Το ΧΑ «θέλει να ξεχάσει» το τελευταίο δεκαήμερο του Μάϊου το συντομότερο δυνατό, με τους πωλητές να επιβεβαιώνουν τον άγραφο χρηματιστηριακό κανόνα "sell in May".
Σε αυτά τα πλαίσια, οι επενδεδυμένοι longs ευελπιστούν ότι θα βρεθεί σύντομα ο καταλύτης που θα ξαναοδηγήσει την αγορά προς τα υψηλά 13 ετών, με τις 1.500 μονάδες του ΓΔ, πάντως, να αποτελούν «σκληρό καρύδι» υπό τη μορφή της διαγραμματικής και ψυχολογικής αντίστασης.
Παρ’ όλα αυτά η συνολική μηνιαία μεταβολή του ΓΔ είναι οριακή και άρα δεν ήρθε «το τέλος του κόσμου» για το ΧΑ, όπως κάποιοι θέλουν ίσως να πιστέψουν. Η χρηματιστηριακή ζωή συνεχίζεται, ενώ αύριο Παρασκευή ακολουθεί η προγραμματισμένη αναδιάρθρωση (rebalancing) της ομάδας δεικτών MSCI, με το «ελληνικό ενδιαφέρον» να αφορά στις ανακοινώσεις για τους συντελεστές στάθμισης και την πιθανή είσοδο νέων επιμέρους μετοχών σε αυτούς. Η εβδομάδα θα ολοκληρωθεί με την έκθεση/ετυμηγορία της Fitch, ενός από τους μεγαλύτερους Οίκους αξιολόγησης παγκοσμίως, σχετικά με την πορεία του ελληνικού αξιόχρεου και της εθνικής οικονομίας.
Διεθνώς (και επειδή η στήλη μας αποδίδει μεγάλη βαρύτητα στις Αγορές Ομολόγων) οι αποδόσεις (yields) έχουν πάρει εδώ και δύο εβδομάδες την ανιούσα, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου να έχει ανέβει σε υψηλό 6 μηνών, παρά την ευρέως αναμενόμενη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη.
Για τη συνέχεια επισημαίνουμε την όχι και τόσο καλή «παράδοση» των Χρηματιστηρίων κατά τους θερινούς μήνες, όμως «οι παραδόσεις είναι για να σπάνε». Σε κάθε περίπτωση, η τεχνική εικόνα των διεθνών Αγορών μας καλεί σε εγρήγορση, ενώ η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στα μεγάλα διεθνή, ΧΑ (υψηλή ρευστότητα, χαμηλοί δείκτες μεταβλητότητας, στόρι «τεχνητής νοημοσύνης» κλπ) εμπεριέχει υψηλά ρίσκα.
*Ο Πέτρος Στεριώτης είναι Μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA).