Μεταξύ των κορυφαίων αγορών από πλευράς αποδόσεων παρέμεινε το ΧΑ στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Deutsche Bank.
Το ελληνικό Χρηματιστήριο εμφανίζει κέρδη 10,3% από τις αρχές του έτους, με τον ιαπωνικό Nikkei να αναδεικνύεται ως ο μεγάλος πρωταγωνιστής με άνοδο 17,1%.
Σε ό,τι αφορά τον Φεβρουάριο, παρά την καλή του πορεία, το ΧΑ διολίσθησε στην 9η θέση από πλευράς απόδοσης, με κορυφαίους δείκτες ανά την υφήλιο να κατακτούν συνεχή ιστορικά υψηλά και τη διάθεση ανάληψης ρίσκου από τους επενδυτές να παραμένει ισχυρή.
Οι βασικοί καταλύτες
Αναφερόμενη στους βασικούς παράγοντες που ώθησαν την καλή πορεία των αγορών η γερμανική τράπεζα εστιάζει σε τρεις εξ αυτών.
Ο πρώτος ήταν ότι τα μακροοικονομικά δεδομένα παρέμειναν θετικά και συνεχίστηκαν οι ελπίδες ότι η παγκόσμια οικονομία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μία ήπια προσγείωση. Ωστόσο, παρόλο που η ανάπτυξη παρέμενε ισχυρή, υπήρξαν περαιτέρω ανοδικές εκπλήξεις για τον πληθωρισμό, οι οποίες ενίσχυσαν φόβους ότι η πορεία επιστροφής προς τον στόχο ήταν δύσκολο και καθόλου ομαλή, ενώ ανέκυψαν ερωτήματα για την ισχύ της οικονομίας. Με τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο και την ανάπτυξη να παραμένει ισχυρή, αυτό οδήγησε τους επενδυτές να αναθεωρήσουν ξανά το χρονοδιάγραμμα των μελλοντικών μειώσεων των επιτοκίων.
Ο δεύτερος σημαντικός καταλύτης ήταν ο συνεχιζόμενος ενθουσιασμός γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη, που οδήγησε σε μια νέα υπεραπόδοση για τις Magnificent 7. Ανέβηκαν +12,1% σε όρους συνολικής απόδοσης, που ήταν η καλύτερη μηνιαία απόδοσή τους από τον Μάιο του 2023, και η Nvidia αυξήθηκε κατά περαιτέρω +28,6%, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της. Αυτό βοήθησε να τροφοδοτήσει τον συνολικό S&P 500 (+5,3%) στην 4η συνεχόμενη μηνιαία άνοδο, αν και το ράλι συνέχισε να είναι σε ένα περιορισμένο εύρος τίτλων.
Τρίτος καταλύτης ήταν ότι οι ανησυχίες για τα εμπορικά ακίνητα συνεχίστηκαν, ιδιαίτερα στις αρχές Φεβρουαρίου. Αυτό έγινε αφότου η New York Community Bancorp ανέφερε ζημία στις 31 Ιανουαρίου καθώς αύξησε τις αναμενόμενες απώλειες δανείων σε εμπορικά ακίνητα. Αυτό δημιούργησε φόβους ότι οι συνέπειες από τα υψηλότερα επιτόκια δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί στην πραγματική οικονομία, ιδίως λόγω του ποσού του χρέους που χρειάζεται αναχρηματοδότηση το 2024 και το 2025. Για τις αγορές, σήμαινε ότι οι περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ έχασαν περαιτέρω έδαφος, με τον δείκτη KBW Regional Banking Index να σημειώνει πτώση 2,8%.