Η επιστροφή των αγοραστών στις τραπεζικές μετοχές, μετά από το μπαράζ ρευστοποιήσεων στις συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας, οδηγούν σε ανοδική αντίδραση το Χρηματιστήριο Αθηνών και παράλληλα υπεραπόδοση έναντι των κορυφαίων ευρωπαϊκών δεικτών.
Στην Ευρώπη το κλίμα είναι θετικό, με τον Stoxx 600 να ενισχύεται 0,42% και τον DAX να έχει κέρδη 0,6%, με προεξόφληση ότι την Πέμπτη η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων κατά 0,25%. Πιο «μαζεμένη» η κίνηση για τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να έχει άνοδο μόλις 0,11%.
Ο Γενικός Δείκτης από το ξεκίνημα της συνεδρίασης έδειξε την πρόθεσή του να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα και στις 11:34 εμφανίζει κέρδη 1,28% στις 1.450,20 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 18,3 εκατ. ευρώ, ενώ επικρατούν οι ανοδικές μετοχές που φθάνουν στις 71 έναντι 27 που υποχωρούν. Άνοδος 1,40% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να κινείται 0,56% υψηλότερα.
Ισχυρή πορεία για τον τραπεζικό δείκτη στο +1,68%, ενώ η Alpha Bank έχει άνοδο 2,77%, η Eurobank έχει κέρδη 1,14%, η Εθνική Τράπεζα ενισχύεται 1,55%, ενώ η Πειραιώς κινείται 1,66% υψηλότερα.
Ελάχιστες οι μετοχές στην υψηλή κεφαλαιοποίηση με αρνητικό πρόσημο, με ράλι και κέρδη άνω του 4% για τον τίτλο της Sarantis, ενώ άνω του 2% κινείται η Ελλάκτωρ. Κέρδη που ξεπερνούν το 1% για τους τίτλους των Coca-Cola HBC, ΟΤΕ, Τιτάν, Aegean, ΔΕΗ, HelleniQ Energy, Quest, Jumbo και ΟΠΑΠ. Κέρδη 0,9% για τη Mytilineos.
Πτωτική κίνηση με απώλειες που ξεπερνούν το -2% για τα Πλαστικά Θράκης, τα οποία διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα των 0,17 ευρώ, ενώ η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση των EBITDA αλλά υποχώρηση της κερδοφορίας της και του κύκλου εργασιών της για το α' τρίμηνο.
Ο Ιούνιος είναι μήνας μερισμάτων, καθώς μέσα στις επόμενες τριάντα ημέρες θα έχουμε περίπου είκοσι αποκοπές κεφαλαιακής επιστροφής στους μετόχους, οπότε δείκτες και μετοχές θα επηρεαστούν από αυτή τη διαδικασία, όπως πάγια γίνεται τον έκτο μήνα του χρόνου, που παραδοσιακά είθισται να είναι αρνητικός για τις αγορές και το Χ.Α. Σύμφωνα με τα στατιστικά του κ. Χατζηδάκη, ο Γενικός Δείκτης έχει μέση αρνητική απόδοση 2,57% και μόλις το 32% των παρατηρήσεων παρουσιάζει θετικό πρόσημο, ενώ και διεθνώς συνήθως είναι ένας αρνητικός μήνας.