Τελευταία συνεδρίαση του Μαΐου και του πρώτου πενταμήνου 2024 η σημερινή για τις διεθνείς αγορές αλλά και το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο όπως έχουν δείξει όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις βρίσκεται σε μια ιδιαίτερη διελκυστίνδα, καθώς μετά τα placement των Jumbo και Mytilineos έχει χάσει τη δυναμική του, διορθώνοντας στην πλειονότητα των συνεδριάσεων που έχουν γίνει από τις 10/5 και μετά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η χθεσινή ήταν η 10η πτωτική συνεδρίαση στις 14 τελευταίες από 10/5, ενώ πλέον γύρισε αρνητικά και ο Μάιος, με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά 0,59%, τον Large Cap να χάνει 0,86%, τον Mid Cap στο -2,49%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κρατάει κέρδη 1,66%.
Placement, αποκοπές μερισμάτων, αλλά και κάποια φαινόμενα κορεσμού από πλευράς εισροών από τους ξένους επενδυτές έχουν φέρει ένα «κενό» ρευστότητας στην αγορά, ενώ ήδη ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 4,18% από τα υψηλά των 1.502,79 μονάδων της 20ης Μαΐου, o FTSE 25 διορθώνει κατά 4,80%, ο Mid Cap –3,69%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης χάνει 5,99%.
Έτσι, σε επίπεδο πενταμήνου και ενώ απομένει και η σημερινή συνεδρίαση για την ολοκλήρωσή του, ο Γ.Δ. καταγράφει κέρδη 11,35%, ο FTSE 25 ενισχύεται κατά 11,53%, ο Mid Cap +2,72%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κρατάει άνοδο 18,49%.
Πλέον, στο φινάλε του μήνα και του πενταμήνου, οι ξένοι παραμένουν επιφυλακτικοί αποφεύγοντας νέα πονταρίσματα, στερώντας από την αγορά τη δυνατότητα αντίδρασης. Γενικότερα, τα ξένα funds έχουν μειώσει τη δραστηριότητά τους το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα, ύστερα και από τα δύο μεγάλα placements, που σε μεγάλο βαθμό δεν καλύφθηκαν με φρέσκο χρήμα αλλά με ρευστοποιήσεις υφιστάμενων θέσεων.
Η Παρασκευή είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για τις αγορές, που θα κρίνει και το αν θα επανέλθουν οι επενδυτές σε διάθεση για μεγαλύτερη ανάληψη κινδύνου στις αρχές του Ιουνίου. Έχουμε ανακοίνωση για τον πιο σημαντικό δείκτη πληθωρισμού για τη Fed, τον δείκτη τιμών προσωπικών αγαθών χωρίς καύσιμα και τρόφιμα, που θεωρείται το καλύτερο βαρόμετρο για τις τάσεις του υποκείμενου πληθωρισμού και επηρεάζει τις αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική.
Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για μικρή πτώση, ή αν υπάρξει κάποια ευχάριστη έκπληξη στα στοιχεία, είναι πιθανό να απελευθερωθούν κεφάλαια για να κινηθούν προς τις μετοχές και να επανέλθουν οι αγορές σε ανοδική δυναμική. Πάντως, γενικότερα υπάρχει κόπωση στις αγορές επειδή διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα η απόδοση των 10ετών αμερικανικών ομολόγων (4,5% - 4,6%) και η Fed παραμένει προσανατολισμένη σε αυστηρή πολιτική.
Τα στοιχεία που έρχονται, χαρακτηρίζονται από αναλυτές δίκοπο μαχαίρι. Χθες δημοσιεύθηκαν πιο ασθενή από τα αναμενόμενο στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ, που ευνοούν τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, αλλά ταυτόχρονα είναι και επιβαρυντικά για την κερδοφορία των εταιρειών.
Κατά τα λοιπά, σήμερα θα έχει αυξημένο ενδιαφέρον η συνεδρίαση, καθώς στο κλείσιμο θα έχουμε rebalancing λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI με αλλαγές στους συντελεστές στάθμισης, με τη Mytilineos να αυξάνει το εκτόπισμά της, ενώ οι μετοχές του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών και της Optima Bank εισάγονται στον Small Cap Index (μικρής κεφαλαιοποίησης) του οίκου MSCI. Παράλληλα, το βράδυ είναι προγραμματισμένη η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch, όπου δεν αποκλείεται να έχουμε θετικότερη αξιολόγηση αναφορικά με το outlook της βαθμολογίας.
Εξαιρετικά αποτελέσματα
Πάντως, ασχέτως αν τα placements έφεραν στην επιφάνεια την εύλογη κόπωση της αγοράς από πλευράς συναλλαγών, τα θεμελιώδη των εισηγμένων όπως αυτά αντανακλώνται από τις ανακοινώσεις μεγεθών πρώτου τριμήνου, παραμένουν εξαιρετικά γενικά, συνεχίζοντας να στηρίζουν τις αποτιμήσεις.
Καλά μεγέθη ανακοίνωσαν λιγότερο ή περισσότεροι όμιλοι όπως Motor Oil (τηρουμένων των αναλογιών και της συγκυρίας που είναι διαφορετική από τις συνθήκες της προηγούμενης διετίας των ρεκόρ), ΟΠΑΠ, Cenergy Holdings, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Aegean Airlines, EXAE, ΟΛΠ (καλύτερα των προσδοκιών αναλυτών), Epsilon Net, Lavipharm κ.α. Συνάμα, ο Ιούνιος θα είναι ένας μήνας με πολλαπλές αποκοπές μερισμάτων, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το momentum της αγοράς.
Τι λένε οι αναλυτές
Σχολιάζοντας την εικόνα της αγοράς, ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, Ηλίας Ζαχαράκης σημειώνει πως «η διάσπαση των 1.470 μονάδων έβγαλε πωλητές όπως είχαμε προβλέψει. Πλέον, η περιοχή των 1.438 μονάδων είναι κοντινή στήριξη και επίπεδο που μπορεί να βγάλει αντίδραση. Αν όμως υπάρχει πτωτική κατοχύρωσή του, επόμενο στάδιο είναι η υποχώρηση στις 1.414 μονάδες. Συνάμα, πλέον οι 1.470 μονάδες γίνονται η κοντινή αντίσταση και οι 1.485 μονάδες η κύρια αντίσταση με τα παρόντα δεδομένα. Καλό θα ήταν από εδώ και πέρα να κοιτάμε ξεχωριστά τις μετοχές που μας ενδιαφέρουν και να μην επικεντρωνόμαστε στην κίνηση του ΓΔ, μιας και είναι αδύνατον να κινηθούν όλες μαζί χρονικά».
Πάντως, να επισημάνουμε ότι χθες η αγορά κράτησε το όριο που θέτει ο κ. Ζαχαράκης, καθώς ο Γενικός Δείκτης έφτασε ενδοσυνεδριακά έως το χαμηλό των 1.433,71 μονάδων όταν υποχωρούσε έως 0,59%, όμως τελικώς έκλεισε στις 1.439,91 μονάδες με μικρές απώλειες 0,16%.
Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Depolas Investment Services, Νικόλαος Καυκάς σημειώνει πως «ο Γενικός Δείκτης έχασε την περιοχή ισορροπίας των 1.450 – 1.440 μονάδων και περαιτέρω υποχώρηση ενδέχεται να πυροδοτήσει πωλήσεις βραχυπρόθεσμα. Επικεντρωνόμαστε σε εισηγμένες που διατηρούν ένα ελκυστικό επενδυτικό προφίλ».