Μια από τις καλύτερες συνεδριάσεις των τελευταίων πολλών μηνών ήταν η χθεσινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο επιβεβαιώνει διαρκώς και σε κάθε ευκαιρία ότι όταν δεν υπάρχουν εξωγενείς – αρνητικοί – παράγοντες, τότε διατηρεί το ακάθεκτο ανοδικό του momentum, συνεχίζοντας τα νέα πολυετή ρεκόρ, σε μια προσπάθεια να κλείσει εντελώς τον μαύρο κύκλο της οικονομικής κρίσης.
Ασχέτως με την εγχώρια πολιτικοοικονομική μιζέρια που σε πολλές περιπτώσεις θολώνει τα πραγματικά δεδομένα της αγοράς, το Χ.Α. δεν κάνει τίποτα άλλο από το να αντανακλά την καλή πορεία της οικονομίας, όπως αυτή επιβεβαιώνεται από τους πιο σοβαρούς διεθνείς θεσμούς, όπως είναι η Κομισιόν, το ΔΝΤ και οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης. Η ελληνική αγορά στην ουσία συνεχίζει την ανοδική της διόρθωση και την τακτοποίηση όλων των ακραίων και πρωτοφανών στρεβλώσεων που έλαβαν χώρα από το 2010 και εντεύθεν.
Καθ’ όλη τη διάρκεια των ετών από το 2009 έως και πριν δύο – τρία χρόνια, το ελληνικό χρηματιστήριο έχασε το παγκόσμιο bull market των αγορών, οι οποίες κινήθηκαν – και συνεχίζουν – σε αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά, ανοίγοντας την ψαλίδα των αποτιμήσεων συγκριτικά με τις εισηγμένες του Χ.Α., είτε τράπεζες, είτε μετοχές της πραγματικής οικονομίας.
Αυτή η ψαλίδα των αποτιμήσεων σταδιακά κλείνει και είναι αυτή που επισημαίνουν διαρκώς οίκοι κύρους όπως Goldman Sachs, Morgan Stanley, JP Morgan και Jefferies, που τις τελευταίες ημέρες έχουν προβεί σε μπαράζ αναβαθμίσεων για τις ελληνικές τράπεζες, διαβλέποντας σημαντικά περιθώρια περαιτέρω ανόδου, παρά το ράλι του 2023.
Η χώρα μόλις πριν από οκτώ περίπου μήνες ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα μετά από 13 χρόνια στην επενδυτική απομόνωση, ενώ ακόμη και σήμερα οι τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες δεν έχουν ανακτήσει βαθμίδα ανάλογη με αυτή της ελληνικής οικονομίας, πλην της Εθνικής που το έκανε πρόσφατα από την DBRS.
Την ίδια ώρα, οι διεθνείς αγορές συνεχίζουν σε νέα υψηλά, έχοντας αποκαταστήσει πλήρως τις ισορροπίες από την πρόσφατη διόρθωση με αφορμή την κρίση στη Μ. Ανατολή. Χθες σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 αλλά και ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, τα ελληνικά assets είναι ελκυστικά για τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, ενώ το Χ.Α. θεωρείται μια ανερχόμενη αγορά, με σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες, τόσο στις τράπεζες, όσο και στις μετοχές της πραγματικής οικονομίας.
Τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών έρχονται να επιβεβαιώσουν την ελκυστικότητα των μετοχών, με τη χρήση του 2023 να κάνει ρεκόρ κερδοφορίας τουλάχιστον 15 ετών, καθώς – τα καθαρά κέρδη – ξεπέρασαν τα 10,5 δισ. ευρώ, έναντι 10,4 δισ. ευρώ το 2022, ενώ οι τράπεζες θα δώσουν μέρισμα μετά από 15 και πλέον άγονα χρόνια. Το Χ.Α. μόλις πρόσφατα έφτασε στην κεφαλαιοποίηση των 100 δισ. ευρώ και συγκριτικά με το ΑΕΠ είναι ακόμη σε χαμηλά επίπεδα έναντι των στάνταρ που ισχύουν διεθνώς.
Τι έγινε χθες
Η εικόνα του Χ.Α. έχει αλλάξει ολοσχερώς στις δώδεκα τελευταίες συνεδριάσεις από τις 16 Απριλίου όταν και βρέθηκε στο χαμηλό των 1.357,30 μονάδων, συνδυαστικά με την αποκλιμάκωση του γεωπολιτικού ρίσκου διεθνώς, ενώ καταλυτικό ρόλο έπαιξε η αναβάθμιση του outlook της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard and Poor’s το βράδυ της Παρασκευής 19 Απριλίου.
Από τις 16/4, στις δώδεκα συνεδριάσεις που έχουν γίνει, ο Γενικός Δείκτης κλείνει θετικά στις δέκα, έχοντας συνολική άνοδο 8,56%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 9,93% το ίδιο διάστημα. Ο Γ.Δ. έκλεισε σε νέα υψηλά 13 ετών, ο FTSE 25 σε νέα υψηλά δεκαετίας, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε σε υψηλά οκτώμισι ετών.
Κύριο ποιοτικό στοιχείο της χθεσινής συνεδρίασης ήταν η αύξηση της αξίας συναλλαγών που ανήλθε στα 210,58 εκατ. ευρώ, με το ήμισυ αυτών, ήτοι 106,2 εκατ. ευρώ να διακινούνται από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες.
Την ίδια ώρα, σε ιστορικά υψηλά βρίσκονται μετοχές όπως Jumbo, Cenergy Holdings και Τιτάν, η Mytilineos απέχει περίπου μισό ευρώ από το απόλυτο ρεκόρ της, η Coca Cola HBC κινείται σε υψηλά 28 μηνών, ενώ αρκετοί ακόμη τίτλοι είναι σε τροχιά πολυετών υψηλών.
Η αγορά είναι «καθαρή» τεχνικά από την πάνω πλευρά, έχοντας ήδη σπάσει τη ζώνη συσσώρευσης μεταξύ 1.360 και 1.435 μονάδων που κινήθηκε για μήνες, οπότε πλέον κάλλιστα μπορεί να βρεθεί σύντομα στις 1.500 ή και 1.550 μονάδες, ειδικά αν οι τράπεζες συνεχίσουν τη χρηματιστηριακή τους αφύπνιση.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλία Ζαχαράκη, εφόσον η αγορά έσπασε τις 1.435 μονάδες, πλέον η πρώτη κοντινή αντίσταση είναι οι 1.473 μονάδες (σ.σ. χθες έκλεισε στις 1.473,53 μονάδες), όπου η κατοχύρωσή τους θα μπορούσε να φέρει την αγορά στις 1.520 μονάδες.
Ο χρηματιστής τονίζει πως οι 1.473 μονάδες θα πρέπει να διασπαστούν με σημαντική αύξηση του τζίρου για να θεωρηθεί ότι κατοχυρώθηκαν. Χθες ο τζίρος ξεπέρασε τα 210 εκατ. ευρώ, οπότε μένει να δούμε αν σήμερα θα επιβεβαιωθεί αυτή η υπέρβαση, ή αν υπάρξει παλινδρόμηση. Ο κ. Ζαχαράκης τονίζει πως το Χ.Α. υπεραποδίδει έναντι των ξένων αγορών κάτι που μπορεί να μεγεθυνθεί το επόμενο διάστημα, ενώ σημειώνει πως πλέον αρκετές ελληνικές εταιρείες έχουν μπει και πάλι στα monitors των ξένων θεσμικών.