ΓΔ: 1404.26 0.27% Τζίρος: 128.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η αιχμηρή διόρθωση στο ΧΑ, η ΕΚΤ και η νευρικότητα ενόψει των εκλογών

Εντός πλαισίου η διόρθωση από τα υψηλά των 1.500 μονάδων, τονίζει στο BD ο Ν. Χρυσοχοΐδης, διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης χρηματιστηριακής. Νευρική αναμονή για τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ και τις ευρωεκλογές.

Σε μια απρόσμενα αιχμηρή διόρθωση βρέθηκε χθες το ελληνικό χρηματιστήριο, ακολουθώντας με μεγαλύτερη έμφαση τη γενικευμένη διόρθωση των ευρωπαϊκών αγορών, που αναμένοντας τις αυριανές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αλλά και τις εκτιμήσεις για τη συνέχεια στη νομισματική πολιτική, βρέθηκαν σε καθεστώς ρευστοποιήσεων και «κλειδώματος» κερδών.

Τόσο η ελληνική, όσο και οι διεθνείς αγορές έχουν σημαντικά κέρδη προς κατοχύρωση και σε καμιά περίπτωση η χθεσινή διόρθωση δεν προκαλεί ανησυχία για το ευρύτερο momentum, ούτε είναι ασύμβατη με ό,τι έχουν πετύχει δείκτες και μετοχές τους τελευταίους μήνες.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρηματιστήριο, δεν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με αυτά που ίσχυαν στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου και κυρίως μετά την (προσωρινή) υπέρβαση των 1.500 μονάδων της 20ης Μαΐου, όπου έκτοτε η αγορά διορθώνει στις περισσότερες συνεδριάσεις.

Τόσο η αντίδραση της Δευτέρας (+1,09%) όσο και η χθεσινή έντονη διόρθωση (-1,57%) ήρθαν με μειωμένες συναλλαγές και πολύ κατώτερες των τρεχόντων στάνταρ της αγοράς, άρα δεν ενδείκνυνται για ασφαλή συμπεράσματα. Η αγορά συνεχίζει να παρουσιάζει τις ίδιες αρρυθμίες του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Μαΐου, όπου η διαθέσιμη ρευστότητα περιορίστηκε αρκετά λόγω των μεγάλων placements σε Jumbo και Mytilineos.

Μετά από αυτά τα placements, η αγορά βρέθηκε σε ένα «κενό» συναλλαγών που έφερε τη διόρθωση άνω του 3% την περασμένη εβδομάδα και ήταν αυτός ο λόγος που δεν μπόρεσε στο παρόν timing να κατοχυρώσει με πειστικότητα και ασφάλεια τις 1.500 μονάδες ο Γενικός Δείκτης.

Θυμίζουμε ότι η περασμένη εβδομάδα μπορεί να έκλεισε με μέσες συναλλαγές 163,2 εκατ. ευρώ, όμως αυτό οφείλεται στο μεγάλο rebalancing της Παρασκευής που έφερε συναλλαγές 384,27 εκατ. ευρώ, ενώ χωρίς αυτά τα κεφάλαια, ο μέσος τζίρος συναλλαγών ήταν πέριξ των 100 εκατ. ευρώ, άρα πολύ κάτω από τα 146,2 εκατ. που είναι οι μέσες συναλλαγές του 5μήνου.

Ακόμα και ο Μάιος, μολονότι έκλεισε με μέσες συναλλαγές 161 εκατ. ευρώ, αυτό οφείλεται στα δύο μεγάλα placements και στο rebalancing της Παρασκευής, καθώς για πρώτη φορά εντός του 2024 τον περασμένο μήνα καταγράφηκε σειρά συνεδριάσεων με συναλλαγές κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ και οι δύο πρώτες του Ιουνίου είναι στο ίδιο μοτίβο.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην αγορά και τη χθεσινή διόρθωση, ο κ. Νίκος Χρυσοχοΐδης, διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης χρηματιστηριακής και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ), τονίζει στο BD πως «η διόρθωση του ελληνικού χρηματιστηρίου από τα πρόσφατα υψηλά των 1.500 μονάδων είναι εντός πλαισίου, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε την πρότερη άνοδο που έχει καταγραφεί. Στην ουσία ο Γ.Δ. υποχωρεί λίγο πάνω από το 5% από τα πρόσφατα υψηλά, ενώ είθισται οι… καλές και κανονικές διορθώσεις στις αγορές να φτάνουν έως και το 10%. Άρα, δεν υπάρχει καμιά ανησυχία, προς το παρόν».

Από εκεί και πέρα, ο κ. Χρυσοχοΐδης σημειώνει πως και στην Ευρώπη χθες το κλίμα ήταν διορθωτικό, με δείκτες όπως ο DAX της Φρανκφούρτης να υποχωρούν άνω του 1%, καθώς οι επενδυτές κράτησαν αμυντική στάση ενόψει των σημερινών ανακοινώσεων για μείωση επιτοκίων κατά 0,25% από την ΕΚΤ, ενώ το ενδιαφέρον εστιάζεται στα συμφραζόμενα των δηλώσεων της Κριστίν Λαγκάρντ.

«Μένει να φανεί λοιπόν αν θα αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο νέων μειώσεων εντός του τρέχοντος έτους, ή αν θα εκφράσει κάποιου είδους προβληματισμό για την πορεία του πληθωρισμού και της οικονομίας, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει άλλη μείωση φέτος. Αν γίνει το δεύτερο, τότε πιθανότατα θα έχουμε κάποιο προβληματισμό και στις αγορές».

Τέλος ο αντιπρόεδρος του ΣΜΕΧΑ σημειώνει πως, καθ’ ότι έρχονται και ευρωεκλογές, είναι πιθανόν οι επενδυτές να εγκολπώνονται αμυντικές και συντηρητικές συμπεριφορές, κλειδώνοντας ρευστότητα, καθώς πολλά είναι τα σενάρια που διακινούνται για τα αποτελέσματα, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη, που ίσως φέρουν δυσάρεστες εκπλήξεις ευρύτερα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και έτερος παράγοντας της αγοράς τονίζει – μιλώντας για την Ελλάδα – ότι πιθανότατα η αγορά φοβάται σημαντικό «ψαλίδισμα» των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος, καθώς προβλέπεται και μεγάλη αποχή την Κυριακή λόγω και των καιρικών συνθηκών, ενώ για την Ευρώπη διακινούνται σενάρια περί σημαντικής ισχυροποίησης ακροδεξιών, αντιευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων, με ό,τι προβλήματα αποσταθεροποίησης και πίεσης για αλλαγή βασικών πολιτικών της ΕΕ (αγροτική, ενεργειακή κ.α.) μπορεί να εγγυμονεί αυτό.

Πάντως, οι εξελίξεις στην άλλη όχθη του Ατλαντικού διαφοροποιούνται από τις ευρωπαϊκές, καθώς χθες δημοσιοποιήθηκαν στοιχεία που έδειξαν εξασθένηση της αγοράς εργασίας, με λιγότερες από τις αναμενόμενες κενές θέσεις απασχόλησης. Αυτό διευκολύνει τη Fed να εξετάσει μια μείωση επιτοκίων, γεγονός που οδήγησε σε κλείσιμο των τριών βασικών δεικτών με θετικά πρόσημα.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, πιθανότατα στις τρεις συνεδριάσεις έως τις εκλογές να μην δούμε θεαματικές διαφοροποιήσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο, δεδομένου ότι οι ξένοι επενδυτές δεν έχουν λόγο να βιαστούν για νέες κινήσεις.

Χθες λοιπόν το Χ.Α. όχι μόνο έχασε τα κέρδη της αντίδρασης της Δευτέρας, αλλά τόσο ο Γ.Δ. όσο και ο τραπεζικός, έκλεισαν σε χαμηλό ενάμιση μήνα και στα επίπεδα που είχαν στις 22 Απριλίου. Πλέον ο Γ.Δ. χάνει κοντά στις 80 μονάδες από τα υψηλά των 13 ετών και τις 1.502,79 μονάδες που βρέθηκε στις 20 Μαΐου, ήτοι ποσοστό 5,20%.

Ο FTSE 25 υποχωρεί σε ποσοστό 5,94% από εκείνη την ημέρα, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει πτώση κατά 7,67%. Τη Δευτέρα θυμίζουμε η αντίδραση ήρθε με «καθαρό» τζίρο μόλις 72 εκατ. ευρώ επί συνόλου 89,7 εκατ. ευρώ, ενώ χθες οι συναλλαγές ήταν 98,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8,5 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Κυνήγι ευκαιριών μετά τη διόρθωση στο ΧΑ, πέρασε το τεστ στις 1.400 μονάδες

Επέστρεψε η διάθεση ανάληψης ρίσκου στις διεθνείς αγορές. Οι επενδυτές στο ΧΑ αναζήτησαν επενδυτικές ευκαιρίες μετά τη διόρθωση των προηγούμενων συνεδριάσεων, που είχε φτάσει και σε διψήφια ποσοστά για ορισμένες μετοχές.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Σκληρή δοκιμασία για τις αγορές της Ευρώπης, σε δίνη πιέσεων και το ΧΑ

Κλιμακώνονται οι ανησυχίες των επενδυτών με επίκεντρο τη Γαλλία, «βουτιά» πάνω από 12% για την κορυφαία τράπεζα BNP Paribas. Έχει υποχωρήσει 3,50% ο Γενικός Δείκτης στο 5θήμερο και δοκιμάζονται τα επίπεδα των 1.400 μονάδων.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Πώς απέφυγαν τον πανικό οι αγορές στην Ευρώπη, γιατί ξεχώρισε θετικά το ΧΑ

Έπεσε το ευρώ, εκτινάχτηκε το spread γαλλικών - γερμανικών ομολόγων, πιέστηκαν τα χρηματιστήρια, αλλά στο τέλος της συνεδρίασης οι απώλειες ήταν μικρές. Πώς αξιολογείται το στοίχημα Μακρόν. Υπεραπόδοση από το ΧΑ.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Πήραν πάλι τα ηνία οι τράπεζες στο ΧΑ και οδηγούν την ανοδική αντίδραση

Η αγορά βρίσκει πάλι ρυθμό μετά τη διόρθωση του Μαΐου, κλειδί για τη συνέχεια η πορεία των τραπεζικών μετοχών και η εισροή φρέσκων κεφαλαίων. Ο ρόλος των εκλογών στους υπολογισμούς των ξένων θεσμικών.
ΑΓΟΡΕΣ

Το αίνιγμα του Ιουνίου στο χρηματιστήριο: Οι προσδοκίες και τα βαρίδια

Η σημαντική διόρθωση μέσα στον Μάιο δημιουργεί προσδοκίες για αντίδραση. Ικανοποιητικά τα αποτελέσματα των εισηγμένων. Παραδοσιακά δύσκολος μήνας ο Ιούνιος, επιβαρύνεται και από τις αποκοπές μερισμάτων.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Η «χρυσή» επτάδα στο χρηματιστήριο με αποδόσεις 21% - 41% στο πεντάμηνο

Τα placements έγιναν βαρίδι για την αγορά και έφεραν πτώση τον Μάιο. Δεν ήλθε η αναβάθμιση outlook από τη Fitch. Παραδοσιακά πτωτικός ο Ιούνιος με μεγάλες αποκοπές μερισμάτων. Τι δείχνει η τεχνική εικόνα της αγοράς.