Οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) για αγορά κακάο στα διεθνή Χρηματιστήρια Εμπορευμάτων έχουν υποχωρήσει άνω του 30% από το ρεκόρ που σημείωσαν μόλις πριν από λίγες εβδομάδες. Η δε ημερήσια πτώση -11% της Πρωτομαγιάς είναι μία από τις μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί στα περισσότερα από 60 χρόνια για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα χρηματιστηριακά δεδομένα.
Η δραματική «βουτιά» των τιμών επιταχύνθηκε από την πρόγνωση για βροχές, που βελτιώνουν τις προοπτικές για τη σοδειά κακάο στη Δυτική Αφρική, τη «Μέκκα» της παγκόσμιας παραγωγής κακάο. Πλήγμα για τις τιμές ήταν και τα reports που έδειξαν ότι οι πολυεθνικές επιχειρήσεις οι οποίες αγοράζουν κακάο από την περιοχή καθυστερούν μέρος των παραγγελιών τους, καθώς ευελπιστούν για ακόμη χαμηλότερες τιμές.
Προτού ξεκινήσει η εν εξελίξει πτωτική κίνηση, η τιμή του κακάο είχε σημειώσει ιλιγγιώδη άνοδο που προσέγγισε το 200% (!) από την αρχή του έτους, λόγω της υπεραντίδρασης των επενδυτών στην ειδησεογραφία για ξηρασία στη Δυτική Αφρική. Οι τότε τιμές-ρεκόρ έκαναν την διακράτηση κερδοσκοπικών θέσεων ιδιαίτερα ακριβή, με τους χρηματιστές να λαμβάνουν δύσκολες αποφάσεις εντός μιας χαοτικής αγοράς, με την μεταβλητότητα να κορυφώνεται και με τον αριθμό των ειδήσεων και αναζητήσεων στο internet και αλλού σχετικά με τις "τιμές της σοκολάτας” να εκτοξεύεται.
Η χρηματιστηριακή τιμή του κακάο από την αρχή του έτους (πηγή: Intercontinental Exchange)
Κατά τη διάρκεια της παραβολικής ανόδου των τιμών δεν παρατηρήθηκε -είναι η αλήθεια- αξιοσημείωτη «καταστροφή της ζήτησης» από πλευράς των λιανικών και βιομηχανικών καταναλωτών κακάο. Φυσικά, καθώς αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί εσαεί, οι συμμετέχοντες στην παγκόσμια αγορά παρακολουθούν και επεξεργάζονται όλα τα δεδομένα προκειμένου να πάρουν μια ιδέα για το πώς η μεταβλητότητα των τιμών θα μπορούσε να επηρεάσει την ζήτηση για κακάο και το πόσο ακριβό θα γίνει το προϊόν για τους σοκολατοποιούς που πρέπει να το αποκτήσουν.
Σε κάθε περίπτωση, ο Διεθνής Οργανισμός Κακάο (International Cocoa Organization-ICCO) αναμένει για φέτος μεγαλύτερη έλλειψη κακάο σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, εξαιτίας των κακών σοδειών τις οποίες προκαλούν η συνεχιζόμενη ξηρασία και οι ασθένειες στη Δυτική Αφρική. Υπό αυτές τις συνθήκες, ορισμένοι αναλυτές του κλάδου των αγροτικών εμπορευμάτων αύξησαν τους στόχους τους για την τιμή του κακάο, εμπνεόμενοι ίσως από το γεγονός ότι αυτή, προσαρμοσμένη για τον πληθωρισμό, εξακολουθεί να είναι σχετικά χαμηλά σε σύγκριση με τα επίπεδα που κατέγραψε τη δεκαετία του '70.
* Ο Πέτρος Στεριώτης είναι Οικονομολόγος, Μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών