ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
Φωτο: Shutterstock

Deutsche Bank: Στην κορυφαία πεντάδα των αγορών και τον Ιανουάριο το ΧΑ

Με κέρδη 5,74% ο Γενικός Δείκτης φιγουράρει μεταξύ αυτώ που είχαν τη μεγαλύτερη άνοδο σε διεθνές επίπεδο. Ποιοι παράγοντες στήριξαν τις μετοχικές αποδόσεις.

Μεταξύ των πέντε κορυφαίων αγορών της υφηλίου παρέμεινε και τον Ιανουάριο το Χρηματιστήριο Αθηνών, σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει η Deutsche Bank, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει τον πρώτο μήνα του έτους με άνοδο 5,74%.

Σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα ο Ιανουάριος ήταν ένας μεικτός μήνας για τις διεθνείς αγορές, έστω και εάν ο S&P 500 έφθασε σε ιστορικά υψηλά, καθώς τα assets ακολούθησαν μια αρκετά αποκλίνουσα πορεία.

Οι γεωπολιτικές ανησυχίες εξακολουθούν να υφίστανται, ιδίως λόγω των επιθέσεων από τους αντάρτες Χούτι σε εμπορικές θαλάσσιες μεταφορές στην Ερυθρά Θάλασσα. Και τα κρατικά ομόλογα έχασαν επίσης έδαφος καθώς οι επενδυτές μείωσαν τις προσδοκίες τους για τις πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών το 1ο τρίμηνο.

Οι μετοχές διατήρησαν τη δυναμική τους, καθώς η αμερικανική οικονομία συνέχισε να εκπλήσσει θετικά, με την ανάπτυξη δ’ τριμήνου στο 3,3% και την ανεργία να παραμένει στο 3,7% τον Δεκέμβριο. 

Η πορεία των αγορών τον Ιανουάριο

 

Στην ευρωζώνη αν και η ανάπτυξη ήταν πιο αδύναμη, η οικονομία απέφυγε απροσδόκητα μια τεχνική ύφεση το τέταρτο τρίμηνο, καθώς το ΑΕΠ παρέμεινε αμετάβλητο, αντί να συρρικνωθεί κατά -0,1% όπως αναμενόταν, αναφέρει η Deutsche Bank.

Αυτή η θετική δυναμική βοήθησε τις παγκόσμιες μετοχές να ενισχυθούν με τον S&P 500 (+1,7%) και τον ευρωπαϊκό STOXX 600 (+1,5%) να σημειώνουν τρίτη συνεχόμενη μηνιαία άνοδο. Αντίθετα οι κινεζικές μετοχές δεν συμμετείχαν στα ευρύτερα κέρδη εν μέσω ανησυχιών για τις οικονομικές προοπτικές, με τον CSI 300 (-6,3%) να χάνει έδαφος για 6ο συνεχόμενο μήνα και να κλείνει σε χαμηλό 5ετίας.

Ένας άλλος σημαντικός καταλύτης ήταν η γεωπολιτική, καθώς τα χτυπήματα των ανταρτών Χούτι στην εμπορική ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα οδήγησαν σε σημαντική διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας. Και με τη σειρά τους, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο απάντησαν με αεροπορικές επιδρομές κατά των ανταρτών. Σε αυτό το πλαίσιο, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν και πάλι τον Ιανουάριο μετά από τρεις μηνιαίες μειώσεις, με το αργό Brent να αυξάνεται +6,1% στα 81,71 δολάρια/βαρέλι.

Εν τω μεταξύ, τα κρατικά ομόλογα δυσκολεύτηκαν επίσης καθώς αξιωματούχοι των κεντρικών τραπεζών απώθησαν την προοπτική περικοπών επιτοκίων στο πρώτο τρίμηνο. Για παράδειγμα, μια μείωση επιτοκίων από τη Fed μέχρι τον Μάρτιο είχε πλήρως τιμολογηθεί στα τέλη του 2023, αλλά μειώθηκε σε πιθανότητα μόλις 35% μέχρι το τέλος του μήνα.

Ομοίως στην ΕΚΤ, η πιθανότητα περικοπής μέχρι τον Μάρτιο μειώθηκε από 65% σε 23% κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου. Έτσι, οι επενδυτές εξακολουθούν να αναμένουν ότι οι μειώσεις επιτοκίων θα γίνουν αρκετά σύντομα, αλλά όχι το πρώτο τρίμηνο.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ