν σαρωτικές αλλαγές στα περισσότερα υπουργεία. 

Στο περιβάλλον αυτό το Χρηματιστήριο Αθηνών κινείται θετικότερα σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αγορές ωστόσο η ενίσχυση των πιέσεων στο εξωτερικό οδηγεί σε διεύρυνση των απωλειών και του Γενικού Δείκτη ο οποίος υποχωρεί, στις 13.30, κατά -1,14%.

Σε καθεστώς sell off το γαλλικό χρηματιστήριο, με τον δείκτη CAC 40 να εμφανίζει απώλειες που ξεπερνούν το -2%, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και για τον ιταλικό FTSE MIB, με τον DAX να υποχωρεί άνω του -1%. Η πολιτική αναταραχή στη Γαλλία, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι ο κόμμα της Λεπέν προηγείται έναντι αυτού του Μακρόν, στις επικείμενες πρόωρες βουλευτικές εκλογές, δημιουργεί έντονη ανησυχία στους επενδυτές. 

Άλλωστε η όλη αναταραχή, με τις γαλλικές τράπεζες να είναι αυτές που έχουν εισέλθει στο στόχαστρο και ετοιμάζονται να κλείσουν την εβδομάδα με διψήφιες απώλειες, αφορά τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης και το ενδεχόμενο να οδηγηθεί ακόμη και σε ακυβερνησία είναι απόλυτα φυσικό να σημάνει κόκκινο για τις αγορές. 

Στην εγχώρια αγορά μετά από αρκετή έντονη μεταβλητότητα, οι πωλητές φαίνεται ότι είναι οι κυρίαρχοι, με το υψηλό ημέρας για τον Γενικό Δείκτη να είναι στις 1.439,63 μονάδες (+0,09%), ενώ στις 13:35 εμφανίζει απώλειες 1,05% στις 1.423,28 μονάδες. Στα 35 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, με 84 μετοχές να υποχωρούν, έναντι 22 που ενισχύονται. Απώλειες 1,10% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να αποδυναμώνεται 1,08%. 

Στο -1,84% ο τραπεζικός δείκτης, με τη διάθεση για ρευστοποιήσεων να συνεχίζεται, ακόμη και η Eurobank που εμφανίστηκε ικανή να αντισταθεί τελικά γύρισε σε αρνητική τροχιά με απώλειες 0,8%, παρά την αναπάντεχη αναβάθμισή της από τον οίκο Moody's.Απώλειες 2,50% για την Alpha Bank, με την Εθνική Τράπεζα να υποχωρεί 0,85% και την Πειραιώς να αποδυναμώνεται 2,39%. 

Μαζί με τον τίτλο της Eurobank, μόλις τέσσερις μετοχές στην υψηλή κεφαλαιοποίηση εμφανίζουν κέρδη, με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να ενισχύεται 0,12%, την Quest να έχει κέρδη 0,19% και την Jumbo να κινείται 0,30% υψηλότερα. Πτώση 0,13% για την Coca-Cola HBC, ενώ ο ΟΠΑΠ υποχωρεί 0,13%, ο ΟΤΕ έχει πτώση 0,15% και η ΔΕΗ έχει απώλειες 0,73%. Απώλειες που ξεπερνούν το -1% εμφανίζουν οι τίτλοι των Cenergy, Τιτάν, Viohalco, Ελλάκτωρ και Motor Oil

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγορές Χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Τρίτη ημέρα ανόδου στο ΧΑ, επιστροφή αγοραστών και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας

Ξεπέρασε τις 2.060 μονάδες ο Γενικός Δείκτης που συνεχίζει σε ανοδική τροχιά για τρίτη συνεδρίαση. Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση υπεραπέδωσαν οι μετοχές της Τρ. Κύπρου, Aktor, Viohalco, ΟΤΕ, ΔΕΗ ενώ ξεχώρισε και Coca Cola HBC.
Χρηματιστήριο Αθηνών
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα «χρυσά» μερίσματα της Alpha Trust Aνδρομέδα από τα κέρδη στο ΧΑ

Για έβδομη χρονιά η Alpha Trust Ανδρομέδα ξεπερνά τη μέση μερισματική απόδοση του ΧΑ. Με τις δύο χρηματικές διανομές φέτος προσφέρει μερισματική απόδοση 8% έναντι περίπου 4% της αγοράς. Προβληματίζει το discount της μετοχής.
Χρηματιστήριο και μετοχές
ΑΓΟΡΕΣ

Νέα κέρδη στο Χρηματιστήριο με τα blue chips στο επίκεντρο των αγοραστών

O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.040,30 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,43%, με τις τράπεζες να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο συναλλακτικό ενδιαφέρον. Κέρδη άνω του 5% για Elvalhalcor και πάνω από 3% για Helleniq Energy και Viohalco.
Χρηματιστήριο και νομίσματα
ΑΓΟΡΕΣ

Σημάδια κόπωσης δείχνει ο Γενικός Δείκτης μετά το καλοκαιρινό ράλι

Ο Γενικός Δείκτης κινείται πέριξ των 2.000 μονάδων, με ενδείξεις κόπωσης μετά το καλοκαιρινό ράλι και το 15ετές υψηλό, ενώ η αγορά παρακολουθεί διεθνείς εξελίξεις. Γράφει ο Πέτρος Στεριώτης*