Υψηλότερα από το επίπεδο των 33 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι προσφορές για το νέο 10ετές ομόλογο, με αποτέλεσμα το επιτόκιο να διαμορφωθεί στις 165 μονάδες βάσης πάνω από το το mid swap, δηλαδή στο 4,15%, έναντι αρχικής εκτίμησης ότι θα έφθανε στο 4,3%.
Το ελληνικό Δημόσιο προχωρά σε άντληση του ποσού των 3 δισ. ευρώ, με τον ΟΔΔΗΧ, ενώ είναι η δεύτερη φορά από το 2021 που ο ΟΔΔΗΧ βγαίνει στις αγορές με 30ετές ομόλογο. Σε εκείνην την έκδοση οι προσφορές είχαν ξεπεράσει τα 26 δισ. ευρώ, με τον ΟΔΔΗΧ να αντλεί 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,956% και κουπόνι 1,875%.
Ανάδοχοι της έκδοσης ήταν οι BNP Paribas, BofA, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE, JP Morgan και Τρ. Πειραιώς, ενώ ο τίτλος έχει ημερομηνία λήξης στις 15 Ιουνίου 2054.
Σχολιάζοντας την πορεία της έκδοσης, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι «η έκδοση ομολόγου 30ετούς διάρκειας, στην οποία προχώρησε σήμερα ο ΟΔΔΗΧ, αποτελεί σημαντική επιτυχία για τη χώρα και μια ακόμα ψήφο εμπιστοσύνης των επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Σε περίοδο διεθνούς γεωπολιτικής αβεβαιότητας η ελληνική έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 11 φορές, καθώς οι προσφορές των επενδυτών ξεπέρασαν τα 33 δισ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε σε επίπεδο που πιστοποιεί την επενδυτική βαθμίδα και συγκρίνεται ευθέως με τα αντίστοιχα επιτόκια άλλων χωρών της Ευρωζώνης. Η σημερινή επιτυχία αντανακλά, μεταξύ άλλων, τις θετικές εκτιμήσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης, οι οποίες με τη σειρά τους εδράζονται στη σοβαρή δημοσιονομική πολιτική, που εφαρμόζει και θα συνεχίσει να εφαρμόζει με συνέπεια η ελληνική κυβέρνηση».
Όλα δείχνουν ότι η απόφαση του ΟΔΔΗΧ να βγει τώρα στις αγορές ήταν κάτι παραπάνω από ορθή, με δεδομένη τόσο την αναπάντεχη αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor's όσο και των θετικών μηνυμάτων που έστειλαν τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2023.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΔΔΗΧ έχει ανακοινώσει ότι έχει στόχο να αντλήσει φέτος από τις αγορές το ποσό των 10 δισ. ευρώ και ως εκ τούτου και με τη σημερινή έκδοση έχει καλύψει περί του 80% των δανειακών αναγκών της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο μέσω 10ετούς ομολόγου είχε αντληθεί το ποσό των 4 δισ. ευρώ.
Η ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων του Ελληνικού Δημοσίου μετά και την σημερινή έκδοση εκτιμάται ότι διευκολύνει την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των μνημονιακών δανείων που είχε λάβει η χώρα. Σημειώνεται ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας προσανατολίζεται στην πρόωρη αποπληρωμή έως και 5 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα διάσωσης (Greek Loan Facility - GLFs) Εκτιμάται ότι με την πρωτοβουλία αυτή το Ελληνικό Δημόσιο θα εξοικονομήσει τόκους 40 εκατ. ευρώ.
Θα πρέπει να προστεθεί ακόμη ότι όλοι οι οίκοι αξιολόγησης με εξαίρεση τη Moody's Ratings επανάφεραν την Ελλάδα στη ζώνη επενδυτικής βαθμίδας πέρυσι, μια θέση που χάθηκε το 2010 όταν ξεκίνησε η κρίση χρέους. Η S&P Global Ratings αύξησε τις προοπτικές της Ελλάδας σε θετικές από σταθερές την Παρασκευή, λόγω των προσδοκιών ότι η συνέχιση της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής θα μειώσει αναλογικά πολύ περισσότερο το Δημόσιο Χρέος της Ελλάδος, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα παραμείνει υψηλότερος από εκείνον των άλλων χωρών της ευρωζώνης.