ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:42:20 DATA
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Η εύλογη κόπωση, η μετριοπαθής διόρθωση και τα νέα δεδομένα στο Χ.Α.

Στην τελική ευθεία για τη λήξη του Μαΐου, η αγορά έχει ξεπεράσει με επιτυχία δύο μεγάλα placements, όμως έγινε αισθητή η πίεση στη ρευστότητα. Επτά πτωτικές συνεδριάσεις και δύο με τζίρους κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ.

Σε φάση μετριοπαθούς διόρθωσης, κυρίως σε επίπεδο επιμέρους μετοχών και όχι δεικτών, κινήθηκε το τελευταίο διάστημα το ελληνικό χρηματιστήριο, επιβεβαιώνοντας τα σημάδια κόπωσης αλλά και την ανάγκη να αποφορτιστούν οι ταλαντωτές και όλη η τεχνική εικόνα μετά την πολύ μεγάλη άνοδο που είχε καταγραφεί κυρίως από τα χαμηλά της 16ης Απριλίου, όταν ο Γ.Δ. είχε βρεθεί στις 1.357,30 μονάδες.

Η χθεσινή ήταν η έβδομη πτωτική συνεδρίαση στις δέκα τελευταίες, με το ελληνικό χρηματιστήριο να ακολουθεί παρόμοια πορεία ελεγχόμενης διόρθωσης με τις διεθνείς αγορές, ενώ παράλληλα επιβεβαιώθηκε ότι για την πειστική υπέρβαση του κομβικού ορίου των 1.500 μονάδων θα απαιτηθούν περισσότερες δυνάμεις και ίσως νέοι καταλύτες.

Από την άλλη πλευρά τα δύο «βαριά» placements που έγιναν τελευταία, σε Jumbo και Mytilineos, σήκωσαν σημαντική ρευστότητα από την αγορά, κάτι που είχε αντανάκλαση στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας, στις οποίες οι συναλλαγές υποχώρησαν κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ. Τζίρο κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ σε δύο σερί συνεδριάσεις η αγορά είχε να δει από τα τέλη Φεβρουαρίου, ήτοι σχεδόν τρεις μήνες πίσω.

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης ο τζίρος της αγοράς διαμορφώθηκε στα 99,56 εκατ. ευρώ ενώ χθες συρρικνώθηκε περαιτέρω πέφτοντας στα 87 εκατ. ευρώ, δείχνοντας ότι οι ισχυροί έχουν ανακόψει τις πρωτοβουλίες τους. Πάντως, λόγω του placement της Mytilineos οι μέσες εβδομαδιαίες συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 179,7 εκατ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο πρώτου 5μήνου 2024, ο μέσος τζίρος είναι στα 145,3 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 31,7% έναντι του 2023 που ήταν στα 111 εκατ. ευρώ.

Ασχέτως με τις παροδικές εύλογες αρρυθμίες, η αλήθεια είναι ότι η αγορά περνά απολύτως επιτυχημένα όλα τα τεστ ρευστότητας που προκύπτουν τους τελευταίους μήνες από placements, εκδόσεις ομολόγων αλλά και δημόσιες εγγραφές, δείχνοντας ότι αποκτά σταδιακά βάθος που ουδέποτε είχε τα τελευταία πολλά χρόνια.

Η ταχύτητα που καλύφθηκε το placement της Mytilineos ήταν χαρακτηριστική, ενώ και η ζήτηση ξεπέρασε τις προσδοκίες. Ενώ αρχικά η στόχευση ήτα να δοθούν 4,5 εκατ. μετοχές ήτοι κάτι παραπάνω από 3% του μετοχικού κεφαλαίου, εντούτοις η μεγάλη ζήτηση αύξησε την προσφορά στις 7,2 εκατ. μετοχές, που αντιπροσωπεύουν το 5,04% του μετοχικού κεφαλαίου.

Το placement της Mytilineos είναι το τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας σειράς επιτυχημένων κινήσεων σημαντικών εισροών στο ελληνικό χρηματιστήριο τους τελευταίους μήνες, αρχής γενομένης από το περασμένο φθινόπωρο. Πρόσφατα είχαμε τη διάθεση μετοχών από τη Jumbo με τον επικεφαλής Απόστολο Βακάκη να ξεκινά για placement 2 εκατ. μετοχών ήτοι το 1,5% του μετοχικού κεφαλαίου και τελικώς να καταλήγει να δώσει 4 εκατ. μετοχές, δηλαδή το 3% των μετοχών της εισηγμένης, έναντι συνολικού τιμήματος 110 εκατ. ευρώ.

Θυμίζουμε ότι μέσα στο τρέχον έτος και στις αρχές Μαρτίου έλαβε χώρα το κομβικό placement του 27% της Τράπεζας Πειραιώς που έσπασε όλα τα κοντέρ καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα 10 δισ. ευρώ, καθιστώντας αυτή την έκδοση την κορυφαία που έχει καταγραφεί στα χρονικά της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς.

Ήταν μια έκδοση που εκτός από μεγάλη επιτυχία της συγκεκριμένης τράπεζας, έδειξε και το μέγεθος των κεφαλαίων που «στοιχίζονται» αναμένοντας ευκαιρίες να ποντάρουν στο ελληνικό χρηματιστήριο και σε ελληνικά assets.

Πρωτύτερα είχαμε την εισαγωγή του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών στο ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο «σήκωσε» από την αγορά 738 εκατ. ευρώ, αποτελώντας τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή τουλάχιστον της τελευταίας 20ετίας στο Χ.Α., με τη συνολική ζήτηση να ξεπερνά τα 8 δισ. ευρώ, ελκύοντας και πολύ retail. Δεν είναι τυχαίο ότι το πρώτο φετινό 4μηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χ.Α. οι εισροές ξένων ξεπέρασαν τα 737 εκατ. ευρώ, ενώ ολόκληρο το 2023, ήταν 791,6 εκατ. ευρώ.

Απαραίτητες όλες οι διορθώσεις

Σε κάθε περίπτωση κάθε διόρθωση στο Χ.Α., όπως έχει αποδειχτεί όλους τους τελευταίους μήνες, λειτουργεί εποικοδομητικά για την αγορά, καθώς φορτώνει τους κωδικούς με ρευστότητα, ενώ δίνει τη δυνατότητα σε νέους παίκτες να μπουν στο σύστημα. Το γεγονός ότι το Χ.Α. κλείνει πτωτικά στις εφτά από τις δέκα τελευταίες συνεδριάσεις, επιβεβαιώνει ότι λαμβάνει χώρα ήπια διόρθωση που μπορεί να μην έχει αιχμηρές ρευστοποιήσεις, εντούτοις αναδιατάσσει το ευρύτερο ταμπλό, μετακινεί τη ρευστότητα σε μετοχές που είχαν μείνει πίσω και προσδίδει νέο ενδιαφέρον στη διαδικασία.

Όπως φαίνεται από τα στατιστικά της εβδομάδας αλλά και της χθεσινής συνεδρίασης, όλοι οι δείκτες έκλεισαν μακριά από τα χαμηλά ημέρας, κάτι που δείχνει ότι διάθεση να απομακρυνθεί ο Γ.Δ. σημαντικά από την περιοχή των 1.480 – 1.500 μονάδων δεν υπάρχει. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γ.Δ. υποχώρησε κατά 0,86%, ο FTSE 25 έχασε 1,12%, ο Mid Cap έκλεισε στο -1,39% ενώ ο τραπεζικός δείκτης διόρθωσε κατά 1,43%. Έτσι, σε επίπεδο πρώτου 5μήνου 2024, ο Γ.Δ. καταγράφει άνοδο 14,27%, ο FTSE 25 είναι στο +14,68%, ο Mid Cap +5,16%, ενώ ξεχωρίζει ο τραπεζικός δείκτης με άνοδο 22,87%.

Και διεθνώς πάντως η εβδομάδα ήταν διορθωτική, με τις αγορές να παίρνουν εύλογες ανάσες καθώς ήταν υπερφορτωμένες με κέρδη ύστερα από τα διαρκή ιστορικά υψηλά. Χθες οι δείκτες των ευρωπαϊκών δεικτών έκλεισαν με μεικτά πρόσημα και χωρίς κάτι ιδιαίτερο, ενώ ο Stoxx 600 διόρθωσε στις 520,57 μονάδες με απώλειες 0,19%.

Στη Wall Street μετά την πολύ μεγάλη πτώση της Πέμπτης, όπου ο Dow Jones έχασε άνω των 600 μονάδων, χθες έγινε προσπάθεια εξισορρόπησης, αλλά ήταν χλιαρή, τουλάχιστον για το βιομηχανικό δείκτη που έκλεισε μόλις στο +0,01%. Στον αντίποδα ο S&P 500 επανήλθε πάνω από τις 5.300 μονάδες έχοντας άνοδο 0,70%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq έκανε νέο ιστορικό ρεκόρ κλείνοντας με άνοδο 1,10% στις 16.920,79 μονάδες.

Πάντως, οι προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων υποχωρούν περαιτέρω, κάποιοι μιλούν για Σεπτέμβριο, ενώ άλλοι φοβούνται ότι ίσως δεν υπάρξει κίνηση φέτος. Στην Ευρώπη, ο πρόεδρος της Bundesbank δήλωσε ότι πρέπει να γίνει μόνο μία μείωση επιτοκίων το καλοκαίρι (Ιούνιο) και η επόμενη κίνηση να πάει για Σεπτέμβριο.

Τα placements και τα τεχνικά δεδομένα

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην εβδομαδιαία έκθεσή του ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης τονίζει πως «η ισχυρή δυναμική της αγοράς από το 2021 και μετά έχει σίγουρα βοηθήσει στην ολοκλήρωση απαιτητικών εγχειρημάτων διάθεσης ποσοστών. Μετά τις επιτυχημένες διαθέσεις ποσοστών σε τραπεζικούς τίτλους ανάλογες σημαντικές διαθέσεις ποσοστών καταγράφονται και σε εμποροβιομηχανικούς τίτλους από τους βασικούς μετόχους.

Τα εγχειρήματα ωστόσο έρχονται με κόστος για το Γενικό Δείκτη, αφού μέρος της ζήτησης φαίνεται να καλύπτεται από την πώληση μετοχών άλλων εισηγμένων εταιρειών, ενώ η συχνότητα τους καθιστά πολύ απαιτητική την συγκέντρωση μεγάλης ρευστότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ως τις 22 Μάιου ο μήνας είχε πραγματοποιήσει συναλλαγές 2,06 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 646 εκατ. ευρώ (~31%) προέρχονται από προσυμφωνημένες συναλλαγές πακέτων.

Έτσι ενώ το περιεχόμενο νέων ήταν από υποστηρικτικό έως ουδέτερο η πίεση των ρευστοποιήσεων υπερίσχυσε και σε συνδυασμό με την διορθωτική εικόνα των ξένων αγορών η εβδομάδα ολοκληρώθηκε με μια μετριοπαθή υποχώρηση προς χαμηλότερα επίπεδα. Το βραχυπρόθεσμο σενάριο θέλει την αγορά να απαιτεί κάποιο χρόνο προκειμένου να “χωνέψει” επίπεδα και την υπερβάλλουσα προσφορά τίτλων από την – απότομη - αύξηση της ελεύθερης διασποράς μέχρι την επόμενη μεγάλη είδηση και την επικράτηση πιο εστιασμένων κινήσεων από πλευράς τοποθετήσεων».

Αναφορικά με τα τεχνικά δεδομένα ο αναλυτής τονίζει πως «ο Γενικός Δείκτης με συνέπεια ξεκίνησε την διόρθωση του από τα επίπεδα των 1.505 μονάδων έχοντας δοκιμάσει υπερτιμημένες ζώνες τιμών, ενώ η ένταση των ρευστοποιήσεων βαίνει μειούμενη.

Παρόλα αυτά φαίνεται ότι η ο κύκλος της διόρθωσης δεν έχει ολοκληρωθεί καθώς οι αγοραστές προς το παρόν αρκούνται στο να περιορίζουν τις ημερήσιες απώλειες χωρίς να αναλαμβάνουν αποφασιστική δράση αντιστροφής των δεδομένων. Ο MACD μετά ένα μήνα ανοδικής διαδρομής στα ημερήσια διαγράμματα επέστρεψε σε καθοδική τροχιά από την συνεδρίασης της Τετάρτης ενώ και σε εβδομαδιαία βάση εμφανίζει πλέον οριακά πωλησιάκη εικόνα.

Η πρώτη άμεση στήριξη τιμών βρίσκεται στις 1.450 μονάδες επίπεδο στο οποίο συγκλίνει και ο κινητός μέσος των 30 ημερών. Το επίπεδο αυτό συγκεντρώνει και τις μεγαλύτερες πιθανότητες εκκίνησης μιας βραχυπρόθεσμης αντίδρασης η οποία θα κριθεί για την βιωσιμότητα της σε όρους συναλλακτικής αξίας και έντασης στην μεταβολή».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Κυνήγι ευκαιριών μετά τη διόρθωση στο ΧΑ, πέρασε το τεστ στις 1.400 μονάδες

Επέστρεψε η διάθεση ανάληψης ρίσκου στις διεθνείς αγορές. Οι επενδυτές στο ΧΑ αναζήτησαν επενδυτικές ευκαιρίες μετά τη διόρθωση των προηγούμενων συνεδριάσεων, που είχε φτάσει και σε διψήφια ποσοστά για ορισμένες μετοχές.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Σκληρή δοκιμασία για τις αγορές της Ευρώπης, σε δίνη πιέσεων και το ΧΑ

Κλιμακώνονται οι ανησυχίες των επενδυτών με επίκεντρο τη Γαλλία, «βουτιά» πάνω από 12% για την κορυφαία τράπεζα BNP Paribas. Έχει υποχωρήσει 3,50% ο Γενικός Δείκτης στο 5θήμερο και δοκιμάζονται τα επίπεδα των 1.400 μονάδων.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Πώς απέφυγαν τον πανικό οι αγορές στην Ευρώπη, γιατί ξεχώρισε θετικά το ΧΑ

Έπεσε το ευρώ, εκτινάχτηκε το spread γαλλικών - γερμανικών ομολόγων, πιέστηκαν τα χρηματιστήρια, αλλά στο τέλος της συνεδρίασης οι απώλειες ήταν μικρές. Πώς αξιολογείται το στοίχημα Μακρόν. Υπεραπόδοση από το ΧΑ.
ΑΓΟΡΕΣ

Η αιχμηρή διόρθωση στο ΧΑ, η ΕΚΤ και η νευρικότητα ενόψει των εκλογών

Εντός πλαισίου η διόρθωση από τα υψηλά των 1.500 μονάδων, τονίζει στο BD ο Ν. Χρυσοχοΐδης, διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης χρηματιστηριακής. Νευρική αναμονή για τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ και τις ευρωεκλογές.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Πήραν πάλι τα ηνία οι τράπεζες στο ΧΑ και οδηγούν την ανοδική αντίδραση

Η αγορά βρίσκει πάλι ρυθμό μετά τη διόρθωση του Μαΐου, κλειδί για τη συνέχεια η πορεία των τραπεζικών μετοχών και η εισροή φρέσκων κεφαλαίων. Ο ρόλος των εκλογών στους υπολογισμούς των ξένων θεσμικών.
ΑΓΟΡΕΣ

Το αίνιγμα του Ιουνίου στο χρηματιστήριο: Οι προσδοκίες και τα βαρίδια

Η σημαντική διόρθωση μέσα στον Μάιο δημιουργεί προσδοκίες για αντίδραση. Ικανοποιητικά τα αποτελέσματα των εισηγμένων. Παραδοσιακά δύσκολος μήνας ο Ιούνιος, επιβαρύνεται και από τις αποκοπές μερισμάτων.