Κατρακύλησαν οι δείκτες της Wall Street σήμερα, καθώς οι επενδυτές αναζήτησαν ασφαλή καταφύγια όπως ο χρυσός, παρακινούμενοι από τις ανησυχίες για την εξάπλωση πανδημίας κοροναϊού και τις επιπτώσεις που θα έχει στην οικονομία.
Ο Dow Jones κατέγραψε την μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δύο ετών υποχωρώντας 3,56% στις 27.961, ο S&P είχε απώλειες 3,26% στις 3.228 μονάδες και ο Nasdaq έκλεισε με πτώση 3,71% στις 9.221 μονάδες.
Οι επενδυτές βλέπουν ότι το θετικό σενάριο της εκτόνωσης των επιδράσεων της επιδημίας μέσα στο πρώτο τρίμηνο είναι πολύ πιθανόν να διαψευστεί και αρχίζουν να υπολογίζουν μεγαλύτερες επιδράσεις στην παγκόσμια ανάπτυξη που ενδέχεται να φτάσουν και το 1,1 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Oxford Economics.
Η Goldman Sachs μείωσε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του έτους λόγω της εξάπλωσης του κοροναϊού. Σύμφωνα με το CNBC, η Goldman Sachs προβλέπει ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα έχει ανάπτυξη με ρυθμό 1,2% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 1,4%.
Ελεύθερη πτώση κατέγραψαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου με το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Απριλίου να καταγράφει πτώση 1,95 δολ. ή σχεδόν 3,7% κλείνοντας τις συναλλαγές στα 51,43 δολ. το βαρέλι. Απόδοση που ήταν η χειρότερη από τις 8 Ιανουαρίου. Το Brent σημείωσε πτώση 2,20 δολ. ή 3,8% κλείνοντας στα 56,30 δολ. το βαρέλι.
Ακόμη χειρότερη κάνει την κατάσταση για την αγορά η δυσκολία κοινής στάσης τους κόλπους του ΟΠΕΚ σχετικά με τα μελλοντικά βήματα. Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν πως ο ΟΠΕΚ θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε σημαντική περικοπή της συνδυασμένης παραγωγής του για να σταματήσει την πτώση των τιμών.
Αντίθετα, με μεγάλα κέρδη έκλεισε σήμερα ο χρυσός. Το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Απριλίου κατέγραψε άνοδο 1,7% κλείνοντας στα 1.676,60 δολ. ανά ουγγιά, στο υψηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2013.
Το δολάριο κινήθηκε οριακά χαμηλότερα έναντι του ευρώ στο 1,0849 δολ. από 1,0847 την προηγούμενη εβδομάδα. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έπεσε δέκα μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 1,37%.
Υπενθυμίζεται ότι η Wall Street έκλεισε με πτώση την περασμένη εβδομάδα, λόγω της εντεινόμενης ανησυχίας για την επιδημία, αλλά και εξαιτίας των απογοητευτικών στοιχείων για την αμερικανική οικονομία. Την περασμένη εβδομάδα ο Dow Jones είχε απώλειες 1,4% και ο Nasdaq 1,6%.
«Η ρίζα του προβλήματος είναι ο φόβος ότι η παράλυση που έπληξε την κινεζική οικονομία θα έχει συνέπειες και αλλού, γεγονός που θα συνιστούσε νέο πλήγμα στην παγκόσμια ανάπτυξη», εκτίμησε ο Πάτρικ Ο’Χέιρ, αναλυτής της Briefing.
Η αύξηση κρουσμάτων και θανάτων από τον κοροναϊό στη Νότια Κορέα και την Ιταλία έχει προκαλέσει μαζική φυγή κεφαλαίων στα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι η επίδραση στην παγκόσμια οικονομία θα είναι πολύ πιο παρατεταμένη και σοβαρή από όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί. «Η παγκόσμια οικονομία είναι αντιμέτωπη με επιβράδυνση και αυτή η επιβράδυνση μπορεί να ενισχυθεί από τον κοροναϊό» είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ.