ΓΔ: 1392.99 -0.33% Τζίρος: 40.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:42:30 DATA
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
Φωτο: Shutterstock

Ολική επαναφορά των τραπεζών στο ΧΑ, υπερδιπλάσια κέρδη από τον Δείκτη

Οι προσδοκίες για αναβάθμιση στρέφουν τους επενδυτές στις τραπεζικές μετοχές. Ο κλαδικός δείκτης ξεπέρασε χθες τις 900 μονάδες ύστερα από τρία χρόνια, αλλά απέχει ακόμη αρκετά από την αγορά, που βρίσκεται σε υψηλό οκταετίας.

Με τον τραπεζικό κλάδο να παρουσιάζει μια αξιοσημείωτη δυναμική, έχοντας φέτος υπερδιπλάσια απόδοση από τον Γενικό Δείκτη (42,2% έναντι 20,8%), το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει να εκπλήσσει ευχάριστα ακόμη και τους έμπειρους χρηματιστές και αναλυτές, που έχουν αιφνιδιαστεί από την ανθεκτική ανοδική κίνηση.

Όσο και αν η αγορά έχει πληρώσει πολύ ακριβά την υπερβολική εξάρτηση από τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια κατέρρευσε, χρειάστηκε πολλαπλές ανακεφαλαιοποιήσεις για να κρατηθεί και μπαράζ από reverse split για να μη μηδενίσουν οι μετοχές αλλά και ο κλαδικός δείκτης, στην τωρινή συγκυρία, που ο «τροχός» της οικονομίας έχει γυρίσει, με τη χώρα να βλέπει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ο κλάδος επιστρέφει δυναμικά.

Ο τραπεζικός κλάδος από πέρυσι έδειξε τις διαθέσεις του, όταν μέσα στις πρώτες σαράντα ημέρες κατέγραψε κέρδη 30%, όμως ήρθαν όλα τα δυσάρεστα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης να αλλοιώσουν πλήρως το momentum και να φέρουν πτωτικό γύρισμα έως -23%. Όμως στο φινάλε ο εν λόγω δείκτης έβγαλε το έτος με άνοδο 11,42%. Ήταν ένα επίτευγμα – μικρογραφία του τι θα συνέβαινε σε πιο… κανονικές συνθήκες.

Οι μεγάλες διακυμάνσεις του τραπεζικού κλάδου το 2022 απλώς έδειξαν τη δυναμική που «σιγόβραζε», κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα και από την «επιστροφή» της Πειραιώς που μολονότι έφτασε να υποχωρεί έως 43,40% περίπου στα μέσα του έτους, έβγαλε τη χρονιά στο +11%, με ένα αξιοσημείωτο ράλι +97% από τα χαμηλά του Ιουλίου.

Αυτές οι πιο κανονικές συνθήκες δείχνουν να διαμορφώνονται φέτος λοιπόν, όπου οι αγορές, σε Ελλάδα και διεθνώς, έκλεισαν τον κύκλο των απωλειών του πολέμου, ακυρώνοντας στην ουσία όλες τις επιπτώσεις του, ενώ συνάμα ξεπέρασαν και τις επιπτώσεις του Covid-19. Η Ελλάδα, που έτσι κι αλλιώς βρίσκεται σε διαφορετικό οικονομικό κύκλο έναντι της Ευρώπης καθώς επιστρέφει μετά από μια μεγάλη οικονομική κρίση, αναμένει κάτι που –στις αγορές και στις επενδύσεις– θεωρείται κυρίαρχος καταλύτης.

Αναμένει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Όλα τα συμφραζόμενα αλλά και η ακόρεστη δυναμική των αγοραστών στο χρηματιστήριο μαρτυρούν πως οι ισχυροί προεξοφλούν άμεσα αναβάθμιση, τουτέστιν είτε στις 10 Μαρτίου από τον καναδικό οίκο DBRS, είτε στις 21 Απριλίου από τον οίκο S&P. Η εικόνα της αγοράς και το «άγχος» τοποθέτησης από τους ξένους, δείχνουν ότι η η αναβάθμιση έρχεται πολύ σύντομα.

Ο τραπεζικός κλάδος κλείνει το gap με Γ.Δ. και FTSE 25

Ο τραπεζικός κλάδος θα είναι ο πιο άμεσα ωφελημένος από την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, καθώς εκτός όλων των άλλων, θα προέκυπτε σημαντικό όφελος για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από τη δυνατότητα χρηματοδότησης με καλύτερους όρους, καθώς θα έπαιρναν σειρά για αναβάθμιση και οι ίδιες οι ελληνικές τράπεζες.

Την ώρα λοιπόν που μετοχές όπως Mytilineos, Motor Oil και Autohellas βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ, οι δείκτες Γενικός και FTSE 25 βρίσκονται σε υψηλά οκτώμισι και οκτώ ετών αντίστοιχα, ενώ και πολλές άλλες μετοχές διαπραγματεύονται σε πολυετή υψηλά, ο τραπεζικός δείκτης μόλις χθες ξεπέρασε τις 900 μονάδες για πρώτη φορά από το Νοέμβριο του 2019, ήτοι μόλις τρία χρόνια πίσω.

Πρόκειται για μια ξεκάθαρη διαπίστωση ότι ο τραπεζικός κλάδος, έχοντας πληγεί πολλαπλώς όλα τα προηγούμενα χρόνια, διαπραγματευόταν –και συνεχίζει– με σοβαρή υστέρηση έναντι της υπόλοιπης αγοράς. Χωρίς καμιά διάθεση υπεραπλούστευσης, αρκεί μια ματιά στις τιμές που υπήρχαν στον κλάδο προ τεσσάρων, πέντε ή εφτά ετών και μια σύγκριση με την τωρινή απεικόνιση, που δείχνει πολλά.

Θυμίζουμε ότι η κατάρρευση του τραπεζικού κλάδου λόγω της πτώχευσης της χώρας την προηγούμενη δωδεκαετία έβγαλε σύσσωμο τον κλάδο από το δείκτη MSCI Standard Greece, όμως τους τελευταίους 21 μήνες, οι τρεις από τις τέσσερις συστημικές έχουν επιστρέψει στον εν λόγω δείκτη, άρα και στο ραντάρ ισχυρών ξένων.

Το Μάιο του 2021 η Eurobank ήταν η πρώτη ελληνική τράπεζα που επέστρεψε μετά από χρόνια στον MSCI Standard Greece, τον Ιούλιο του ίδιου έτους επανήλθε η Alpha Bank μετά τη μεγάλη αύξηση κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. ευρώ, ενώ η Εθνική ήταν η τελευταία προσθήκη τον Μάιο του 2022. Όπως δείχνουν τα πράγματα, η μετοχή της Πειραιώς θα προστεθεί στο δείκτη τον ερχόμενο Μάιο, καθώς ήδη φαίνεται να πληροί τα κριτήρια. 

Επίσης, ο κλάδος οδεύει το 2023 για την καλύτερη χρήση των τελευταίων είκοσι ετών, επωφελούμενος από τη δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας, την ισχυρή πιστωτική επέκταση και κυρίως το ιδιαίτερα ευνοϊκό επιτοκιακό περιβάλλον. Το 2023 θα είναι μια εξαιρετική χρονιά για το σύνολο των ευρωπαϊκών τραπεζών, καθώς οι τράπεζες θα επωφεληθούν τα μέγιστα από την άνοδο των επιτοκίων, ενώ οι επιπτώσεις της αύξησης του κόστους χρήματος, κυρίως στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων, θα αποτυπωθεί με καθυστέρηση.

Μάλιστα, η βελτίωση των οργανικών κερδών θα επιτρέψει στις δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Eurobank και Εθνική) να προχωρήσουν στη διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2023, ενώ Alpha και Πειραιώς θα ακολουθήσουν. Αν λοιπόν επιβεβαιωθεί πως το 2023 θα είναι η πιο κερδοφόρα χρήση των τελευταίων πολλών ετών, τότε μια ματιά στις αποτιμήσεις των τραπεζών προ δέκα – δεκαπέντε ετών και μια σύγκριση με τη σημερινή εικόνα, ακόμη και μετά το ράλι, δείχνει πολλά.

Ο κλάδος το 2023 κινείται σε δύο ταχύτητες, καθώς οι Πειραιώς και Alpha Bank που είχαν υστερήσει το 2022, ξεχωρίζουν με έμφαση, ενώ μια ταχύτητα πιο κάτω είναι Eurobank και Εθνική που είχαν ξεχωρίσει πέρυσι. Η Πειραιώς κερδίζει 62% φέτος, η Alpha Bank είναι στο +47%, ενώ Eurobank και Εθνική βρίσκονται στο +37% και 34,72% αντίστοιχα. Θυμίζουμε πως πέρυσι η Εθνική είχε κερδίσει 27,80%, η Eurobank +18,35%, η Πειραιώς στο +11,50% και η Alpha Bank είχε υποχωρήσει κατά 7,15%.

Ο Γενικός Δείκτης κερδίζει πλέον από την αρχή του χρόνου σε ποσοστό 20,80%, ο FTSE 25 βρίσκεται στο +21,47%, ο Mid Cap +17,28% και ο τραπεζικός δείκτης +42,27%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Το ρεκόρ κερδών από τις εισηγμένες δίνει momentum στο χρηματιστήριο

Τελευταία συνεδρίαση του Απριλίου και του πρώτου τετραμήνου του 2024 σήμερα, με το χρηματιστήριο να μένει σε υψηλά 13 ετών, λαμβάνοντας στήριξη από τις εξαιρετικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, ενώ έρχεται η ώρα και των τραπεζών.
ΑΓΟΡΕΣ

Σε αστερισμό υψηλών τζίρων το ΧΑ, στήριγμα τα κέρδη των εισηγμένων

Πάνω από 3 δισ. ευρώ συνολικά οι συναλλαγές του τελευταίου 10ημέρου. Υψηλή κερδοφορία και μερισματική απόδοση από τις εταιρείες που έχουν προχωρήσει σε ανακοινώσεις. Προβληματίζει η «ακινησία» του οίκου Moody's.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Η εκτίναξη τζίρου στις τραπεζικές μετοχές και το ρεκόρ κερδών των εισηγμένων

Μέσα σε τρεις συνεδριάσεις οι τραπεζικές μετοχές έχουν διακινήσει τζίρο 438 εκατ. Το ευρύτερο ταμπλό του ΧΑ αρχίζει να «ξυπνάει», με υποστήριξη από τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων. Σχεδόν 8 δισ. τα κέρδη για το 2023 έως τώρα.
Markets, Xrimatistirio, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Σε κέρδη και μερίσματα εστιάζει τώρα το ΧΑ, ισχυρό ενδιαφέρον των ξένων

Αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα στα υψηλά της δείχνει η αγορά, η οποία πέρασε επιτυχημένα το κρίσιμο τεστ ρευστότητας με το placement της Πειραιώς. Ανοδικά κινούνται μέχρι στιγμής οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, προβλέψεις για μερίσματα άνω των 3,5 δισ.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Νέα δυναμική στο χρηματιστήριο με ολική επαναφορά των τραπεζών και deals

Ο χορός δισεκατομμυρίων ξένων κεφαλαίων στο placement της Πειραιώς επαναφέρει τις τράπεζες στο «τιμόνι» της αγοράς, ενώ το «χτύπημα» Π. Γερμανού με την εξαγορά της Entersoft ενισχύει τις προσδοκίες για deals.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Η «χρυσή» οκτάδα μετοχών που ανέβασε το χρηματιστήριο σε υψηλά 13 ετών

Τέσσερις τράπεζες και τέσσερις μετοχές της πραγματικής οικονομίας καταγράφουν διψήφια άνοδο φέτος, από 11,92% έως 25,68%. Ο πακτωλός των 43 δισ. για ελληνικά assets και η μεγάλη αύξηση της αξίας των συναλλαγών.