Μετά από έναν συνολικά ουδέτερο αλλά όχι εύκολο Μάιο, η ελληνική αγορά συνεχίζει να «ζει και να πεθαίνει» υπό το βάρος της απορρόφησης ρευστότητας από τις νέες μετοχικές εκδόσεις, από τις διαθέσεις ποσοστών από «δυνατά χέρια» και από το «κλείδωμα» κερδών μετά την μεγάλη προηγηθείσα άνοδο και ενώ έχουμε μπει πια ημερολογιακά στο Καλοκαίρι.
Προφανώς και αρκετά χαρτοφυλάκια αναμένουν (λίγο ως πολύ) χαμηλότερες τιμές για να «μπουν» σε επιλεγμένους τίτλους και ενώ αποφεύγουν το ρίσκο να «γράψουν» αρνητικές αποδόσεις σε μία έως τώρα θετικότατη χρηματιστηριακή χρονιά.
Σε κάθε περίπτωση, το ορόσημο των 1.500 μονάδων, στο οποίο -όχι τυχαία- έχουμε πολλάκις αναφερθεί, συνεχίζει να «στοιχειώνει» και να προβληματίζει τον Γενικό Δείκτη. «Χαμένη ευκαιρία» θα λέγαμε για τον ΓΔ η μη οριστική υπέρβαση του εν λόγω υψηλού 13 ετών και η έστω και από χαώδη απόσταση «παρακολούθηση» των ρεκόρ που σημειώνουν οι ξένοι δείκτες. Τα παραπάνω ισχύουν και για τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. που σημειώνει διακυμάνσεις πέριξ των 100 δισ. ευρώ. Στα θετικά για τους μετόχους οι προγραμματισμένες εισπράξεις μερισμάτων, με το «μενού» να είναι το πλουσιότερο των τελευταίων ετών.
Βραχυπρόθεσμα αναμένουμε την ετυμηγορία της κάλπης και όσα θα δρομολογηθούν στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό από βδομάδα. Σε ό,τι αφορά το επόμενο ευρωκοινοβούλιο, αυτό θα κληθεί να εργαστεί προς την κατεύθυνση μίας ανταγωνιστικότερης ευρωπαϊκής οικονομίας και ενώ αυτές τις ώρες οι Αγορές αξιολογούν τις σημερινές επιτοκιακές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Επιστρέφοντας στον Γενικό Δείκτη του ΧΑ, διαγραμματικές στηρίξεις εντοπίζονται στις 1.439, στις 1.424 και στις 1.414 μονάδες, πριν έρθουν στο προσκήνιο οι 1.400, με ό,τι κάτι τέτοιο θα συνεπάγεται για την μεσοπρόθεσμη τάση. Αντιστάσεις υπάρχουν στις 1.465, στις 1.475 και στις 1.500+ μονάδες.
* Ο Πέτρος Στεριώτης είναι Μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών.