ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:14:30 DATA
Markets, Xrimatistirio, Stocks, Metoxes
Φωτο: Shutterstock

Σε κέρδη και μερίσματα εστιάζει τώρα το ΧΑ, ισχυρό ενδιαφέρον των ξένων

Αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα στα υψηλά της δείχνει η αγορά, η οποία πέρασε επιτυχημένα το κρίσιμο τεστ ρευστότητας με το placement της Πειραιώς. Ανοδικά κινούνται μέχρι στιγμής οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, προβλέψεις για μερίσματα άνω των 3,5 δισ.

Εξαιρετικά ανθεκτική συνεχίζει να είναι η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά τις πρώτες εβδομήντα ημέρες του 2024, καθώς παρά το γεγονός ότι είναι «φορτωμένη» με πολλά κέρδη από το ράλι άνω του 39% του 2023 και το άνω του 10% φέτος, δείκτες και μετοχές κινούνται – εβδομάδα ανά εβδομάδα – σε νέα υψηλά πολλών ετών, συντηρώντας όλα τα κεκτημένα τους. 

Δεν είναι τυχαίο ότι, παρά την εύλογη κόπωση που υπάρχει λόγω των πολύ απαιτητικών ημερών από πλευράς ρευστότητας, η περασμένη εβδομάδα ήταν η έβδομη σερί ανοδική αλλά και η 18η θετική στις 21 τελευταίες! Συνάμα, από τα χαμηλά των αρχών του Οκτωβρίου 2022, όταν η αγορά (μαζί με τους ξένους δείκτες) ξεκίνησε το ράλι της, σε σύνολο 17 μηνών, έχει 14 θετικούς μήνες και μόλις τρεις διορθωτικούς, που ήταν οι Αύγουστος, Σεπτέμβριος και Οκτώβριος 2023. 

Η αγορά λοιπόν κρατάει με εντυπωσιακό τρόπο όλα τα κεκτημένα της παρά τις επιμέρους εσωτερικές διορθώσεις, ενώ μέσω εναλλαγής πρωταγωνιστών, καταφέρνει και βρίσκει νέους πυλώνες στήριξης. 

Πλέον, έχοντας βγάλει με επιτυχημένο τρόπο μια περίοδο περίπου τεσσάρων μηνών μεγάλων απαιτήσεων ρευστότητας, με σημαντικά placements, εκδόσεις ομολόγων και την εισαγωγή του ΔΑΑ στο Χ.Α., η αγορά έχει την ευκαιρία από τούδε και στο εξής να εστιάσει περισσότερο στα θεμελιώδη, στα καλά αποτελέσματα, στην ισχυρή μερισματική πολιτική και στην επιχειρηματική κινητικότητα και τα deals που δε λείπουν.

Τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν έως τώρα οι εισηγμένες για τη χρήση του 2023 είναι πολύ καλά, πλην εξαιρέσεων. Τα μεγέθη που ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα οι Eurobank, Alpha Bank, Optima Bank και Cenergy Holdings ήταν σε τροχιά ρεκόρ, αντιθέτως, υστέρησαν οι Viohalco και ElvalHalcor. 

Επίσης, πολύ καλά αποτελέσματα έχουν δημοσιεύσει κορυφαίοι όμιλοι, όπως Mytilineos, Coca Cola HBC, HelleniQ Energy, ΟΤΕ, Τιτάν κ.α.. Και στις μεσαίες και μικρότερες αποτιμήσεις τα αποτελέσματα είναι καλά, όπως έδειξαν εταιρείες όπως Entersoft, Ideal Holdings, Lavipharm κ.α. 

Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ Μάνος Χατζηδάκης, «συνολικά στις είκοσι εισηγμένες εταιρείες που έχουν ανακοινώσει μεγέθη, η κερδοφορία τρέχει με 5,6% στα 6,08 δισ. ευρώ, ενώ η εκτίμηση για το σύνολο των μερισμάτων αρχίζει πλέον να «βλέπει» τα 3,55 δισ. ευρώ. Τα μεγέθη αυτά συντηρούν σε τροχιά ιστορικά υψηλών επιδόσεων το σύνολο των εισηγμένων, με τον ανάλογο αντίκτυπο πλέον στην ελκυστικότητα της αποτίμησης αγοράς». 

Χθες το βράδυ, ο καναδικός οίκος DBRS – που ήταν από τους πρώτους που τον περασμένο Σεπτέμβριο έδωσαν επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα - επιβεβαίωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας με ΒΒΒ (low) διατηρώντας σταθερές προοπτικές. Πλέον, ο μόνος οίκος που διατηρεί τη χώρα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα είναι η Moody's, η οποία έχει προγραμματισμένη «κρίση» την ερχόμενη Παρασκευή 15 Μαρτίου. 

Τι έδειξε το ταμπλό 

Την περασμένη εβδομάδα, δέσποσε το placement της Πειραιώς που την Πέμπτη έδωσε τον μεγαλύτερο τζίρο που έχει κάνει το Χ.Α. τα τελευταία 16 χρόνια, κάνοντας επίδειξη δύναμης με υπερκάλυψη σχεδόν οκτώ φορές και ζήτηση που ξεπέρασε τα 14 δισ. ευρώ, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ. 

Ο «χορός» αυτών των δισεκατομμυρίων, μαρτυρά και το μέγεθος των κεφαλαίων που περιμένουν να ποντάρουν στο ελληνικό χρηματιστήριο και σε ελληνικά assets ευρύτερα. Ένας πακτωλός διεθνών κεφαλαίων δείχνει ότι θέλει να επενδύσει σε ελληνικά, αξιόπιστα και με προοπτική assets, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για μια μικρή, ρηχή, περιφερειακή αγορά όπως το Χ.Α. που ευρίσκονταν επί 13 χρόνια σε επενδυτική… καραντίνα, μακριά από τη μεγάλη «πίτα» της διεθνούς ρευστότητας. 

Παρότι το placement εκτόξευσε τις μέσες συναλλαγές, ακόμη και χωρίς αυτό ο μέσος εβδομαδιαίος τζίρος ήταν πάνω από 120 εκατ. ευρώ, δηλαδή αρκετά πάνω τόσο από τα περυσινά επίπεδα, όσο και από το πρώτο φετινό δίμηνο. Αυτό σημαίνει ότι η αγορά αποκτά σταδιακά βάθος, ενώ έβγαλε εις πέρας το στοίχημα της μεγάλης πρόκλησης ρευστότητας, αντέχοντας όλους τους κραδασμούς. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, οι μέσες (μεικτές) συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 366,9 εκατ. ευρώ, λόγω των πολλαπλών πακέτων της Πειραιώς την Πέμπτη, ενώ ανέβηκε και ο μέσος τζίρος του 2024, που πλέον διαμορφώνεται στα 138,1 εκατ. ευρώ.

Πλέον, έχοντας «καθαρίσει» με εκκρεμότητες όπως τα placements στις τράπεζες, τα ομόλογα και τα υπόλοιπα, το Χ.Α. θα μπορέσει να εστιάσει περισσότερο στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων χρήσης 2023, αλλά και να ταυτιστεί πιο πολύ με το διεθνές κλίμα, το οποίο παραμένει εξαιρετικά καλό. Βεβαίως, παραμένει ανοικτή η προοπτική ενός ακόμη placement για το 18% της Εθνικής, που μπορεί να γίνει μετά τον Μάιο και τη λήξη της περιόδου «κλειδώματος» έξι μηνών από το προηγούμενο placement του Νοεμβρίου.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες στις 1.427,02 μονάδες με οριακή άνοδο 0,11%, ο FTSE 25 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 3.458,14 μονάδες με άνοδο 0,22%, ο Mid Cap υποχώρησε οριακά κατά 0,07% στις 1.435,12 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχασε 0,06% στις 1.230,74 μονάδες. 

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο καταγράφηκε εικόνα εξισορρόπησης, καθώς ο Γ.Δ. ενισχύθηκε κατά 0,30%, ο FTSE 25 είχε άνοδο 0,10%, ο Mid Cap υποχώρησε οριακά κατά 0,03%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχασε 0,65%, κάτι που οφείλεται στη μεγάλη διόρθωση 2,86% που έκανε την Πέμπτη. Έτσι, από την αρχή του 2024, ο Γ.Δ. κρατάει κέρδη 10,35%, παραμένοντας μέσα στις κορυφαίες σε απόδοση αγορές διεθνώς, ο FTSE 25 ενισχύεται κατά 10,74%, ο Mid Cap είναι στο +8,19%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κρατάει άνοδο 15,93%. 

Οι διεθνείς αγορές, ασχέτως με τις επιμέρους μικροδιορθώσεις, παραμένουν στα υψηλά τους, με κορυφαίους δείκτες σε ιστορικά ρεκόρ, ενώ αυτή την εβδομάδα οι κεντρικοί τραπεζίτες επιβεβαίωσαν ότι έρχονται μειώσεις επιτοκίων σε ευρωζώνη και ΗΠΑ.

Αναφορικά με τα τεχνικά δεδομένα, ο κ. Χατζηδάκης σημειώνει πως «ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε την διαφυγή από την περιοχή των 1.420 μονάδων στην συνεδρίαση της Δευτέρας καταγράφοντας ένα νέο υψηλό 13 ετών στις 1.437 μονάδες. Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη καθώς η αγορά κινήθηκε πλάγια σε σχετικά χαμηλό εύρος διακύμανσης ωστόσο η εικόνα των ημερήσιων ταλαντωτών αποφορτίστηκε από τις υπερτιμημένες ζώνες τιμών χωρίς να χαλάσει η διαγραμματική εικόνα.

Η αντίσταση παραμένει στις 1.442 μονάδες, μια ζώνη με χαμηλό βαθμό αξιοπιστίας ως προς τις ιδιότητες της ενώ η στήριξη πλέον έχει μετατοπιστεί στην περιοχή των πρόσφατων χαμηλών πέριξ των 1.400 μονάδων. Το μοτίβο των νεότερων υψηλών και υψηλότερων χαμηλών είναι χαρακτηριστικό ανοδικής αγοράς και ως τώρα οι αγοραστές δείχνουν ικανοί να υπερασπιστούν τα κεκτημένα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Νέα δυναμική στο χρηματιστήριο με ολική επαναφορά των τραπεζών και deals

Ο χορός δισεκατομμυρίων ξένων κεφαλαίων στο placement της Πειραιώς επαναφέρει τις τράπεζες στο «τιμόνι» της αγοράς, ενώ το «χτύπημα» Π. Γερμανού με την εξαγορά της Entersoft ενισχύει τις προσδοκίες για deals.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Ολική επαναφορά των τραπεζών στο ΧΑ, υπερδιπλάσια κέρδη από τον Δείκτη

Οι προσδοκίες για αναβάθμιση στρέφουν τους επενδυτές στις τραπεζικές μετοχές. Ο κλαδικός δείκτης ξεπέρασε χθες τις 900 μονάδες ύστερα από τρία χρόνια, αλλά απέχει ακόμη αρκετά από την αγορά, που βρίσκεται σε υψηλό οκταετίας.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Σπέρνει τον... ιό της ανησυχίας στο ΧΑ το νέο μοντέλο για τις ΑΜΚ

Οι ξαφνικές, μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων φεύγουν από τον τραπεζικό χώρο, καθώς το ίδιο μοντέλο υιοθετεί και η ΔΕΗ. Τα υπέρ και τα κατά, τι λένε οι άνθρωποι της αγοράς.