ΓΔ: 1482.43 1.23% Τζίρος: 89.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Νέες ισχυρές πιέσεις σε Γαλλία - Γερμανία, διευρύνονται οι απώλειες και στο ΧΑ

«Βουτιά» με πτώση άνω του -2% σημειώνει το γαλλικό χρηματιστήριο. Καλύτερη η εικόνα στην Αθήνα ωστόσο σταδιακά οι πωλητές επικρατούν. Απώλειες άνω του -1% για τον ΓΔ με Alpha και Πειραιώς να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις.

Οι νέα «βουτιά» για τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με αυτά Γαλλίας και Ιταλίας να εμφανίζουν τις μεγαλύτερες απώλειες, επαναφέρει τους πωλητές και στην εγχώρια αγορά, με την ανακοίνωση του έστω και περιορισμένου ανασχηματισμού να μην επηρεάζει τις διαθέσεις, με δεδομένο ότι δεν υπήρξαν σαρωτικές αλλαγές στα περισσότερα υπουργεία. 

Στο περιβάλλον αυτό το Χρηματιστήριο Αθηνών κινείται θετικότερα σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αγορές ωστόσο η ενίσχυση των πιέσεων στο εξωτερικό οδηγεί σε διεύρυνση των απωλειών και του Γενικού Δείκτη ο οποίος υποχωρεί, στις 13.30, κατά -1,14%.

Σε καθεστώς sell off το γαλλικό χρηματιστήριο, με τον δείκτη CAC 40 να εμφανίζει απώλειες που ξεπερνούν το -2%, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και για τον ιταλικό FTSE MIB, με τον DAX να υποχωρεί άνω του -1%. Η πολιτική αναταραχή στη Γαλλία, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι ο κόμμα της Λεπέν προηγείται έναντι αυτού του Μακρόν, στις επικείμενες πρόωρες βουλευτικές εκλογές, δημιουργεί έντονη ανησυχία στους επενδυτές. 

Άλλωστε η όλη αναταραχή, με τις γαλλικές τράπεζες να είναι αυτές που έχουν εισέλθει στο στόχαστρο και ετοιμάζονται να κλείσουν την εβδομάδα με διψήφιες απώλειες, αφορά τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης και το ενδεχόμενο να οδηγηθεί ακόμη και σε ακυβερνησία είναι απόλυτα φυσικό να σημάνει κόκκινο για τις αγορές. 

Στην εγχώρια αγορά μετά από αρκετή έντονη μεταβλητότητα, οι πωλητές φαίνεται ότι είναι οι κυρίαρχοι, με το υψηλό ημέρας για τον Γενικό Δείκτη να είναι στις 1.439,63 μονάδες (+0,09%), ενώ στις 13:35 εμφανίζει απώλειες 1,05% στις 1.423,28 μονάδες. Στα 35 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, με 84 μετοχές να υποχωρούν, έναντι 22 που ενισχύονται. Απώλειες 1,10% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να αποδυναμώνεται 1,08%. 

Στο -1,84% ο τραπεζικός δείκτης, με τη διάθεση για ρευστοποιήσεων να συνεχίζεται, ακόμη και η Eurobank που εμφανίστηκε ικανή να αντισταθεί τελικά γύρισε σε αρνητική τροχιά με απώλειες 0,8%, παρά την αναπάντεχη αναβάθμισή της από τον οίκο Moody's.Απώλειες 2,50% για την Alpha Bank, με την Εθνική Τράπεζα να υποχωρεί 0,85% και την Πειραιώς να αποδυναμώνεται 2,39%. 

Μαζί με τον τίτλο της Eurobank, μόλις τέσσερις μετοχές στην υψηλή κεφαλαιοποίηση εμφανίζουν κέρδη, με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να ενισχύεται 0,12%, την Quest να έχει κέρδη 0,19% και την Jumbo να κινείται 0,30% υψηλότερα. Πτώση 0,13% για την Coca-Cola HBC, ενώ ο ΟΠΑΠ υποχωρεί 0,13%, ο ΟΤΕ έχει πτώση 0,15% και η ΔΕΗ έχει απώλειες 0,73%. Απώλειες που ξεπερνούν το -1% εμφανίζουν οι τίτλοι των Cenergy, Τιτάν, Viohalco, Ελλάκτωρ και Motor Oil

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ